Buitenland

„Geheim is in het Witte Huis niet veilig. Dat is een risico”

Heeft de Amerikaanse president Trump vorige week tegenover de Russen zijn mond voorbijgepraat? En deed hij dat bewust, of was hij een heel groot „beetje dom”? Wat is de waarheid? Het antwoord valt moeilijk te geven, maar de discussie zorgt wel voor chaos binnen en buiten het Witte Huis.

W. B. Kranendonk
16 May 2017 09:54Gewijzigd op 16 November 2020 10:33
Nationaal veiligheidsadviseur Herbert McMaster ontkende tegenover de media dat president Donald Trump belangrijke informatie heeft gelekt aan Rusland. beeld EPA, Michael Reynolds
Nationaal veiligheidsadviseur Herbert McMaster ontkende tegenover de media dat president Donald Trump belangrijke informatie heeft gelekt aan Rusland. beeld EPA, Michael Reynolds

De presidentiële staf in Washington hoopte op een rustiger week dan de vorige. Trump op reis, voor de eerste keer sinds hij president is. Dan kun je niet te veel gedoe hebben. Maandagmiddag bleek die hoop ijdel te zijn.

The Washington Post, de kwaliteitskrant die voortdurend met de adem in de nek van Trump hijgt, kwam met het nieuws dat de president te loslippig was geweest. Tijdens de ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zou hij geheime, uiterst gevoelige informatie hebben prijsgegeven, die bovendien een belangrijke inlichtingenbron betrokken bij Islamitische Staat (IS) in gevaar zou hebben gebracht.

Volgens functionarissen van het Witte Huis was dit punt „zeker niet” opgenomen in het vooraf opgestelde script dat de staf had gemaakt voor de ontmoeting. „Trump dwaalde tijdens het gesprek af en praatte zijn mond voorbij”, zegt de betrokken stafmedewerker. „Hij gaf Lavrov meer informatie dan we met onze bondgenoten delen.”

De klemmende vraag in Washington is nu: Wat is er precies gebeurd? Zowel nationaal veiligheidsadviseur Herbert McMaster als minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson ontkent in alle toonaarden dat er ook maar iets is verteld wat geheim moest blijven. „Het verhaal in The Washington Post is een leugen”, zegt McMaster. Waarnemers noemen dat een belangrijk signaal, omdat McMaster bekendstaat als een rechtlijnig iemand.

Critici zijn desondanks niet overtuigd. Zij vragen zich af wat McMaster bedoelt met „wat geheim moet blijven.” Daarbij wijzen zij erop dat de president de exclusieve bevoegdheid heeft om te zeggen of iets wel of niet openbaar kan worden gemaakt. Bovendien weten ze te melden dat door Trumps opmerkingen nu precies bekend is in welke stad de inlichtingenbron bij IS te traceren valt. The Washington Post zegt dat media na het gesprek dringend is verzocht de naam van die plaats niet publiek te maken, om de veiligheid van de informant niet in gevaar te brengen.

De kwestie geeft in Washington onrust, vooral omdat er veel discussie is over de contacten van Trump en zijn team met de Russen. Het gesprek daarover heeft vorige week een impuls gekregen door het ontslag van FBI-baas Comey, die het onderzoek naar de Russische connectie leidde.

Republikeins senator Bob Corker, die zegt op de hoogte te zijn van het werk en de locatie van de informatiebron, noemt de gang van zaken „gevaarlijk voor het inlichtingenwerk en beschamend voor het bestuur van ons land. Geheimen zijn in het Witte Huis niet veilig. Dat is een risico.”

Corker en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, de man die Trump tot nu toe heeft verdedigd, hebben inmiddels om nadere opheldering gevraagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer