Ex-raadhuis in de aanbieding
Nog altijd slaat de klok in de toren van het gebouw elk half en heel uur. Het voormalige raadhuis van de vroegere gemeente Krabbendijke ziet er nog pront uit. Maar nu staat het leeg...
Ooit had zowat elk dorp in Zeeland een eigen gemeentehuis. Sinds 1888 stond aan de Dorpsstraat in Krabbendijke ook zo’n gebouw. De gemeenteraad vergaderde er tot 1970, het jaar waarin de gemeente Krabbendijke opging in de grotere gemeente Reimerswaal. Eind jaren tachtig kocht de Krabbendijkse ondernemer Jan Weststrate het oude raadhuis, nadat de gemeente in een krantenadvertentie te kennen had gegeven het karakteristieke pand bij opbod te willen verkopen. Weststrate deed een bod, en bleek de hoogste bieder te zijn.
Na de aankoop woonde hij er 26 jaar. Naast woonhuis werd het pand ook de vaste stek voor allerlei activiteiten van de Evangelische Gemeenschap Reimerswaal, waarbij Weststrate aangesloten was.
In 2015 verhuisde het echtpaar Weststrate naar de Zuidweg in Krabbendijke. Zijn vrouw, die groene vingers had, wilde graag een huis met een tuin. Het voormalige gemeentehuis was weliswaar riant, maar had die niet. Lang konden ze niet genieten van hun nieuwe woonstek, want vorig jaar overleed de echtgenote van Jan Weststrate plotseling. Nu staat hij er alleen voor. Zijn vier zoons zijn uitgevlogen en hij wil graag van het raadhuis af, hoe dierbaar het hem ook al die jaren was.
Opvanghuis
Weststrate hoopt dat het voormalige raadhuis een nuttige en waardevolle, nieuwe bestemming krijgt, vertelt hij. „Ik zou er geen moeite mee hebben als het een opvanghuis werd voor Eritrese asielzoekers, hoewel ik besef dat zoiets op een dorp gevoelig ligt. Ik vind wel dat zo’n opvang dan alleen voor christelijke asielzoekers bestemd moet zijn.”
Weststrates kerkelijke wortels liggen in de gereformeerde gemeente, die van zijn gestorven vrouw in de christelijke gereformeerde gemeente.
Originele kroonluchter
Het oude raadhuis toont nog veel sporen uit de tijd dat het nog het domein was van raadsleden, wethouders en ambtenaren. Op de eerste verdieping staat in de voormalige raadszaal nog de vergadertafel met stoelen van de gemeenteraad en er hangt een originele kroonluchter aan het plafond. Via de extra deur liep de gemeentebode tijdens vergaderingen het vertrek in en uit. In de hal beneden bevindt zich nog het loket, waar burgers gemeentelijke formaliteiten afhandelden. De voormalige burgemeesterskamer is voorzien van de originele lambrisering, maar níet in het gedeelte waar de secretaris van de eerste burger zat. Verschil moest er immers wezen.
Protestantse dracht
Meteen bij binnenkomst valt een gebrandschilderd raam in het trappenhuis op. „De winkeliersvereniging van Krabbendijke schonk dit raam in 1949 aan de gemeente”, aldus Weststrate. Op het kleurrijke glas zijn boerentaferelen te zien. „Ze verbeelden activiteiten waarmee de mensen van Krabbendijke hun brood verdienden: het telen van fruit, graan, aardappelen, groenten.” De vrouwfiguren op de sfeervolle voorstelling dragen protestantse dracht, met gouden stikken.
Het originele gemeentehuis uit 1888 had slechts één verdieping en een zoldering, in 1948 is er een verdieping bijgebouwd. Tijdens de gierende januaristorm van 1990 waaide de toren van het gebouw af. „De gouden weerhaan bungelde hier voor het raam”, herinnert Jan Weststrate zich. Gelukkig staat de herstelde toren er tegenwoordig weer netjes bij. „De klok in de toren slaat nog elk half en heel uur, dag en nacht”, zegt hij. „Tijdens Dodenherdenking klinkt ook de luidklok.” Op Koningsdag wappert de vlag met de oranje wimpel boven het balkonnetje aan de voorzijde. „Mijn overleden vrouw en ik hebben hier heel gelukkige jaren gekend, nu hoop ik dat dit gebouw een nieuwe bestemming krijgt die aansluit bij de reden waarom ik het eertijds kocht. Ik heb het toen niet alleen grondig verbouwd, maar het ook opgedragen aan God.”
Bediening van de klokken
Mocht Weststrate een geschikte koper vinden, dan moet die er wel rekening mee houden dat een klein deel van het pand nooit zijn eigendom zal worden. „De elektrische installatie in de toren voor de bediening van de klokken is en blijft van de gemeente Reimerswaal.”