Tweede Kamer achter „aftapwet”
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer staat achter de zogeheten ‘aftapwet’, waarmee inlichtingendiensten uitgebreidere toegang tot informatie via de kabel moeten krijgen. Dat blijkt dinsdag uit een rondgang door het ANP. De Kamer debatteert woensdag over het voorstel.
Regeringspartij VVD en het CDA staan ronduit achter het plan. Mustafa Amhaouch (CDA) noemt het hoog tijd dat de wet er komt. Hij wil wel dat afgetapte gegevens in Nederland zelf worden bewaard.
Regeringspartij PvdA is iets kritischer maar noemt het wetsvoorstel „in de kern goed”. „Wij vinden dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) een goede balans geeft tussen veiligheid en privacybescherming”, aldus PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.
Hij noemt het door de snelle technische ontwikkelingen „noodzakelijk” dat de oude wet wordt herzien, om terrorisme of manipulatie door andere landen via internet te kunnen bestrijden.
Ook D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt het „logisch” dat er een wet komt waardoor de diensten ook op de kabel kunnen kijken. Maar hij vindt het voorstel nu nog te ruim geformuleerd om ermee in te kunnen stemmen. „De diensten kunnen vrijwel alles verzamelen. Er is te veel ruimte voor een oneindige datahooiberg.” Verhoeven wil „juist in het belang van de veiligheid” sterker toezicht vooraf en een kortere bewaartermijn voor afgetapte data.
De nieuwe wet maakt het voor de AIVD en MIVD mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. Gegevens die relevant zijn, mogen drie jaar worden bewaard. De rest wordt vernietigd. Ook is de uitwisseling van gegevens met inlichtingendiensten van andere landen geregeld in de nieuwe wet.
De oude inlichtingenwet is van 2002. Door technologische ontwikkelingen voldeed die niet meer. De bulk van de informatie loopt tegenwoordig via de kabel.
Op de wet is de nodige kritiek. Zo heeft de Raad van State (RvS), het belangrijkste adviesorgaan van de regering, twijfels over de effectiviteit van het toezicht op de nieuwe bevoegdheden. Ook vindt de RvS de bewaartermijn van drie jaar te lang.