Tv-presentator Jeroen Pauw vindt dat hij „wel wat wellevender kan zijn” jegens christenen. „Als ik op dit punt hufterig ben: sorry.”
Dat betoogde Pauw, zelf voorheen christen, woensdagavond in zijn tv-praatprogramma. Hij ging in discussie met dr. P. J. Visser, predikant van de hervormde Noorderkerkgemeente in Amsterdam, en met EO-presentator Tijs van den Brink.
Visser en Van den Brink lieten recent publiekelijk hun ongenoegen blijken over de vervelende wijze waarop VARA-presentator Pauw in hun ogen over het christelijk geloof spreekt. Zo stelde dr. Visser in een open brief dat Pauw op „ongenuanceerde en ondeskundige wijze over de Bijbel” spreekt.
Visser trok woensdagavond in het tv-programma een vergelijking met voetbal. „Ik heb van voetbal niet veel verstand. Als ik zou zeggen dat voetbal vooral bestaat uit het elkaar tegen de schenen schoppen, als ik daar het hele voetbal aan op zou hangen, zou dat een nogal onnozele opmerking zijn.”
EO-presentator Tijs van den Brink is het in het verkeerde keelgat geschoten dat Pauw stelde dat „al die heilige boeken verschrikkelijk zijn en altijd oproepen tot geweld.”
Jeroen Pauw zei woensdagavond dat hij het woord „altijd” in dit verband beter achterwege had kunnen laten. Hij vindt dat hij „wel wellevender mag zijn” jegens christenen. „Temeer omdat ik zelf een hekel heb aan hufterig gedrag.”
Pauw vindt dat hij „wel wat wellevender kan zijn” jegens christenen. „Als ik op dit punt hufterig ben of zo overkom: sorry.”
Tegelijk hield het VARA-boegbeeld vol dat er „ontzettend veel oproepen tot geweld in de Bijbel staan.” Hij herinnerde aan Gods gebod aan Abraham om zijn zoon Izak te offeren en citeerde teksten uit Deuteronomium en Numeri. Daarin wordt onder meer bevolen in oorlogssituaties „al het leven te vernietigen”, citeerde Pauw.
Dr. Visser stelde dat dergelijke Bijbelteksten „in een bepaalde context staan en in een bepaalde periode zijn geschreven.” De predikant betoogde dat „de God van Israël” geweld een halt toeroept. „Koning David jaagt zomaar mensen over de kling, hij gaat over grenzen heen. Hij wil een tempel bouwen voor zijn God. Dan zegt God: „Dat gaat niet gebeuren, mannetje, want jij hebt veel te veel bloed aan je handen.”
In de Bijbel gaat het „veel meer over genade dan over geweld”, stelde dr. Visser gisteravond. „God wil harten van mensen voor zich inwinnen, opdat mensen in een goede relatie met Hem leven. Jezus Christus is aan het kruis geslagen, afgedankt en werd door ons vermoord. Als Hij opstaat uit de dood, is toch Zijn eerste woord: Vrede voor jullie.”
Pauw stelde dat „veel oorlogen met de Bijbel in de hand” zijn gevoerd. Dr. Visser erkende dat er uit naam van het christelijk geloof zich zaken voordeden „waarover je je kunt schamen.”
EO-presentator Tijs van den Brink benadrukte: „Ik ga veertig jaar naar de kerk en daar heeft nog nooit de oproep tot geweld geklonken.”
Van den Brink merkt in zijn tv-programma ”Adieu God”, waarin mensen spreken die de kerk vaarwel zeiden, dat veel seculieren vinden dat de Tien Geboden bestaansrecht hebben en dat ze „Jezus tof” vinden. D66-leider Pechtold, gisteravond ook bij Pauw aan tafel, onderstreepte de waarde van de Tien Geboden. „Die vormen het begin van ons strafrecht. Denk aan geboden als: van andermans vrouw en spullen blijf je af, dood een ander niet.”
Pauw stelde aan het eind van de discussie nog steeds te vinden dat „religie een patriarchaal (door mannen gedomineerd, red.) verzinsel is, bedoeld om de samenleving in het gareel te houden. En waar bijna altijd de vrouw het onderspit delft.”
Dr. Visser keerde zich tegen die zienswijze. „Ik las in het Nieuwe Testament dat de man geroepen is om zijn vrouw de baas te zijn in het liefhebben. Dat wordt dan zomaar uitgelegd in de trant van: Die man houdt zijn vrouw eronder. Nee, die man mag de baas zijn in het liefhebben. Daar krijg je een heel plezierige relatie van. Dat wilde ik even rechtzetten.”