Binnenland

Wethouder Sinke (SGP) blij met groen licht voor bouw kerk Reimerswaal

Na langdurig touwtrekken is er groen licht voor de kerkbouw van de gereformeerde gemeente in Yerseke. Na veertien jaar plannen maken. „Het is hard nodig dat de gemeente nieuw onderdak krijgt”, zegt wethouder J. P. Sinke (SGP).

L. Vogelaar
12 July 2017 11:07Gewijzigd op 16 November 2020 11:00
Beeld ANP
Beeld ANP

Of hij een overwinningsgevoel heeft, vroeg de ene na de andere journalist hem na het raadsbesluit van dinsdagavond. „Dat heb ik dus helemaal niet”, zegt Sinke. „We zijn blij dat een meerderheid vertrouwen heeft in de plannen, ook voor de verkeerssituatie rond de bouwlocatie. Sommige bezwaarmakers zijn echter niet te overtuigen; zij hebben al aangekondigd naar de Raad van State te zullen gaan.”

Dat ziet de Zeeuwse wethouder met vertrouwen tegemoet. „Tegen kerkenraad en bouwcommissie hebben we gezegd: de plannen moeten Raad van State-proof zijn, voor zover we dat op grond van de huidige wetgeving kunnen inschatten. Dat heeft ertoe geleid dat er twee jaar langer aan het plan is gesleuteld.”

Met sommige bezwaren kon Sinke weinig. „Dat mensen niet op een kerk willen kijken, bijvoorbeeld. En ik heb omwonenden gesproken die zeiden dat ze niet willen dat hun kinderen met een rouwstoet worden geconfronteerd. ”

De huidige kerk is in 1983 uitgebreid naar 1400 zitplaatsen. Sindsdien groeide de gemeente van 1900 naar bijna 2400 leden. „Het gebouw is volgepropt, met stoelen tot in elke hoek. Er is ook veel te weinig zaalruimte voor alle catechisaties en verenigingen.”

Tegenstanders van nieuwbouw aan de Steeweg suggereerden nieuwbouw op de plaats van de huidige kerk. „Zelfs als je tot aan het trottoir bouwt, red je dat niet”, zegt Sinke. „En je hebt dan geen enkele parkeerplaats op het eigen terrein, waardoor er grote overlast is doordat auto’s in omliggende straten worden neergezet. In de discussie heb ik verwezen naar de landelijke trend: het is helemaal niet vreemd dat een nieuwe, grote kerk aan de rand van een stad of dorp verrijst. Het liefst wil je een kerk midden in een plaats, maar praktisch is het niet haalbaar. De kerkenraad heeft splitsing van de gemeente overwogen, maar in een dorpje van 7000 mensen is dat minder goed te realiseren dan in grotere plaatsen als Barneveld en Rijssen.”

Sinke verwacht dat de verkeersafwikkeling beter geregeld is dan tegenstanders veronderstellen. „Veel kerkgangers zullen naar de kerk blijven lopen. Er wordt een fietsenkelder onder het kerkgebouw aangebracht met ruimte voor 700 fietsen, en dat blijkt bij andere grote gemeenten goed te werken. Er zullen wat meer mensen met de auto gaan dan naar de huidige kerk, maar naar onze inschatting komt meer dan de helft van het autoverkeer via de nieuwe randweg naar de kerk en niet door de woonwijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer