Buitenland

Priebus, olieman en brandweer tegelijk

Bruggenbouwer, verzoener en oliemannetje. Daarmee is Reince Priebus getypeerd. Donald Trump heeft hem aangezocht als zijn chef-staf. Een sleutelpositie waarbij je vooral een gladde rug nodig hebt.

W.B. Kranendonk
15 November 2016 19:18Gewijzigd op 16 November 2020 08:33
Priebus. Beeld EPA
Priebus. Beeld EPA

Het gevaar bestaat dat Priebus (44) verweten wordt met alle winden mee te waaien. De ervaren bestuurder van de Republikeinse Partij slaagde er namelijk in Trump te steunen en tegelijk trouw te blijven aan de conservatieve leiding van zijn partij.

Jezelf wegcijferen voor het grotere doel, dat is de in 1972 in New Jersey geboren Priebus op het lijf geschreven. Steeds weer slaagt hij erin tegenstellingen te overbruggen en de partij bijeen te houden.

Priebus, die sinds 2011 partijvoorzitter is, moet de achterliggende maanden regelmatig met kromme tenen hebben geluisterd naar de enormiteiten van Trump. Desondanks bleef hij hem door dik en dun steunen en streek hij plooien glad.

Toch zorgde hij ervoor het contact met de conservatieve partijgenoten die zich afkeerden van Trump niet te verliezen. Daarbij speelt ongetwijfeld mee dat hij een persoonlijke vriend is van Paul Ryan, de fractieleider van de Republikeinse Partij in het Huis van Afgevaardigden die afstand nam van Trump. De goede relatie tussen beiden kan nu van pas komen om de vertroebelde verhoudingen tussen het Witte Huis en het Congres te verbeteren.

Dat Priebus de gave heeft de eenheid te bewaren, bleek toen hij de dreigende opstand van de Tea Party in behoorlijke mate wist te neutraliseren. Hij werkte mee aan een diepgaand zelfonderzoek en zette manmoedig het mes in eigen vlees. Het dwong intern respect af.

In zijn nieuwe functie krijgt Priebus niet alleen de taak het overzicht te houden over wat de ministers en adviseurs doen, maar ook om plannen van 
Trump bij leden van het Congres te laten landen. Feitelijk heeft hij daarbij een onmogelijke opdracht. In het Congres bestaat er wantrouwen jegens Trump. De president in spe is het niet gewend om veel rekening te houden met anderen. Wat hij vindt, zegt hij. Leuk of niet. Daarbij wordt hij gestimuleerd door strateeg Bannon, die graag een lucifer houdt bij een beginnend brandje. Aan Priebus de taak om oliemannetje en brandweerman tegelijk te zijn.

Alle achtergronden over de Amerikaanse presidentsverkiezingen leest u in het thema Strijd om het Witte Huis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Witte Huis

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer