Buitenland

IS dreigt met meer geweld na bloedige aanslagen op kerken Egypte

In Egypte is de noodtoestand van kracht nadat er zondag zeker 44 doden vielen bij twee zelfmoordaanslagen op twee kerken. De maatregel lijkt echter vooral symboolpolitiek: het leger treedt al hard op. Intussen heeft terreurgroep IS met meer geweld tegen christenen gedreigd.

Mark Wallet
10 April 2017 00:32Gewijzigd op 16 November 2020 10:16
beeld EPA
beeld EPA

Het was zondag druk in de Egyptische kerken. Palmzondag luidt het begin van de Stille Week in, uitlopend op het belangrijkste feest van de oosterse kerk: Pasen. Het is ook een van de weinige gelegenheden dat christenen duidelijk als zodanig zichtbaar in het straatbeeld aanwezig zijn: ze lopen dan met palmtakken en korenaren naar de kerk.

Op sociale media circuleert een foto van een van de jongens die de priesters in de Sint-Markuskathedraal van Tanta assisteerde bij de mis, in vol ornaat op het altaar. Hij is een van de slachtoffers van de bom die even voor tien uur vlak bij zijn plek ontplofte. „Hij is nu bij God, maar wanneer zal het kwaad stoppen?” luidt het commentaar.

„Vuur en rook vulden de ruimte”, zei een ooggetuige. „De verwondingen waren zeer ernstig. Ik zag de ingewanden van de gewonden en benen die volledig waren losgerukt van hun lichamen.”

In Tanta vielen naast de misdienaar nog zeker 26 dodelijke slachtoffers en 71 gewonden. Een tweede aanslag was vlak bij de Sint-Markuskathedraal in Alexandrië, waar de koptische paus Tawadros II kort daarvoor de mis bijwoonde. Er vielen daar zeker 17 doden en 35 gewonden. Onder de doden is een agente, die zich op de terrorist zou hebben geworpen en zo zou hebben voorkomen dat hij de kerk betrad.

Het waren de zwaarste aanslagen ooit tegen Egyptische christenen. Terreurgroep IS eiste ze op en dreigde tegelijk met meer geweld. „De kruisvaarders en ongelovigen gaan met het bloed van hun zonen betalen”, verklaarde ze. IS heeft de laatste tijd meermalen gedreigd met meer aanslagen tegen Egyptische christenen. Naar het oordeel van de beweging horen christenen niet thuis in het land en zijn ze handlangers van het Westen.

De Egyptische president Abdul Fattah al-Sisi riep in een reactie op de aanslagen de noodtoestand uit. Het Egyptische leger moet in heel het land openbare gebouwen beter gaan beschermen, aldus de president. Of de maatregelen in de praktijk veel uithalen, is de vraag. Ook na vorige aanslagen beloofde het regime de christenen meer bescherming, maar in de praktijk is die na korte tijd weer verdwenen.

Een recent rapport van Amnesty International beschuldigde de Egyptische autoriteiten vorige maand er nog van dat ze niet genoeg doen om de christenen in de Sinaï en elders in het land te beschermen. Na een reeks moorden ontvluchtten eerder dit jaar honderden koptische christenen de Sinaïwoestijn.

Amnesty beschuldigde niet alleen het huidige regime van te weinig bescherming voor christenen, maar ook eerdere regeringen. De kerkleiding steunt het seculiere regime van Sisi, omdat ze verwachten dat hij de belangen van christenen het beste beschermt. Christenen waren om dezelfde reden ook op de hand van de in 2011 verdreven dictator Hosni Mubarak.

Sisi treedt in onder meer in de Sinaï hard op tegen islamitisch extremisme. De rauwheid van het optreden van het Egyptische leger heeft volgens sommige critici echter een averechts effect en creëert alleen maar nog meer extremisme.

Egypte telt naar schatting zo’n 6 miljoen koptische christenen. Ze vormen en oude minderheid die het in het land altijd moeilijk heeft gehad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer