Kerk & religie

Aboutaleb heropent PKN pioniersplek Seinpost Slinge na renovatie

Zorg voor ontmoeting. Breng mensen bij elkaar. Geef elkaar de hand, dan voel je of het een warme of een koude hand is. Met die gevoelstemperatuur maak je als mensen met elkaar de samenleving.

Van een medewerker
22 April 2017 10:57Gewijzigd op 16 November 2020 10:22
De Rotterdamse burgemeenster Aboutaleb prees gisteren de rol die Seinpost Slinge in de wijk speelt. Hij opende het gerenoveerde gebouw naast de Open Hofkerk in Rotterdam-Pendrecht officieel na een renovatiebeurt . beeld Roel Dijkstra Fotografie
De Rotterdamse burgemeenster Aboutaleb prees gisteren de rol die Seinpost Slinge in de wijk speelt. Hij opende het gerenoveerde gebouw naast de Open Hofkerk in Rotterdam-Pendrecht officieel na een renovatiebeurt . beeld Roel Dijkstra Fotografie

Die boodschap gaf de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vrijdagavond mee aan de leiding van Seinpost Slinge, die het gerenoveerde gebouw naast de Open Hofkerk in Rotterdam-Pendrecht officieel weer in gebruik nam.

Seinpost Slinge is het eerste missionaire initiatief in de Rotterdamse wijken Pendrecht en Zuidwijk. De pioniersplek is opgezet vanuit de protestantse gemeente van Rotterdam-Zuid en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Sinds augustus 2014 is Dick van den Boogaart als pionier aan Seinpost Slinge verbonden.

Met een gevarieerd diaconaal-maatschappelijk aanbod fungeert de seinpost als een rustgevend baken in de wijk. Op zondag komt men samen rond de Bijbelse boodschap en is er een Bijbelstudiegroep.

Daarnaast vinden er in de week allerlei activiteiten plaats die steeds beter bezocht worden, zoals inloopuurtjes, maaltijden, taalles, tweedehands kledingwinkel, kinderclub, tienerinloop, huiswerkbegeleiding, maatschappelijke hulp, praktisch Bijbellezen en een vrouwengroep.

Wees daar zuinig op, zei burgemeester Aboutaleb. Een kerkelijke gemeenschap die een kerk in een historische kerk bouwde –het rijksmonument moest in ere blijven–, vroeg hem ooit wat ze voor de stad kon doen. „„Zorg voor ontmoeting”, zei ik toen.”

Scheiding

Wel moest het de burgervader van het hart dat hij kerk en staat graag gescheiden wil houden. „Toen mij als burgemeester gevraagd werd een kerkgemeenschap die samengegaan was met een andere kerkgemeenschap toe te spreken, voelde ik me wat ongemakkelijk. Op een kansel hoort immers geen burgemeester. Ik heb hun toen ook gezegd dat ze voor ontmoeting moesten zorgen. Als cadeautje heb ik hun meegegeven dat ze het gesprek met elkaar moesten voortzetten. Dat geeft inspiratie die bijdraagt aan en bij mij past als mens.”

Burgemeester Aboutaleb wil zich niet mengen in de discussies tussen verschillende godsdiensten, of het nu de islam, het rooms-katholicisme of het protestantisme betreft. „Als mens mag niemand mij daarop oordelen. Wel wat mijn rol betreft als burgemeester van deze stad.”

Seinpost Slinge noemde hij een mooie vierkante doos waar mensen elkaar ontmoeten. „Voer vooral het gesprek met elkaar. Dat maakt nieuwsgierig naar de ander. Blijf vooral naar elkaar luisteren en begin allereerst naar de kinderen te luisteren. Zij zijn de diamanten die geslepen moeten worden. Zij zijn de toekomst.”

Schuilen

Ds. A. P. Davelaar, predikant van de Oude Kerk in Rotterdam-Charlois, is voor 10 procent verbonden aan de Open Hofkerk en de Credokerk in de wijk Pendrecht. Hij zei blij te zijn met de pioniersplek Seinpost Slinge pal naast de Open Hof. Voor hem is het een plek waar mensen kunnen schuilen en waar licht is in alle duisternis. „Je hoeft geen ster te worden en geen zon te zijn. Maar als je leeft in het licht van de Heere, dan ben je zelf en voor anderen ook een licht. Wees zo licht voor elkaar in de gemeenschap van Seinpost Slinge”, zei de predikant.

Hij voerder een pleidooi voor het in ere houden van historische plekken in de stad en noemde met name de Breepleinkerk, waar in de oorlog Joodse gezinnen enkele jaren konden onderduiken en aan de bezetter ontkwamen. „Die geschiedenis mag niet verdwijnen.”

Dick van den Boogaart, als pionier verbonden aan Seinpost Slinge, roemde iedereen die had meegeholpen van het leegstaande gebouw een prachtige plek van samenkomst te maken. Hij noemde het een open huis voor de buurt, een huis van ontmoeting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer