Buitenland

Blijdschap in Israël om Amerikaans „geschenk”

In Israël is woensdag enthousiast gereageerd op de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij Jeruzalem als hoofdstad van het land erkende.

Alfred Muller
6 December 2017 21:13Gewijzigd op 16 November 2020 12:08
Netanyahu. beeld EPA
Netanyahu. beeld EPA

Zoals verwacht erkende Trump Jeruzalem woensdag als hoofdstad van Israël. Hij gaf bovendien aan dat hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem gaat verplaatsen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak woensdag in Jeruzalem van „een historische dag.” „Wij zijn de president diep dankbaar voor zijn moedige en juiste beslissing om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en de opening van de Amerikaanse ambassade hier voor te bereiden.”

De premier noemde het besluit belangrijk om vrede te bereiken. „Er is geen vrede denkbaar waarin Jeruzalem niet de hoofdstad van Israël is. Ik ben het eens met de inzet van president Trump om de vrede te bevorderen tussen Israël en al onze buren, inclusief de Palestijnen.”

Ook president Reuven Rivlin prees de aankondiging van Trump. „Er is geen geschenk dat passender of mooier is nu wij zeventig jaar onafhankelijkheid van de staat Israël vieren.”

Palestijnen reageerden zoals verwacht negatief op het besluit. Sommigen zeiden dat de VS niet langer een rol kunnen spelen als bemiddelaar tussen Israël en de Palestijnen.

„Helaas heeft president Trump elke mogelijkheid verspeeld om een tweestatenoplossing te bereiken”, zei Saeb Erekat, Palestijnse topfunctionaris en hoofd van de diplomatieke onderhandelingen. „Nu is het de tijd om de strijd te veranderen in een strijd voor een staat, met gelijke rechten voor iedereen in historisch Palestina, van de rivier tot de zee”, liet hij donderdag tegenover de Israëlische krant Ha’aretz weten.

De Palestijnse president Mahmud Abbas merkte op dat Trump hiermee alle internationale verklaringen en bilaterale overeenkomsten negeert. Trump ondermijnt volgens Abbas met zijn maatregelen bewust alle pogingen om vrede bereiken. De VS kunnen wat hem betreft

geen bemiddelaar meer zijn, een rol die het land tientallen jaren vervulde.

Dat is ook de mening van Gush Shalom, een linkse Israëlische vredesbeweging. Die ziet nu een rol weggelegd voor de Europese Unie of China. „Vooral Frankrijk, dat traditioneel is geneigd eigen onafhankelijke initiatieven te nemen. Of zelfs China”, stelde Gush Shalom in een verklaring.

De vroegere Amerikaanse ambassadeur in Israël Dan Shapiro zei woensdag dat hij voor de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem is, maar zei tegelijkertijd te vinden dat de Palestijnen een hoofdstad moeten krijgen in Oost-Jeruzalem.

Hamasleider Ismail Haniyah riep donderdag in Gaza op tot een nieuwe opstand of intifada tegen Israël. „We moeten oproepen tot een nieuwe intifada tegen de zionistische vijand”

Bezorgde reacties kerkleiders

In een gezamenlijke brief aan de Amerikaanse president Donald Trump hebben kerkleiders in Jeruzalem woensdag hun bezorgdheid uitgesproken over diens besluit om Jeruzalem officieel te erkennen als hoofdstad van Israël.

„We zijn er zeker van dat een dergelijke stap zal leiden tot meer haat, conflict, geweld en lijden in Jeruzalem en het Heilige Land”, schrijven de kerkleiders. Vrede en veiligheid kunnen volgens hen niet worden bereikt „zonder dat Jeruzalem van ons allen is.”

In dezelfde lijn lieten woensdag ook paus Franciscus en de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury Justin Welby zich uit. „De status quo van de stad Jeruzalem is een van de weinige stabiele factoren in de hoop voor vrede en verzoening tussen christenen, joden en moslims in het heilige land. Bid voor de vrede van Jeruzalem”, twitterde Welby woensdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer