Binnenland

Samenleving legt zelf zonnepanelenparken aan

Initiatieven van burgers of bedrijven om met een grote groep mensen een zonnepanelenpark te financieren, stapelen zich op. De afgelopen jaren zijn in Nederland 229 projecten via crowdfunding van de grond gekomen. Daarmee is ruim 26 miljoen euro gemoeid. Nog eens 72 projecten zijn in ontwikkeling, ruim honderd worden momenteel uitgedacht.

ANP
17 June 2017 10:35Gewijzigd op 16 November 2020 10:48

Dat blijkt uit cijfers van Zonnepanelendelen.nl, een crowdfundingplatform voor zonnepanelen. „De markt voor collectieve financiering explodeert”, zegt woordvoerder Edwin Res. „De meeste initiatieven zijn van burgers die bijvoorbeeld geen eigen dak tot hun beschikking hebben, maar toch willen bijdragen aan de energietransitie. Maar er zijn ook bedrijven die hun dak beschikbaar stellen en niet voldoende middelen hebben om de panelen zelf te financieren. Het komt maar weinig voor dat het benodigde geld er niet komt. Meestal lukt dat binnen enkele maanden. Tot nu toe zijn er slechts elf projecten mislukt.”

Zondag wordt in Breda onder de naam ZonneWijde het grootste Nederlandse zonnepanelenpark geopend dat via collectieve financiering tot stand is gekomen. Op een braakliggend terrein aan de rand van de stad staan 6904 panelen die jaarlijks voor 450 huishoudens energie zullen leveren. Kosten: twee miljoen euro. Deels gefinancierd door deelnemende partners, waaronder de gemeente, maar ook voor bijna de helft (884.000 euro) door particulieren uit het hele land.

ZonneWijde is geen project van een groepje bekenden, zegt initiatiefnemer Edwin Waelput. „Hooguit vijftien procent van de investeerders komt uit Breda. De rest kenden we niet, maar we hadden het benodigde geld wel binnen honderd dagen bij elkaar. Een enkeling is ingestapt vanwege het verwachte rendement, de meesten zijn zich ervan bewust dat we veel meer voordeel uit de zon moeten halen. Zij hebben hun groene hart laten spreken.”

Res denkt dat we nog maar aan het begin staan van een nieuwe beweging. Gezien de snelheid waarmee initiatiefnemers het benodigde geld voor zonnepanelenparken ophalen, is er genoeg ruimte voor nieuwe projecten. „We merken alleen dat gemeenten er nog heel verschillend in staan. ZonneWijde ligt tussen een bedrijventerrein en een snelweg en is daarmee een ideale locatie, oude vuilnisbelten doen het ook vaak goed. Breda heeft zich sterk gemaakt voor ZonneWijde, maar er zijn ook gemeenten waar de medewerking nog te wensen overlaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer