'Koningsdag' in regio Eemland
Het leek wel Koningsdag dinsdag bij het streekbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan de regio Eemland. Was het in Amersfoort al druk langs de wandelroute, in Eemdijk en Spakenburg schudde het koninklijk paar heel veel handen van de massaal toegestroomde inwoners.
Het leek wel Koningsdag dinsdag bij het streekbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan de regio Eemland. Was het in Amersfoort al druk langs de wandelroute, in Eemdijk en Spakenburg schudde het koninklijk paar heel veel handen van de massaal toegestroomde inwoners.
„Helemaal fantastisch”, vond Willem-Alexander het. „Zelfs het grijze weer houdt zo’n zonnige ontvangst niet tegen.” Voor de koning was het best een emotionele dag, bekende hij na afloop in een dankwoord tot de organisatoren van het streekbezoek. „In dit gebied ben ik opgegroeid, vandaag heb ik het op een totaal andere manier leren kennen.”
Het koninklijk paar volgde de rivier de Eem stroomafwaarts, van de historische Koppelpoort in Amersfoort tot de museumhaven van Spakenburg. Centraal stonden de veranderingen in de streek en hoe de dorpen en steden van verschillende grootte en karakter daarmee omgaan.
Groei en dynamiek kenmerken volgens de koning Eemland. „Maar we hebben ook gezien hoe mensen die moeilijk mee kunnen komen toch worden meegenomen.” De koning doelde onder andere op medewerkers met een beperking die hij had gesproken in Soest op boerderij Het Gagelgat, een monumentale locatie van Stichting De Paardenkamp, een nationaal rusthuis voor oudere paarden en pony’s.
De dag begon bij de Koppelpoort, waar koningin Maxima een handboeket ontving van de 103-jarige Amersfoortse G.F. Werther-Boumeester. Het gesprek in Amersfoort ging over de invloed van het snelgroeiende inwoneraantal (van 80.000 naar 150.000 in bijna vier decennia) op de identiteit van de stad. Aan tafel zaten vertegenwoordigers van verschillende stadsdelen: volksbuurt Soesterkwartier, het door Amersfoort ‘ingekapselde’ dorp Hoogland en nieuwbouwwijk Vathorst.
Onder meer werd het kerkelijk initiatief Hart van Vathorst toegelicht, volgens burgemeester Bolsius een welkome reactie op de individualisering van de samenleving. In het onderhoud met het koninklijk paar werd het belang van vrijwilligerswerk benadrukt. Daardoor leren wijkbewoners van verschillende komaf elkaar kennen, de vooroordelen voorbij, en de activiteiten leiden tot verbinding.
In Soest werd gesproken over de ontwikkeling en het behoud van het landelijk gebied dicht bij groeistad Amersfoort. Melkveehouder Kees Wantenaar vertelde dat de ruilverkaveling die eind vorige eeuw werd doorgevoerd ervoor gezorgd heeft dat er in het gebied een ‘levende economie’ is van rendabele agrarische bedrijven, die deels ook actief zijn met nevenactiviteiten als zorgboerderij of kaasboerderij. Ook recreatieve bedrijven zien de waarde van het ‘open houden van het landschap’, zo bleek.
Na het gesprek volgde een rondleiding over Het Gagelgat. Cliënten van de zorginstellingen Amerpoort en Sherpa toonden hun kunstzinnige vaardigheden. Koningin Maxima kon er smakelijk om lachen dat politiepaard Fortuin, 31 jaar oud, een hap uit haar boeket nam.
In het voormalige gemaal Eemnes werd het koninklijk paar geïnformeerd over de zorg van agrariërs voor weidevogels. Vandaar ging het, met het pontje over de Eem, naar Eemdijk. De kinderen van de plaatselijke School met de Bijbel verwelkomden koning en koningin zingend met een speciaal lied: “Heen-weer, stap maar op het pontje, ga maar met ons mee, hé (…). Welkom op Eemdijk; u kwam met de pont. Kijk eens achterom, waar u zojuist op stond. Wat fijn dat u er bent, misschien nog wel een keer. Want ’t mooiste pontje gaat altijd heen en weer.”
Oude bekenden zag Willem-Alexander terug in woon- en zorgcentrum De Haven in Bunschoten: niet alleen vrijwillig receptioniste Anja Troostwijk, een klasgenootje van de kleuterschool in Baarn, maar ook enkele oudere Spakenburgers die tot het personeel van paleis Soestdijk behoorden toen koningin Juliana en prins Bernhard er woonden.
Bij De Haven bekeken koning en koningin de buurtbus van jeugd- en welzijnsorganisatie De Boei, die de wijk intrekt voor behoud en vernieuwing van sociale contacten, met name onder ouderen. In de brasserie van het woon- en zorgcentrum sprak het koninklijk paar met jongeren met een lichtverstandelijke beperking die daar in de bediening werken.
Het streekbezoek werd afgesloten in de haven van Spakenburg met een kijkje bij scheepstimmerwerf Nieuwboer, een rijksmonument en gespecialiseerd in oude ambachten uit de botterbouw. De werf speelt een belangrijke rol in het behoud van de botter, het varend erfgoed van de voormalige Zuiderzeehaven.
Burgemeester Melis van der Groep van de gemeente Bunschoten was zeer verguld met de komst van koning en koningin. „In de jaren negentig van de vorige eeuw bracht koningin Beatrix wel een werkbezoek aan het bedrijf Polynorm, maar het laatste officiële bezoek van een regerend vorst aan onze gemeente was in 1916. Een koninklijk bezoek was een lang gekoesterde wens.”