Verdeeldheid over leeftijdsgrens voltooid leven
De discussie over op welke leeftijd iemand hulp zou moeten krijgen bij het beëindigen van het leven verdeelt vrijdag politiek Den Haag. Alexander Pechtold zei donderdag dat wat hem betreft ook mensen jonger dan 75 zulke hulp moeten kunnen krijgen. Dit kwam hem van de christelijke partijen op forse kritiek te staan, maar de VVD schaarde zich achter de D66-leider.
Pechtold werd bij Nieuwsuur aangesproken door een 57-jarige man die een stervenswens zei te hebben. D66 kwam recentelijk met een wetsvoorstel om ouderen vanaf 75 jaar die hun leven als voltooid ervaren onder voorwaarden te helpen uit het leven te stappen.
De D66-lijsttrekker zei dat dat wat hem betreft ook voor jongere mensen bespreekbaar moet worden, maar voegde eraan toe dat de samenleving daar nu waarschijnlijk nog niet aan toe is. „We zullen het stapsgewijs moeten aanpakken.”
Pechtold vindt de VVD aan zijn zijde. „Als je weloverwogen, zonder druk van buiten, tot de conclusie komt dat je leven voltooid is moet die weg open staan”, stelt VVD-Kamerlid Arno Rutte vrijdag. „Die keuze moet je, ook als sommige mensen dat ongemakkelijk vinden, niet koppelen aan een leeftijdsgrens.”
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt het idee „levensgevaarlijk”. „Andere hulp is nodig. Denk aan mensen die dankbaar zijn dat hun eerdere doodswens nooit is ingewilligd”, stelt hij op Twitter. SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij noemde de opmerking van Pechtold „verbijsterend”. „Dit ondermijnt alle inzet om het hoge aantal zelfmoorden in Nederland terug te dringen. Elk mensenleven is waardevol!”, aldus Van der Staaij.
GroenLinks-voorman Jesse Klaver werd vrijdag ook naar de kwestie gevraagd, in gesprek met Frits Wester. Hij vindt het eventuele verlagen van de leeftijdsgrens „een dilemma”, maar tegelijkertijd dat mensen „waardig uit het leven moeten kunnen stappen”. „Om eerlijk te zijn zou ik tegen deze meneer hebben gezegd ‘ik weet nog niet of ik daarvoor zou zijn”’, zei Klaver over de man die Pechtold de vraag stelde.