Bij CU-SGP geen debat over onkostenvergoeding
„Nog een week.” Dat is het antwoord dat de lijsttrekker van de ChristenUnie-SGP-combinatie voor de Europese verkiezingen, dr. H. Blokland, geeft als hem wordt gevraagd hoe het met de campagne gaat.
De bedoeling is duidelijk. Het reizen langs de bekende zaaltjes, het aflopen van diverse fora en het afleggen van werkbezoeken begint zijn tol te eisen. Toch is het niet aan Blokland te zien. Zelfverzekerd en fris trad hij vrijdagavond in Kampen het publiek tegemoet dat de moeite had genomen naar de aula van de Pieter Zandt scholengemeenschap te komen.
Blokland toonde aan dat de combinatie er in de afgelopen jaren toe heeft gedaan, ook al hadden ze slechts 3 van de 626 zetels. Tijdens de forumdiscussie beantwoordde hij met verve de vele vragen over de uitbreiding van de Europese Unie met Turkije, over de christenvervolgingen, de verdeling van gelden, steun aan de boeren en dergelijke.
Ondertussen knaagt bij hem en zijn team de onzekerheid over de uitslag. De combinatie bezet nu 3 van de 31 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. De derde zetel is ook nog een restzetel. Daarbij komt dat er vanwege de uitbreiding van de Europese Unie voor Nederland tijdens de verkiezingen van 10 juni nog maar 27 zetels te verdelen zijn. Bovendien is het aantal zetels voor ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer gedaald van acht naar vijf.
De combinatie heeft echter nog een moeilijk probleem te overwinnen en dat betreft de manier waarop de europarlementariërs van ChristenUnie en SGP met hun onkostenvergoedingen zijn omgegaan. Diverse media publiceerden daarover. De moederpartijen lieten onderzoeken uitvoeren en spraken ijlings het vertrouwen in hun kandidaten uit.
Tijdens zijn speech, die onder meer over geloofwaardigheid ging, roerde Blokland het thema niet aan. Dat gold ook voor de tweede spreker van de avond, de nummer zes van de lijst, SGP-fractiemedewerker Brouwer. Tijdens de forumdiscussie had een van de aanwezigen de euvele moed om een schriftelijke vraag te stellen over de kwestie, maar de forumleider van de avond, de Kampense SGP-fractievoorzitter Markusse, had instructies ontvangen om vragen over dit onderwerp niet in behandeling te nemen. Als mensen daarover vragen hebben, moeten ze naar de partijbureaus. Niemand protesteerde tegen de gang van zaken.
Maar als Blokland tijdens de pauze over het onderwerp wordt bevraagd, neemt hij geen blad voor de mond en spreekt hij er heel open over. Hij denkt dat het grote publiek niet overtuigd is door de onderzoeken die ChristenUnie en SGP uit hebben laten voeren. En Blokland heeft gelijk. Ook verschillende aanwezigen hebben hun twijfels, zo blijkt in de marge van de bijeenkomst. Blokland stelt daar voor ieder die het maar horen wil tegenover dat het accountantssonderzoek heeft aangetoond dat er van fraude geen sprake is. Om alle problemen in de toekomst te voorkomen, hebben de Nederlandse parlementariërs met elkaar afgesproken om na de verkiezingen bij elkaar te gaan zitten om nieuwe afspraken te maken over hun onkostenvergoedingen, weet Blokland te melden.
ChristenUnie-wethouder Den Boer uit Kampen weet blijkbaar dat zijn gereformeerd vrijgemaakte broeder het niet gemakkelijk heeft. Tijdens de forumdiscussie neemt hij de gelegenheid te baat om Blokland een hart onder de riem te steken. Dezelfde krant die kritisch was over de manier waarop de ChristenUnie-SGP-combinatie was omgegaan met de onkostenvergoeding, NRC Handelsblad, publiceerde vorige week namelijk een artikel waaruit blijkt dat de vertegenwoordigers van ChristenUnie en SGP het meest trouw de vergadering bijwonen en daardoor verhoudingsgewijs veel invloed hebben. Blokland werd daarin zelfs „vergadertijger nummer één” genoemd. De Boer citeerde met graagte en enthousiasme. Veel aanwezigen zaten instemmend te knikken.
Dit is het vierde deel in een serie artikelen over de campagne voor de Europese verkiezingen.
Blokland en Brouwer noemden vrijdag twee punten waarop de ChristenUnie-SGP-combinatie zich volgens hen onderscheidt van de andere partijen:
- „Turkije mag onder geen beding toetreden tot de Europese Unie. De macht van het leger is te groot en de christelijke minderheid heeft nauwelijks rechten.”
- „Europa moet zich alleen richten op de kerntaken en niet over alles een mening hebben. In die zin zijn we een protestpartij. Andere partijen roepen nu wel dat ze de taken van Europa willen beperken, maar daar is na de verkiezingen niets meer van te merken.”