Camera met ogen van voren en van achteren
De tijd dat je ergens geweest moet zijn om erover te kunnen vertellen, ligt allang achter ons. Met nieuwe technieken kun je gebeurtenissen beleven alsof je er zelf bij bent. Bijvoorbeeld met 360 gradenfilmpjes.
Camera’s die een omgeving in 360 graden kunnen fotograferen en filmen, bestaan nog niet zo lang. Toch worden ze snel populair. Steeds meer consumenten en bedrijven leggen hun activiteiten van alle kanten vast, of het nu gaat om vakantiereizen of vergaderingen. Hoewel de toestellen op dit moment nog vrij prijzig zijn, worden ze snel goedkoper. In navolging van innovatieve startups brengen nu ook steeds meer gerenommeerde cameramerken zo’n camera op de markt.
Beleving
De 360 gradencamera’s zijn vooral populair onder jongeren en avonturiers. Fabrikanten verkopen de camera’s als zogenaamde actioncams waarmee je acties van alle kanten kunt filmen. Wie op internet zoekt naar voorbeelden van 360 gradenfilmpjes, ziet dan ook vooral filmpjes van waaghalzen en reizigers.
Juist die toepassing maakt de camera’s erg gewild. Jongeren hebben er veel voor over om alles wat ze doen vast te leggen en te delen. Het liefst streamen ze de beelden rechtstreeks naar sociale media. Volgers op Facebook en YouTube kunnen dan live meekijken en commentaar geven. Dat zorgt weer voor extra betrokkenheid – iets waarnaar vloggers en bedrijven hunkeren.
Technologiebedrijven liften mee op de trend door mogelijkheden te ontwikkelen om 360 gradenvideo’s af te spelen. Zo biedt YouTube gebruikers al een tijdje de mogelijkheid om met een muis of vinger door videobeelden te navigeren, zodat je 360 gradenfilmpjes ook echt vanuit alle hoeken kunt beleven.
Aan elkaar geplakt
Wie de camera gebruikt om een 360 gradenfoto te maken, hoeft niet meer met een camera of telefoon rond te draaien: één druk op de knop is voldoende om een kant-en-klare plaat te maken.
De 360 gradencamera’s werken allemaal ongeveer hetzelfde. De camera’s hebben meerdere lenzen die samen een hoek van 360 graden vormen. Vaak zijn consumentenmodellen uitgerust met twee lenzen die allebei een omgeving van 180 graden vastleggen in de vorm van een panoramafoto of -video.
De beelden van deze lenzen worden door interne software aan elkaar ‘genaaid’ (letterlijk ”gestitched”) en opgeslagen. Doordat de linker- en de rechterkant van de beelden aan elkaar worden geplakt, ontstaat er een naadloos beeld dat vloeiend kan worden bekeken. Hiervoor is een speciale app nodig. Als gebruikers hun telefoon of tablet tijdens het afspelen draaien, zien ze steeds een ander stukje van de omgeving. Dat vergroot het belevingsgehalte van een vakantieverhaal aanzienlijk.
Wie beelden nog meer wil ‘beleven’, kan een speciale virtualrealitybril gebruiken.
Kinderziekten
In de strijd om de consument introduceren producenten steeds nieuwe functies. Bijvoorbeeld het bekijken van een 360 gradenvideo in 3D. Daarvoor is het nodig dat de camera voor beide ogen afzonderlijk beelden opneemt. Dergelijke nieuwe functies zijn vaak nog niet goed uitgewerkt, waardoor de 360 gradencamera’s nogal eens worstelen met kinderziekten.
De Amerikaanse cameraproducent VR Dongli beloofde een camera met livestreaming via wifi zonder dat er een speciale app nodig was. Uiteindelijk kon het bedrijf de belofte niet nakomen, vertelt directeur Joe Rao van het bedrijf teleurgesteld. „Dat is puur een technologische beperking. Voor ons was het een baanbrekende innovatie, maar het is op dit moment simpelweg niet mogelijk om video’s via wifi te streamen.”
Ook bij het aan elkaar plakken van de beelden laat de software nogal eens een steekje vallen. Foto’s en video’s tonen dan een duidelijke naad die storend in beeld is.
Door alle rekenkracht die er nodig is, laten de beelden regelmatig te wensen over. Er komen steeds meer 360 gradencamera’s die foto’s en video’s met een hoge resolutie kunnen maken, maar ze lopen voorlopig nog achter op gewone camera’s.
Uit beeld
Gebruikers van een 360 gradencamera moeten zich er ten slotte van bewust zijn dat ze prominent in beeld komen. Wie zijn vakantie van voren en achteren in beeld wil brengen, kan zich niet verbergen. Gelukkig bieden sommige camera’s uitkomst: dankzij de zelfontspanner heb je drie seconden de tijd om uit beeld te vluchten. Maar jezelf verstoppen op een 360 gradenfoto blijft lastig.