Buitenland

Steeds meer landen staan homohuwelijk toe

Duitsland is een van de laatste landen in West-Europa waar het homohuwelijk mogelijk wordt. „Wat in 2001 begon met de openstelling van het huwelijk in Nederland, wordt langzamerhand de norm in Europa en dat is een overwinning voor de liefde”, stelde voorzitter Tanja Ineke van belangenvereniging COC vrijdag tevreden vast.

ANP
30 June 2017 11:19Gewijzigd op 16 November 2020 10:56

Nederland doorbrak als eerste land ter wereld het taboe op huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. Twee jaar later volgde België, daarna Canada en Zuid-Afrika.

Duitsland wordt volgens een inventarisatie van het COC wereldwijd het 23e land dat het huwelijk openstelt voor homo’s en lesbiennes. Europa loopt voorop: momenteel is het homohuwelijk in veertien Europese landen toegestaan. In Finland mogen homoseksuele stellen sinds maart van dit jaar trouwen.

Malta zal waarschijnlijk het volgende land zijn dat het huwelijk niet meer uitsluitend voor man en vrouw toestaat. Het parlement van de kleine eilandstaat neemt daar binnenkort een besluit over.

Buiten Europa is het homohuwelijk onder meer mogelijk in de Verenigde Staten, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Binnen Europa ligt een scheidslijn tussen oost en west. West-Europese landen staan het homohuwelijk allemaal toe. Midden- en Zuid-Europese landen waaronder Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje kennen wel geregistreerde partnerschappen die dezelfde wettelijke rechten en plichten met zich meebrengen als een huwelijk. Landen als Polen, Roemenië en Bulgarije kennen zulke regelingen niet.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders noemt het besluit van het Duitse parlement, dat vrijdag besloot het huwelijk mogelijk te maken, „wunderbar”. „Felicitaties aan Duitsland, weer een overwinning voor gelijkheid”, liet hij weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer