Binnenland

Bij motorbende Satudarah gaat het er niet zachtzinnig aan toe

Justitie wil de motorbende Satudarah uitbannen, bleek dinsdag. Wat is dat voor een motorclub?

J. Visscher
26 September 2017 20:34Gewijzigd op 16 November 2020 11:34
Een Satudarah-lid bij een begrafenis van een clublid in Roermond. beeld ANP, Ginopress
Een Satudarah-lid bij een begrafenis van een clublid in Roermond. beeld ANP, Ginopress

„Wat betekent: No contact? Wat betekent dat?” Afgemeten, dwingend komt de vraag uit de mond van een Satudarah-president. In het clubhuis priemt zijn vinger in de richting van Jack, eveneens gestoken in een leren hesje en fors getatoeëerd.

Jack heeft een probleem. Hij is in ongenade gevallen bij zijn clubleden. De motorman zou te loslippig zijn geweest tegenover de buitenwereld.

„Geen contact”, beantwoordt de aangeklaagde man, omringd door clubleden, de vraag van zijn leider.

„Wat doe jij?” bitst zijn ondervrager.

„Met wie?” reageert Jack. Een luttele seconde later incasseert de man een eerste dreun van een clublid. Vol in het gezicht. Jack tuimelt achterover, een leren bank in. Dan komt klap nummer twee. De pijn verbijtend komt de man weer overeind. Opnieuw verkoopt een clublid hem een knal op zijn gezicht.

„No contact is no contact”, doceert de president de mishandelde Jack. „Dus als een ander jou belt om informatie, dan gaan wij geen informatie doorlekken. Duidelijk, of snap ik het niet? Er is geen discussie mogelijk hiero. Is dit een kleuterklasje?”

„Nee, pres”, antwoordt Jack, een afkorting voor president gebruikend.

„En liegen mag niet bij Satudarah”, snauwt de president. Jack moet zijn clubjasje inleveren en moet vertrekken.

Gedumpt

Zoveel is duidelijk: Bij motorclub Satudarah gaat het er niet zachtzinnig aan toe. De strafexpeditie tegen Jack vormt de beginscène van de onlangs uitgezonden documentaire Satudarah One Blood.

Die door Joost van der Valk gemaakte film bevat meer ontluisterende fragmenten. Zo vertelt Michel, gehuld in een Satudarah-shirt, ogenschijnlijk tamelijk luchtig hoe hij een man vermoordt bij een tapijtzaak. „Ik trok mijn wapen en heb mijn hele magazijn leeggeschoten. Toen schoot ik hem dood. Als je een magazijn vol 9 millimeterpatronen door je lijf krijgt, leef je niet lang. Ik heb hem op een andere locatie gedumpt.” Over zijn doelwit, die hem zou hebben bedreigd, zegt Michel: „Hij was al twee dagen zwaar onder invloed. Als ik dat had geweten, had ik mijn keuze nooit gemaakt.”

Eén bloed

Satudarah heeft Molukse wortels. Negen motorrijders (bikers), onder wie zeven Molukkers, richtten de club in 1990 op. Satudarah is Maleis voor één bloed. Nieuwe leden dienen zich de Molukse geschiedenis eigen te maken.

Jaarlijks trekken tientallen Satudarah-bikers op hun Harley-Davidsonmotoren op 25 april naar de RMS-dag. Dan wordt herdacht dat in 1950 op Ambon de Republiek der Zuid-Molukken werd uitgeroepen. Een strijdkreet binnen de motorclub luidt: „Wij lopen vooruit en zullen nooit achterom en terugkijken, al kost het ons bloed.”

Saamhorigheid

Kameraadschap, tot het bittere einde, is essentieel voor Satudarah, zo klinkt het in die kringen. „Belangrijk vind ik de saamhorigheid en de broederschap binnen de club”, zo zei Xanterra M. (43) in 2014 tegenover deze krant. De Molukker liet toen weten christelijk te zijn opgevoed. „Mijn oom leest het Reformatorisch Dagblad.” Xanterra M. is een van de drie landelijke kopstukken van Satudarah die dinsdag zijn opgepakt.

De mannen van Satudarah geven doorgaans grif toe dat de motorclub niet bestaat uit koorknapen, maar in één adem voegen ze er dan aan toe dat er overal wel eens hommeles is. Zo zei Xanterra M. tegenover deze krant: „Ik houd niet bij wat individuele leden in hun dagelijks leven doen. Als binnen de VVD mensen delicten plegen, wordt de VVD toch niet als een criminele organisatie bestempeld? Er komt crimineel gedrag voor binnen onze club, maar dat is niet anders dan in andere organisaties. Nee, nee, wij zijn geen criminele organisatie.”

Boven de wet

Daar denkt Justitie duidelijk anders over. Dinsdag werd bekend dat het openbaar ministerie via de rechter gaat proberen de motorbende uit te bannen. Onder meer omdat clubleden tot over hun oren in de drugshandel zitten en bij afpersing zijn betrokken.

Satudarah, een van de grootste motorclubs in Nederland, geldt als een zogeheten Outlaw Motorcycle Gang. Dus een motorbende die zichzelf boven de wet denkt te kunnen plaatsen.

Satudarah is de afgelopen jaren fors gegroeid. Van zeven chapters (afdelingen) in 2011 naar 97 in 2016, zo meldde het OM dinsdag. Van die 97 chapters zitten er 61 in het buitenland.

Strafblad

Van de outlawbikers in Nederland (onder wie dus Satudarah-leden) heeft 82 procent een strafblad, meldt het in 2014 door de politie gepresenteerde rapport ”Outlawbikers” in Nederland”. Van de motormannen met een strafblad heeft 28 procent meer dan tien veroordelingen op zijn naam staan. Meer dan eens gaat het dan om drugsdelicten, geweldpleging en afpersing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer