Binnenland

Onderzoeksraad: Risico’s jaarwisseling te groot

De risico’s tijdens de viering van oud en nieuw zijn onaanvaardbaar groot. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid noemt de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar. RTL Nieuws publiceerde dinsdag gegevens uit een kritisch conceptrapport van de onderzoeksraad over de jaarwisseling.

Redactie regio
29 November 2017 10:16Gewijzigd op 16 November 2020 12:05
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

De OVV heeft de jaarwisseling onderzocht omdat er elk jaar veel misgaat. Zo zijn er jaarlijks 10.000 incidenten, variërend van mishandelingen tot branden. „De omstandigheden, veel mensen op straat en donker, in combinatie met risicovol gedrag van de afstekers zijn een gevaarlijke cocktail tijdens iedere Oud en Nieuw”, concludeert de raad.

Veertig procent van de problemen wordt veroorzaakt door vuurwerk. Zo is er van alles mis met het kwaliteitskeurmerk voor legaal consumentenvuurwerk en deugt het toezicht erop niet. Ook het illegale vuurwerk veroorzaakt problemen. De afgelopen jaren nam de kracht van het vuurwerk toe. Sommige stukken vuurwerk hebben de kracht van meerdere handgranaten.

De OVV heeft veel kritiek op de politie en overheden. De politie heeft volgens de onderzoekers te weinig kennis van criminele organisaties die zich bezighouden met vuurwerkhandel. Bovendien weten gemeenten lang niet altijd wat ze moeten doen rond de vuurwerkproblematiek.

Regelmatig pleiten landelijke en lokale politici voor een algeheel vuurwerkverbod. Daar is echter nog geen meerderheid voor in de Tweede Kamer.

De onderzoeksraad belicht de problematiek onder meer op verzoek van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Hij zoekt uit of er mogelijkheden zijn om de jaarwisselingen in de toekomst veiliger te laten verlopen.

De Politieacademie is al jaren kritisch over de onrust tijdens de jaarwisseling. Al in 2007 concludeerden medewerkers van de academie dat er behalve in stadswijken ook in gemeenten met een orthodox-christelijke signatuur veel misgaat. Een inwoner van een niet-orthodox-christelijke gemeente betaalde vorig jaar gemiddeld 0,24 euro om de schade door vandalisme rond de jaarwisseling te herstellen. In gemeenten op de Biblebelt lag dat bedrag op 0,61 euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer