Binnenland

Laatste rabbijn van Dordrecht herdacht met Stolpesteine

De laatste rabbijn van Dordrecht, Barend Josua Katan, wordt op dinsdag 18 april herdacht met het plaatsen van een struikelsteen op de Rozenhof. Ook voor Ernst Jacob Hesdörffer, een Duits-Joods kind dat bij de Katans inwoonde, wordt zo’n herdenkingssteen gelegd.

Redactie regio
4 April 2017 17:42Gewijzigd op 16 November 2020 10:13
Stolpersteine, herdenkstenen voor Holocaustslachtoffers, zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. beeld RD
Stolpersteine, herdenkstenen voor Holocaustslachtoffers, zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. beeld RD

In de binnenstad van Dordrecht worden op drie locaties in totaal vijftien Stolpersteine geplaatst. Woensdag 14 juni volgen nog eens vijftien steentjes. Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, zijn gedenktekens op het trottoir voor huizen van mensen die door de nazi’s zijn gedeporteerd of vermoord.

Barend Katan probeerde tijdens de oorlog wanhopig waardevolle spullen te redden uit de synagoge aan de Varkenmarkt. Toen de bezetter dit ontdekte, moest hij als represaille mee op het eerste transport naar Kamp Westerbork. Op 30 april 1943 werd Katan vergast in Auschwitz. Zijn vrouw Roza en hun kinderen Samuel, Joseph en Milkah werden daar op 23 november 1942 al vermoord. Hun pleegkind Ernst vond de dood op 28 februari 1943.

Bij de onthulling van de gedenksteen op 18 april spreekt dr. Martijn B. Katan, emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en verre verwant van Barend Katan. Ook oud-Dordtenaar Jules Benedictus, die als kind Ernst Hesdörffer (1926) nog op school heeft meegemaakt, houdt een korte toespraak. De plechtigheid ter hoogte van nummer 22 begint om 13.00 uur, in aanwezigheid van het college.

Begin mei komt een broer van Ernst, Heinz Hesdörffer (1924), naar Dordrecht om het steentje op de Rozenhof te bekijken. Heinz zat elders in Nederland ondergedoken en overleefde de oorlog. In 2009 is hij vanuit de VS verhuisd naar een verzorgingstehuis in Frankfurt am Main. Daar vertelt hij nu op hoge leeftijd scholieren over de Holocaust. Zijn vrouw Lotte Mayer bleef achter in New York; zij wilde per se niet terug naar Duitsland.

Het is de vijfde keer dat de Dordtse werkgroep Stolpersteine steentjes laat plaatsen voor Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht zijn opgepakt en gedeporteerd. In juni wordt het 86e steentje gemetseld.

Op de website stolpersteine-dordrecht.nl staat een overzicht van alle steentjes, met verhalen over omgebrachte Joodse Dordtenaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer