Kleine klussen voor grotere duurzaamheid

Zonnepanelen. Warmtepompen. ‘Grote’ oplossingen voor een duurzamer huis. Maar wat kun je als kleine klusser zelf? Een duik in de kluswijzers van de bouwmarkt!

Tekst Maarten Dijkstra; beeld iStock
9 October 2017 10:54Gewijzigd op 16 November 2020 11:40

Vroeger lagen ze bij de kassa van elke zichzelf respecterende bouwmarkt: kluswijzers, dunne boekjes met uitleg over karweitjes als laminaat leggen en rolgordijnen ophangen. Tegenwoordig bieden veel bouwmarkten ze ook (of alleen nog) digitaal aan. Met een beetje moeite kun je er heel wat bespaartips uit halen.

Die bespaartips zijn niet alleen goed voor het milieu, "maar ook voor uw portemonnee”, aldus de bouwmarkten. Want ja, duurzaam is leuk, maar het moet niet te veel kosten, redeneert de gemiddelde Nederlander.

Wat opvalt tijdens de analyse zijn de verschillende manieren waarop bouwmarkten hun klustips aanbieden. De een zet alleen wat pdf’jes op zijn site, de ander pakt uit met instructiefilmpjes, handleidingen en informatieve teksten. De Gamma springt er wat dat betreft uit. Het is ook de enige bouwmarkt van vier bekende -Gamma, Praxis, Formido en Karwei- die een aparte categorie ”Energie & water besparen” heeft. Welke tips staan erin?

Isoleren

De eerste tip luidt: isoleren. „Met de juiste isolatie maakt u uw huis warm en comfortabel. Bovendien bespaart u op uw stookkosten”, vertelt een Gamma-medewerker. Wie verder klikt, vindt instructiefilmpjes, handleidingen en benodigdheden voor het isoleren van daken, plafonds, vloeren, kruipruimtes en muren. Instructies voor het luchtdicht maken van deuren en ramen is te vinden bij ”Kleine isolatie”. Onder dat kopje is ook te lezen hoe je naden en kieren met PU-schuim dicht, hoe je warmteverlies aan de achterkant van radiatoren vermindert door er aluminiumfolie te bevestigen en hoe je buizen met glas- of steenwol een warme jas geeft. Andere bouwmarkten vragen ook aandacht voor het vervangen van gewoon glas, door HR++- en HR+++-glas.

Water besparen

„Financieel gezien levert waterbesparing niet veel op. Water besparen is vooral: energie besparen. Het kost veel energie om water te zuiveren en er veilig, schoon drinkwater van te maken voor 17 miljoen mensen”, vertelt een Gamma-medewerker. Jammer van de euro’s, maar in het kader van goed rentmeesterschap zou dat niet uit moeten maken. De bouwmarkt adviseert onder meer een waterbesparende douchekop en een wc-spoelbak met spaarknop te monteren. Het zou al snel tienduizenden liters water per jaar besparen. Andere bouwmarkten noemen ook de mogelijkheid om de straalregelaar op kranen te vervangen door exemplaren die minder water doorlaten.

Minder stroom

Ouderwetse gloeilampen branden mooi en warm, maar hebben een zeer laag rendement. Kies dus voor een alternatief, zoals de spaarlamp: veel energiezuiniger en tegenwoordig toch warm en sfeervol. Helemaal in zijn led-lampen en led-strips. „Samen met TL de zuinigste manier van verlichten”, aldus de Gammamedewerker. Led-lampen zijn 90% energiezuiniger dan gloeilampen, praktisch onbreekbaar, kou- en hittebestendig en hebben een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar. Wie toch voor Led-lampen gaat, kan die ook wel meteen in een ”slim verlichtingsplan” opnemen. Slimme lampen zijn persoonlijk en zuinig. Ze worden bediend met een app op smartphone of tablet of met een speciale afstandsbediening. Gebruikers kunnen de lampen aan- en uitzetten, dimmen en verschillende lichtkleuren te voorschijn roepen.

Thermostaten en radiatorkranen

Niet alleen de verlichting is anno 2017 ‘slim’ aan te sturen, maar ook de verwarming van de woning. Op afstand. Met een app. Een slimme thermostaat stemt de verwarming af op het leefpatroon van de gebruiker door bijvoorbeeld te kijken naar diens locatie. Hoe dichter bij huis, hoe hoger de verwarming. Het is ook mogelijk om een tijdschema in te stellen. Dit voorkomt onnodig stoken en bespaart veel geld. „Tot 31% op het gasverbruik”, aldus de Gamma.

>> www.gamma.nl/klusadvies; www.formido.nl/doe-het-zelf-met-formido; www.praxis.nl/klusadvies/kluswijzers; www.karwei.nl/advies.

Feiten en cijfers

  • 11% rente op een spaarrekening. Daarmee is een investering in spouwmuurisolatie te vergelijken.
  • 14 zonnepanelen dekken het volledige stroomgebruik van een gemiddeld huishouden.
  • 85.000.000 gloei- en halogeenlampen hangen er nog in de Nederlandse huizen.
  • 1700 euro bedragen de energiekosten van een gemiddeld huishouden.
  • circa 50% van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten.
  • 10% van de energiekosten wordt veroorzaakt door het verwarmen van water.
  • 40 procent van de energiekosten komt op naam van lampen en apparaten.

Bron: milieucentraal.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer