Buitenland

Merkel wijst inreisverbod VS af

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt het door de VS uitgevaardigde inreisverbod voor vluchtelingen en burgers uit zeven moslimstaten verkeerd. „Ze is ervan overtuigd dat ook de noodzakelijke en vastberaden strijd tegen het terrorisme het niet rechtvaardigt mensen van een bepaalde herkomst of met een bepaald geloof op voorhand als verdacht te bestempelen”, zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert zondag in Berlijn.

ANP/DPA
30 January 2017 00:32Gewijzigd op 16 November 2020 09:42

De overheid gaat nu uitzoeken wat de gevolgen van de immigratiemaatregel zijn voor Duitsers met een dubbele nationaliteit, om zo nodig hun belangen te verdedigen bij de Amerikaanse bondgenoten. Seibert zei voorts dat Merkel het besluit van Trump „betreurt”. Dat heeft ze de nieuwe president zaterdag ook laten weten in hun telefonisch onderhoud van drie kwartier.

De Geneefse Conventie eist van de internationale gemeenschap dat ze oorlogsvluchtelingen op humanitaire gronden opneemt. „Dat is de plicht van alle landen die de overeenkomst hebben ondertekend. De bondskanselier heeft dat afgesproken beleid toegelicht in haar telefoongesprek met de president.”

Merkel en Trump spraken elkaar zaterdagmiddag voor het eerst sinds zijn inauguratie ruim een week eerder. Als gezamenlijke noemer stond de „fundamentele betekenis” van de NAVO voor de trans-Atlantische betrekkingen op de voorgrond en de bescherming van vrede en stabiliteit. Beide leiders bekrachtigden hun voornemen „de toch al uitstekende bilaterale relatie de komende jaren te verdiepen”.

De Britse premier Theresa May bleek dezelfde mening als Merkel toegedaan maar reageerde zondag rijkelijk laat. Dat kwam haar op veel kritiek te staan. May had volgens critici zaterdag tijdens een persconferentie in Ankara na een ontmoeting met de Turkse minister-president alle gelegenheid afstand te nemen van het immigratiebeleid van Trump toen journalisten daarnaar vroegen.

„Ze had naar mijn mening moediger moeten zijn en er daar ter plekke iets over moeten zeggen”, zei de conservatieve afgevaardigde Heidi Allen tegen de BBC. De Schotse regeringsleider Nicola Sturgeon was het met haar eens. „De premier had gelijk stelling moeten nemen toen dat werd gevraagd, niet uren later pas onder druk.” Allens partijgenoot Nadhim Zahawi veroordeeld het inreisverbod als „vernederend’ en ,,buitengewoon discriminerend”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer