Hoe groen is je garderobe?
Duurzaamheid is hip. We rijden elektrisch en eten lokaal, maar hoe kunnen we deze vergroening ook in onze kledingkast doorvoeren? Een handleiding voor ‘langzame mode’.
Slow fashion, de tegenhanger van de normale en snel wisselende trendy ‘fast fashion’ is langzaam meer terrein aan het winnen. Deze ‘langzame mode’ komt voort uit groeiende bewustwording en nadruk op duurzaamheid. Mensen kiezen liever voor tijdloze en groene producten die minder impact hebben op het milieu, dan voor kleding van wegwerpkwaliteit die onder slechte arbeidsomstandigheden is geproduceerd - vaak ook nog eens van heel milieubelastende materialen.
Kledingchecker
Het is lastig bepalen wanneer kleding duurzaam gemaakt is. Veel merken zijn op hun website ook niet helemaal duidelijk als het om de productie van de kleding gaat, of ze hebben een lijst met doelen neergezet die ze zouden willen behalen zonder daarbij te vermelden hoe ver ze daar precies mee zijn.
Om verwarring te voorkomen heeft de website goedewaar.nl een speciale kledingchecker ontwikkeld. Op deze online checklist kun je heel eenvoudig per merk controleren of de kleding die ze verkopen op een duurzame manier is geproduceerd. De website geeft elk merk een cijfer aan de hand van vijf sterren gebaseerd op drie verschillende criteria: sociale, ecologische en economische duurzaamheid. Bij sommige merken staat een rood driehoekje. Dat houdt in dat deze merken geen openheid hebben willen geven, zelfs niet na herhaald aandringen, zo schrijft de organisatie. Ze raden daarom ook aan om bij die merken extra voorzichtig te zijn.
Vintage kleding
Een ander populair alternatief voor de reguliere mode is het dragen van tweedehands kleding. Er zijn veel mooie - soms zelfs ongedragen - kledingstukken, die door de kringloopwinkel een tweede leven krijgen. Een aantal jaar geleden was het dragen van vintage kleding nog een beetje taboe, maar inmiddels is het heel hip om ‘oude’ nieuwe kleding te kopen. Vintage kleding is natuurlijk ook veel beter voor het milieu: het hoeft niet opnieuw geproduceerd te worden en het belandt ook niet bij het restafval. Is kleding dragen die van een wildvreemde is geweest nog een brug te ver? Dan is een kledingruil met vriendinnen ook een groene optie: zo kom je makkelijk en verantwoord aan een nieuwe garderobe.