Op een creatieve manier van niets iets maken. Daar beleeft Gerda van Krimpen (51) uit Woudenberg veel genoegen aan. Privé, maar ook beroepsmatig.
Gerda van Krimpen werkt als leerkracht in de onderbouw van de basisschool. „Het is een sport om voor werkjes met de kleuters materiaal te verzamelen dat zo min mogelijk kost. Of om dingen te gebruiken die je nog hebt liggen”, vindt ze. „Als je materiaal hergebruikt, spreekt daar respect uit voor je omgeving en alles wat je is toevertrouwd.”
Van Krimpen geeft regelmatig een presentje van eigen hand cadeau. „Mensen waarderen dat vaak zeer, is mijn ervaring. Dat kan ook iets eenvoudigs zijn. Bijvoorbeeld een potje met zelfgemaakte jam of appelmoes, versierd met een leuk bandje of een etiket. Het is origineel en er spreekt aandacht uit.”
Ze is pas sinds vorig jaar zomer actief bezig met het hergebruik van glas. Al versierden de kinderen in haar klas voor Moederdag al weleens glazen potjes met plakletters en bandjes. Een paar –zelfgebakken– koekjes of chocolaatjes erin en je hebt een mooi cadeautje.
„Ik werd gevraagd om tijdens een evangelisatieweek een creatieve workshop te geven. Dat doe ik weleens vaker, bijvoorbeeld met (hergebruikt) papier. Net in die tijd stuitte ik op een boekje over het decoreren van wegwerpglas.” Dus besloot ze om daar tijdens die workshop mee aan de slag te gaan.
Oud glas versieren is niet ingewikkeld en levert eigenlijk altijd een mooi resultaat op, is haar ervaring. „Er kan weinig misgaan. Je begint gewoon, volgt je eigen idee. En dan zie je wel wat er uitkomt. Meestal is dat leuk, ook al is wat iemand anders maakt niet altijd jouw smaak.”
Planning is wel een punt van aandacht. Tijdens de workshop in de evangelisatieweek kwam ze in tijdnood. „Ik had zelf thuis op een zonnige dag buiten voorbeelden gemaakt. Maar tijdens de workshop regende het en zaten we in een tent. Toen bleek het veel langer te duren voor de primer droog was.”
Het lastigste onderdeel van het werken met flessen en potten is de voorbereiding, denkt Van Krimpen. „Je moet eerst zorgen dat ze goed schoon zijn. Vanbinnen en vanbuiten. Vooral het verwijderen van etiketten is een heel gedoe. Er komt weleens etikettenverwijderaar aan te pas. En dan nog blijft het glas op de plek waar het etiket zat soms dof.”
Ze heeft zelf een voorkeur voor een landelijke stijl. Tamelijk strak en rustig, en een beetje stoer. Een pot of een fles met allerlei verschillende kleuren en materialen decoreren: dat is niet haar ding. „Behalve bij m’n knopenpotten. Ik heb mijn knopen op kleur gesorteerd. De roze in de ene pot, de bruine in een andere. De versiering maakt duidelijk welke kleur er in een pot zit. De pot met roze knopen is dus voor mijn doen nogal druk gedecoreerd, met roze tape, een roze kantje en roze knopen op het deksel.”
De slimste tip voor hergebruik van materiaal? „Gewoon altijd je ogen goed de kost geven.” Ze vertelt dat ze, als ze volle tassen naast een glasbak ziet staan, weleens kijkt of er iets leuks tussen zit. „Ik zou zeggen: gooi niet te snel iets weg. Er zijn heel veel materialen waar je leuke dingen mee kunt doen.”
Glas recyclen
Nodig
* diverse flessen en potten: mooie, bijzondere of gewone
* gesso (een primer speciaal voor glas)
* verf op waterbasis
* schuurspons
* tweezijdig plakband
* lint, kant, tape en/of touw
* knopen, bedeltjes, plakletters en dergelijke
* lijmpistool
Werkbeschrijving
1. Maak potten en flessen schoon, vanbinnen en vanbuiten. Etiketten moeten verwijderd worden. Gebruik daarvoor eventueel stickerverwijderaar.
2. Als je het glas een kleur wilt geven, verf hem dan eerst met gesso. Breng deze primer aan met de zachte kant van een stukje schuurspons. Doe dit stempelend.
Laat de primer goed drogen en kijk of alles goed gedekt is. Breng anders nog een laagje gesso aan.
3. Kies de verf die je wilt gebruiken. Spoel het stukje schuurspons uit. Breng de verf ook al stempelend op het glas aan.
Je kunt ook meerdere kleuren verf gebruiken. Plak het deel dat je een andere tint wilt geven dan af met schilderstape. Laat ook deze laag goed drogen.
4. Nu komt het leuke werk. Zoek lint, kant of tape uit en versier de fles naar je eigen smaak en ideeën.
Kant en lint plak je op de fles door eerst tweezijdig plakband op de juiste plaats op het glas te plakken. Daarna haal je de papieren bovenlaag eraf en bevestig je daarop het lint of het kant.
Als de verf op de scheiding van twee kleuren gerafeld is kun je dat oplossen door er een leuk bandje over te plakken. Als laatste lijm je er een knoop of houten decoratie op of strik je er een labeltje aan.
5. Met een bloem of een kaars erin is een fles een leuke decoratie.
6. In glazen potten en potjes kun je van alles bewaren. Denk aan knopen, haarelastiekjes, potloden, stiften, klosjes enzovoort. Plak bijvoorbeeld op het deksel een paar knopen zodat je kunt zien welke kleur knopen je in welke pot bewaart.
Tips en trucs
Fotolijstje: Van glazen potjes kun je heel eenvoudig fotolijstjes maken. Kies een paar potjes met rechte wanden die qua model goed met elkaar combineren. Liefst zonder ribbels in het glas, anders kun je de foto niet zien. Was ze af en laat ze drogen. Knip foto’s eventueel bij tot de juiste hoogte. Rol ze iets op en schuif ze ondersteboven in een potje. Zet het potje neer met de opening onder. Klaar.
Bewaarpotten: Jam- of groentepotjes die nog goed sluiten kun je ook prima gebruiken voor het luchtdicht bewaren van –kleine hoeveelheden– voedsel. Bijvoorbeeld voor een restje nootjes, koekjes, suiker of gedroogde kruiden. Voordeel: je kunt in één oogopslag zien wat erin zit. Bij een blik of trommel is dit vaak niet het geval.
Dit is de tweede aflevering van een serie over creatief hergebruik van materiaal.
Gezocht: leuke recycleprojecten
De Pluspuntredactie is benieuwd naar wat u maakt van oude dekens, sloophout, gebarsten serviesgoed, autobanden en nog veel meer. Breng andere lezers op een idee en deel uw eigen favoriete hergebruikproject met de redactie. Mail naar consument@refdag.nl (graag met een of meer foto’s.)