Ichthus College volgt idee Buma en begint scholierenverkiezingen met volkslied
Leerlingen van het Ichthus College in Veenendaal hebben vanmorgen voor het eerst samen het Wilhelmus gezongen. De school speelt zo in op de suggestie van CDA-lijsttrekker Buma om op scholen meer aandacht aan het volkslied te geven.
Aan het begin van de dag waarop de Veenendaalse leerlingen hun stem zullen uitbrengen voor de landelijke scholierenverkiezingen, verzamelden zij zich op het schoolplein. Onder begeleiding van koperblazers hieven de ruim 2000 leerlingen het eerste couplet aan. Tegelijk werd de vlag gehesen. Deze ongewone opening vormt ook de start van de verkiezingen op school.
In een vraaggesprek met De Telegraaf stelde CDA-leider Buma onlangs dat het belangrijk is dat jongeren op school het volkslied leren. Hij suggereerde om het Wilhelmus staande te zingen in de klas. De docenten geschiedenis en staatsinrichting van het Ichthus College wilden weleens kijken of zoiets in groter verband werkt op een school. In andere landen zijn dergelijke rituelen volgens hen zeer gebruikelijk.
En dat is zeker het geval, liet directeur Van Dam vanmorgen desgevraagd weten. „Op het voortgezet onderwijs vinden leerlingen het al snel niet stoer om te zingen, maar in de sfeer van vanmorgen staken ze elkaar wel aan.” Het volkslied zingen met alle leerlingen en docenten had volgens hem iets samenbindends.
De leerlingen zongen het eerste couplet twee keer. „De tweede keer ging het al beter.” De school heeft nog overwogen om het zesde couplet ook te zingen. „De inhoud daarvan past prima bij de identiteit van het Ichthus. Maar omdat dit couplet een gebed is, vonden we het niet zo passen bij deze ludieke actie.”
Wat Van Dam betreft is het ritueel voor herhaling vatbaar. „Natuurlijk moet je dit niet elke week gaan doen. Maar bij een bijzondere gelegenheid lijkt het mij een goed idee.”
De school begrijpt dat dit een wat on-Nederlands tafereel is. „Het gebeuren kan echter het gesprek op gang brengen of zo’n gezamenlijk ritueel bij ons past of juist potsierlijk is.” Met het experiment attendeert de school zijn leerlingen vooral ook op de scholierenverkiezingen, waarbij ze „hun stem geven aan voorstellen, die echt verwezenlijkt kunnen worden.”
(Video via Veenendaalse Krant)