Buitenland

Obama in afscheidsspeech: Blijf naar elkaar luisteren

President Barack Obama heeft zijn landgenoten woensdagmorgen in zijn afscheidsspeech in Chicago opgeroepen om vooral politiek betrokken te blijven. „Verandering vindt alleen plaats als gewone mensen zich met zaken bemoeien, betrokken raken en samenkomen om het te eisen”, stelde hij.

Redactie buitenland
11 January 2017 04:26Gewijzigd op 16 November 2020 09:33
Barack Obama. beeld AFP
Barack Obama. beeld AFP

Obama keerde zich in zijn betoog tegen de verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving. „We moeten allemaal beginnen vanuit het uitgangspunt dat onze medeburgers net zo veel van dit land houden als wij”, hield hij het publiek voor.

Hoewel Obama Trump maar één keer bij name noemde, in positieve zin, was duidelijk dat hij zijn opvolger tijdens zijn hele toespraak voor ogen had. Volgens de president dreigen te veel Amerikanen zich terug te trekken in een eigen bubbel, waar ze alleen worden omringd door gelijk­gestemden. Hij riep mensen op om open te staan voor de mogelijkheid dat tegenstanders ook weleens gelijk kunnen hebben.

Hij waarschuwde er verder voor om sommige landgenoten Amerikaanser te noemen dan anderen en altijd maar naar anderen te wijzen. „We verzwakken de banden als we een heel systeem corrupt noemen, achteroverleunen en de leiders de schuld geven, zonder onze eigen rol als hun kiezers te onderzoeken.”

Obama hekelde de onderlinge zwartmakerij die onder mee de campagneperiode kenmerkte, waarbij hij zelfkritiek niet schuwde. „Hoe kunnen we ethische tekortkomingen in onze eigen partij goedpraten, terwijl we erop hameren als de andere partij hetzelfde doet?” vroeg hij zich hardop af. „Het selectief omgaan met de feiten is niet alleen oneerlijk, maar contraproductief.”

Duizenden Amerikanen stonden al afgelopen weekend in de rij om kaartjes voor de toespraak te bemachtigen. Het was hun laatste kans om Obama nog een keer te zien als president. Naar schatting woonden 11.000 mensen de afscheidsspeech van Obama in zijn thuisstad bij.

Obama bedankte zijn volk en de toeschouwers uitgebreid. Hij noemde het de eer van zijn leven dat hij zijn landgenoten acht jaar lang mocht dienen.

De president dankte en prees zijn vrouw en twee dochters. De dochters waren nog klein toen hun ouders naar het Witte Huis verhuisden. Obama prees zijn vrouw Michelle, „die van het Witte Huis een plek voor iedereen heeft gemaakt met haar gratie, vastberadenheid, stijl en humor.” Ze was „mijn beste vriend.”

Obama sloot de speech af met een verwijzing naar zijn inmiddels beroemde woorden „Yes we can”: „Yes we did.” Maar veel wat Obama in zijn twee ambts­termijnen als president heeft bereikt, zoals de algemene ziekte­kostenverzekering, de overeenkomst met Iran en de maatregelen tegen de opwarming van de aarde, kunnen door de nieuwe regering tenietgedaan worden.

Vlak voordat Obama aan zijn speech begon, kwam CNN met berichten naar buiten dat Rusland belastende informatie over Trump zou bezitten. Het gaat om gegevens over zijn privéleven en financiële transacties.

Trump deed de beweringen vanmorgen af als „nepnieuws” en „een politieke heksenjacht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer