Prinses Laurentien herdenkt slachtoffers Nagasaki
Prinses Laurentien heeft donderdagmiddag (lokale tijd) in het Japanse Nagasaki de slachtoffers herdacht die zijn omgekomen als gevolg van de op 9 augustus 1945 door de Amerikanen afgeworpen atoombom. De prinses legde bloemen aan de voet van het monument dat is opgericht op ‘ground zero’, het zogenoemde hypocentrum van de ontploffing, die op 500 meter hoogte plaatsvond.
Prinses Laurentien werd vergezeld door de Japanse prinses Kiko bij de korte plechtigheid, waarvoor zich honderden van Nederlandse en Japanse vlaggetjes voorziene belangstellenden hadden verzameld. De schoondochter van keizer Akihito plaatste als eerste met een diepe buiging bloemen, daarna deed Laurentien hetzelfde.
Na de bloemenhulde hadden beide prinsessen een korte ontmoeting met overlevenden van de atoomaanval en nabestaanden van de 70.000 slachtoffers. Aansluitend ging het gezelschap naar het naastgelegen Nagasaki Atoombommuseum. Daar volgde een uitgebreide rondleiding, waarbij de gebeurtenissen en gevolgen van die augustusdag uit de doeken werden gedaan.
Prinses Laurentien is voor een tweedaags bezoek in Japan als vertegenwoordigster van de Nederlandse regering. Ze woont vrijdag samen met prinses Kiko en dier man prins Askishino de ingebruikname bij van de brug Omotemonbashi, die de deels gereconstrueerde vroegere Nederlandse handelspost Dejima verbindt met Nagasaki.
Donderdagochtend legde prinses Laurentien bloemen bij het twee jaar oude monument voor buitenlandse krijgsgevangenen die in de Tweede Wereldoorlog in de stad zijn omgekomen. Op de gedenksteen staan de namen van 41 Nederlanders, naast die van Britten, Amerikanen en Australiërs.
De krijgsgevangenen waren op de Kawanami scheepswerf van Nagasaki te werk gesteld in de scheepsbouw. Ze kwamen om door de slechte behandeling door de Japanners. In 2015 is ter nagedachtenis een monument opgericht in de wijk Koyagi-machi, waar vroeger het krijgsgevangenkamp Fukuoka-2 was.