De oorlog win je met emoties
Hoe blijven de VS de meest gerespecteerde natie ter wereld? Door steeds betere wapens aan te schaffen? Nee, stellen de Amerikaanse onderzoekers Brad Alleby en Joel Garreau deze week in een artikel op de site van Defense One. Ze moeten een ander slagveld leren betreden dat niets met wapens van doen heeft en de naam ”weaponised narrative” heeft gekregen. ”Propagandaoorlog” in andermans samenleving is een net iets te platte vertaling, omdat hier gehaaidere elementen aan het werk zijn.
In hun artikel (”Weaponised narrative is the New Battlespace”) geven ze aan dat Rusland onder Vladimir Poetin al veel verder is met het benutten van deze nieuwe tak van ‘sport’, en de twee wijzen op de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingscampagne, en op de Russische inmenging in Oekraïne. Ook rond de brexit zien de twee de hand van de Russen.
”Weaponized narrative” is erop uit om in vijandelijke landen samenlevingen te ondermijnen door er bijvoorbeeld met nepnieuws verwarring te stichten en politieke en sociale verdeeldheid te zaaien. „Zorg eerst voor chaos en verwarring”, luidt het motto, „en biedt in verwarring geraakte burgers vervolgens samenhang en perspectief, een verhaal als uitweg en houvast.” Maar dan wel een verhaal waarmee die vijandelijke staat wordt gedupeerd, want dát is de bedoeling van ”weaponised narrative”: je tegenstander achter zijn rug om verzwakken. Vooral door het doelbewust creëren van woede en vrees onder burgers zijn vijandelijke staten te verlammen.
De nieuwe strijdmethode zou niet mogelijk zijn zonder de ”Connected Age” waarin we leven, zeg maar de geglobaliseerde wereld, waarin iedereen en overal dagelijks wordt overspoeld met digitale informatie. In die chaos hebben burgers hartstochtelijk behoefte aan „eenvoudige” verhalen en verbanden, niet omdat die feitelijk kloppen, maar omdat ze weer de weg wijzen. Harde feiten en ”waarheid” doen er in ons „postfeitelijke tijdperk” niet meer toe. „Het gaat in onze verwarde wereld om emotionele zekerheid, ook al gaat die tegen iedere redelijkheid in of worden de feiten opzijgezet.” De westerse nadruk op het belang van een kritische burger die nadenkt en zo de democratie hooghoudt, is een achterhaald idee, stellen de twee. Je kunt nog zo slim zijn, cognitieve vaardigheden schieten tekort tegenover de overweldigende hoeveelheid informatie en de grote complexiteit ervan.
De onderzoekers vinden dat ook westerse democratieën dit slagveld moeten gaan betreden en vijandelijke verhalen leren ontmaskeren. En: ze dienen burgers terug te winnen door hun eigen ”narratives” voor te houden. Een gewaagde suggestie omdat platte staatspropaganda en manipulatie dan zomaar vrij spel kunnen krijgen.
In deze rubriek reflecteren buitenlandredacteuren van het RD wekelijks op actuele gebeurtenissen in het nieuws. Vandaag: Poetin leert Trump een lesje in toekomstige oorlogvoering: het manipuleren van emoties in vijandelijke landen met behulp van ”weaponised narrative”.