Wiebes tilt belastingsores naar volgend kabinet
Kostwinners die tot zes keer meer belasting betalen dan tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen en kostwinners die van een loonstijging van duizenden euro’s soms niets overhouden, zullen geduld moeten oefenen.
Woensdag bleek dat staatssecretaris Wiebes (Financiën) na alles wat er de afgelopen jaren al over onevenredige belastingverschillen op tafel is gekomen, zijn heil zoekt in een onderzoek.
Dat onderzoek –„een serieus onderzoek”– zal worden uitgevoerd door ambtenaren van Sociale Zaken. Het zal zich richten op belastingverschillen tussen groepen en op de hoge belastingdruk die met name eenverdieners ervaren voor loonstijgingen tot aan een modaal salaris. De ambtenaren moeten ook in kaart brengen hoe de hoge belastingdruk voor bepaalde groepen kan worden verlaagd. Veder wil Wiebes de effecten van een voorstel van Kamerlid Schouten (CU), om heffingskortingen voor tweeverdieners niet langer overdraagbaar te maken, in dit onderzoek laten meenemen.
Hoewel Wiebes sprak van „oprechte en terechte zorgen” die er leven in de Kamer over ongerechtvaardigde verschillen in belastingdruk, schuift hij de hete aardappel zo door naar een volgend kabinet. Het onderzoek van de ambtenaren zal namelijk pas op 15 maart, de datum van de verkiezingen voor de Tweede Kamer, gereed zijn.
Wiebes benadrukte opnieuw dat hij vindt dat de belastingdruk van een eenverdiener moet worden vergeleken met een tweeverdienersgezin waarin beide partners afzonderlijk hetzelfde verdienen als die eenverdiener. Dat zo huishoudens worden vergeleken die 100 procent verschillen in draagkracht, doet volgens hem niet ter zake. „Als twee mensen evenveel verdienen, dan betalen ze evenveel belasting; dat is eerlijk.”
Over het eerder door het Reformatorisch Dagblad beschreven voorbeeld dat eenverdieners met kinderen en een huurhuis van een inkomenstijging met 11.000 euro (van bruto 21.000 naar 32.000 euro) netto slechts 463 euro overhouden, stelde Wiebes dat dit „het gevolg is van dingen die op zichzelf verstandig waren en waartoe ooit in deze Kamer is besloten.” Wel vindt hij dat er vraagtekens bij kunnen worden gezet. „Sommige groepen die dit treft zijn pieperdepiepklein, maar ze bestaan”, aldus de VVD’er. Volgens Wiebes is er een nieuw belastingstelsel nodig om dit soort zaken te kunnen repareren.
Vorig jaar legde Wiebes al een in de Senaat aangenomen SGP-motie (met steun van CDA, PVV, SP, CU, PvdD en 50PLUS) naast zich neer die het kabinet opriep het belastingverschil tussen een- en tweeverdieners te dempen. „Blijkbaar lukt het met dit kabinet niet”, verzuchtte SGP-Kamerlid Dijkgraaf gisteren bij het slot van het debat over het belastingplan voor 2017.
Richting de SGP’er zegde Wiebes nog wel toe in samenspraak met de EU te bezien of ook voor biologische gewasbeschermingsmiddelen toegang tot innovatiesubsidie mogelijk is. Nu geldt dit alleen voor chemische middelen.
Lees meer over de belastingdruk voor eenverdieners in ons thema Eenverdieners.