Buitenland
Slovenië, het Ierland van 15 jaar geleden

Naam:

Ewout Kieckens
Mitja Perincic
Mitja Perincic
Mitja Perincic
Leeftijd: 29
Beroep: student pedagogiek en fotografie
Land: Slovenië
Woonplaats: Ljubljana

Bent u tevreden over de situatie in Slovenië?
„Best wel. Als student ben ik tevreden, ook al is de economische toestand voor ons moeilijk. De huur en de kosten van levensonderhoud zijn hoog. Van het ministerie van Onderwijs, Sport en Cultuur krijg ik een kleine toelage, maar dat is lang niet voldoende. Vergeet niet dat de fotografieopleiding me veel geld kost. Daarom verdien ik bij als verkoper in een notenbar op Presernov Trg, het centrale plein in Ljubljana.”

Waar denkt u aan bij de EU? „Ik denk daarbij aan openheid, verschillende mensen die samenleven, het uitwisselen van opinies, groei en reizen. Er zal minder papierwerk nodig zijn, maar misschien gaat dat ook ten koste van de werkgelegenheid. De EU zal zeker negatief uitpakken voor de boeren, die keiharde concurrentie krijgen van bijvoorbeeld melkboeren uit Oostenrijk en Duitsland. Ook kleine ondernemers zullen het, denk ik, moeilijk krijgen. Voor de gewone Sloveen is het ook niet gemakkelijk. Sinds onze onafhankelijkheid missen nogal wat van mijn landgenoten de sociale zekerheid van de staat, die zorgde voor gegarandeerde werkgelegenheid en gratis onderwijs en gezondheidszorg. Dat is nu vrijwel verdwenen.”

Wat voegt Slovenië toe aan de EU?
„Middelmatigheid. Nee hoor, dat is een grapje. We zitten in tussen de mentaliteit van de Italianen en de volken op de Balkan aan de ene kant en de Duits-Oostenrijkse cultuur aan de andere kant. We zijn niet zo open als de eersten, maar minder gesloten dan de laatsten. We kunnen als intermediair van beide systemen misschien iets bijdragen. In elk geval hebben we prachtige natuur om te delen. Ik sprak onlangs iemand uit Ierland en hij vond dat Slovenië ervoor stond als Ierland voordat dat land lid werd van de Unie: een land waar het leven goed en eenvoudig was en de natuur mooi is.”

Is Slovenië klaar voor toetreding?
„Ik denk het wel. We staan er economisch beter voor dan een aantal EU-landen, zoals Portugal.”

Ziet u voordelen voor Slovenië bij toetreding tot de EU?
„Het is de enige manier voor mijn land om economisch te overleven; we moeten wel. En we willen ook graag deel uitmaken van de EU. Het begin zal moeilijk worden, maar ik denk dat over een paar jaar alles beter wordt.”

Zijn er ook nadelen?
„Zoals ik al zei, zullen de kleine boeren en ondernemers het zwaar voor hun kiezen krijgen. Misschien kunnen boeren overleven als ze zich op niches richten, zoals milieuverantwoord produceren.”

Bent u bang dat het nationale karakter van Slovenië zal verdwijnen?

„Als je het aan mij vraagt: ik zou dat niet erg vinden; ik identificeer me niet zo sterk met Slovenië. Ik denk ook niet dat we zo’n sterke identiteit hebben.”

„Ja, dit is mijn laatste studiejaar en ook het onderwijsstelsel wordt volgend jaar vernieuwd zodat het beter aansluit bij de Europese schoolsystemen. Na mijn studie ga ik op zoek naar werk. Ik kan nu makkelijker in het buitenland wat zoeken. Ik zou me daar verder kunnen bekwamen in de fotografie, want op dat vlak is er in Slovenië niet zo veel te doen.”

Bent u in een van de EU-lidstaten geweest?
„Ik heb vier jaar in Duitsland gewoond. Daardoor ken ik Nederland en heb ik België en Luxemburg bezocht. Verder ben ik in Oostenrijk, Frankrijk en Italië geweest.”

Zou u in een van de lidstaten willen werken?
„Ik zou wel in een land willen wonen waar het leven niet zo gehaast is, zoals in Calabrië, in Zuid-Italië, waar je ook de tijd kunt nemen om creatief te zijn.”

Dit is het laatste artikel in een

serie van tien over burgers uit de nieuwe EU-lidstaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer