Politiek

CDA, CU en SGP tegen flexibeler familierecht

Vooralsnog staan alleen de fracties van CDA, Christen­Unie en SGP in de Tweede Kamer kritisch tegenover het mogelijk maken van meer­ouderschap en meeroudergezag.

Redactie politiek
8 December 2016 11:26Gewijzigd op 16 November 2020 09:17

Dat blijkt uit hun eerste reacties op het rapport van de Staats­commissie Herijking Ouderschap, dat woensdag verscheen.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg wil nog geen eindoordeel geven over het rapport, dat ruim 600 pagina’s telt. Haar woordvoerster zegt dat het CDA het rapport „kritisch” gaat bestuderen; de partij vraagt zich af of de voorstellen wel in het belang van het kind zijn.

Dat is ook de insteek van CU-fractievoorzitter Segers. Hij is kritisch over de voorstellen van de staatscommissie. Segers noemt regels voor meer­ouderschap „een juridificering van uitzonderingen die ver afstaat van de biologische werkelijkheid. Ieder kind wordt namelijk geboren uit één vader en één moeder, dat was zo, dat is zo en dat blijft zo.”

De ChristenUnie heeft ook zorgen over een wettelijke regeling voor draagmoederschap: „Ook hier is het zeer de vraag of het eenvoudiger maken van draagmoederschap in het belang van kinderen is. Want voor de ChristenUnie gaat het belang van het kind voor nieuwe rechten van ouders.”

Ook de SGP is bang dat het belang van kinderen door de nieuwe vormen van ouderschap ondergesneeuwd raakt. Fractievoorzitter Van der Staaij: „Steeds verder afwijken van de natuurlijke orde van een vader en een moeder betekent een aanzienlijke belasting voor kinderen.”

De SGP’er wijst erop dat hoe meer ouders er zijn, hoe meer meningen en hoe meer kans op conflicten. „Van de chaos in familie­relaties is het kind uiteindelijk de dupe. Elk kind is uiteindelijk het meest gebaat bij één vader en één moeder. Minder is verdrietig, meer is verwarrend.”

Van der Staaij is tegen een wettelijke regeling voor draagmoederschap: „Een kind is geen koopwaar. De vergaande vertechnisering van voortplanting dient niet het belang van het kind en schept veel risico’s voor misbruik en uitbuiting, zeker voor vrouwen die het financieel zwaar hebben.”

Het kabinet staat wel positief tegenover de invoering van wettelijke regelingen voor meerouderschap, meeroudergezag en draagmoederschap. Dat zei minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie nadat hij het rapport van de staatscommissie in ontvangst had genomen.

De minister hecht belang aan maatschappelijk draagvlak voor de nieuwe regelingen. Daarom organiseert hij in februari een congres waarop belanghebbenden hun visie op het rapport kunnen geven. De bewindsman gaat diezelfde maand ook een bijeenkomst van en voor kinderen organiseren waarop zij kunnen vertellen wat zij ervan vinden.

Voorstellen staatscommissie

  • Een kind mag in nieuwe situatie maximaal vier juridische ouders hebben, die maximaal twee huishoudens vormen. Nu kunnen twee personen juridisch ouder zijn van een kind.
  • Ongehuwde en niet-geregis­treerde partners (al dan niet van gelijk geslacht) moeten de optie krijgen om voor de geboorte het gezag te regelen, zodat zij vanaf de dag van de geboorte officieel ouder zijn.
  • Er dient een wettelijke regeling te komen voor draag­moederschap. De rechter moet het traject vooraf goedkeuren.
  • Het is wenselijk dat er een register komt over de ontstaansgeschiedenis van kinderen die te maken krijgen met meerouderschap of ter wereld komen via een draagmoeder.
  • Kinderen vanaf acht jaar moeten de optie krijgen om door de rechter gehoord te worden als er dingen veranderen in hun ouderlijk gezag.
  • Pleegouders moeten op een eenvoudige wijze het gezag kunnen krijgen als hun pleegkind 18 jaar wordt en bij de pleegouders wil blijven wonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer