Binnenland

Facelift voor Nieuwe Kerk in Delft

De Nieuwe Kerk op de Markt in Delft staat er weer spic en span bij. Vrijdag heropent burgemeester Van Bijsterveldt de gerestaureerde kerk. Daarmee komt een verbouwingstraject van 4,5 jaar tot een einde.

Redactie regio
6 November 2017 11:11Gewijzigd op 16 November 2020 11:52
DELFT. Na een verbouwtraject van 4,5 jaar opent de Nieuwe Kerk in Delft komende vrijdag weer de deuren. Volgende week is er een feestweek op de heringebruikname luister bij te zetten. beeld RD, Henk Visscher
DELFT. Na een verbouwtraject van 4,5 jaar opent de Nieuwe Kerk in Delft komende vrijdag weer de deuren. Volgende week is er een feestweek op de heringebruikname luister bij te zetten. beeld RD, Henk Visscher

De opgeknapte kerk verkeert weer „in uitstekende technische conditie”, meldt de organisatie Oude en Nieuwe Kerk Delft (ONKD). Het monument uit de veertiende eeuw is „beter geschikt voor toerisme, maatschappelijk, cultureel en kerkelijk gebruik.”

ONKD is in zijn nopjes met de gerestaureerde kerk. „Wie nu de Nieuwe Kerk binnentreedt, komt via het torenportaal in een grootse entree, en raakt onder de indruk van de sfeervolle verlichting en de lange zichtlijnen die een gotische kerk eigen zijn.”

Een nieuwe tentoonstelling leidt de bezoekers langs de bezienswaardigheden in de kerk. Daarbij kunnen mensen gebruikmaken van aanraakschermen. „Op de achtergrond klinken de klanken van het gerestaureerde historische Bätzorgel uit 1839.”

Losse stoelen, in plaats van kerkbanken, maken de ruimte multifunctioneel, aldus ONKD. Elektrische voorzieningen zijn vervangen en het casco van de kerk is wind- en waterdicht gemaakt. Volgende week is er een feestweek om de heringebruikname luister bij te zetten.

Jaarlijks bezoeken zo’n 250.000 mensen de Nieuwe Kerk in Delft. De kerk is onder meer in trek vanwege het praalgraf van Willem van Oranje en de koninklijke grafkelders. Eigenaar van het gebouw is de Protestantse Gemeente Delft. In 2006 constateerde de kerkelijke gemeente dat restauratie en herinrichting van de kerk noodzakelijk waren om het monument voor kerkelijk gebruik, als toeristische attractie en voor maatschappelijk gebruik te kunnen behouden. In 2013 startte het restauratiewerk.

Tot de oorspronkelijke plannen behoorden ook vergaderzalen in een kelderruimte van de Nieuwe Kerk. De kerkelijke gemeente zag daar echter vanwege de kosten van af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer