Behoudende christenen VS vooral blij dat Trump geen Clinton is
Onder Trump zal een conservatieve wind gaan waaien, verwachten Amerikaanse christenen met een Nederlandse achtergrond. Al is het niet zozeer Trump zelf die hen reden tot blijdschap geeft.
Ze zijn vooral blij dat Clinton het is niet is geworden, zeggen mensen uit de reformatorische gemeenschap in Amerika. Toch klinken vooral positieve reacties op de verkiezing van Trump. Hun blijdschap is vooral gebaseerd op de keuze van Mike Pence als vice-president en de verwachte benoeming van conservatieve rechters.
Wonder
„Het is een wonder dat er in deze tijd een vice-president wordt gekozen die openlijk zegt dat we de Heere nodig hebben en dagelijks op zijn knieën bidt”, zegt A. Kieboom uit Vicksburg, Michigan. Hij verwijst naar de Bijbelse geschiedenis van Jozef. „Toen hij bij Potifar was, zegende de Heere het huis van deze Egyptenaar ook.”
Hoewel hij „zeer geschokt” is door Trumps losbandige en niet-christelijke levensstijl, koos hij toch voor het beleid en de principes van de Republikein. Liever had hij op een andere kandidaat van deze partij gestemd.
Verbaasd is Kieboom niet over het grote aantal Trumpstemmers. Obama’s beleid heeft geleid tot te veel overheidsbemoeienis met het privéleven, stelt hij. „En dat druist in tegen de vrijheid die in onze natie zo geliefd is. Clinton zou die koers hebben doorgezet.”
Ook Hank Kegel uit Grand Rapids stemde op Trump omdat die „een zeer goede vice-president heeft gekozen, die evangelisch christen is en openlijk de naam van God erkent.” Hij wijst erop dat Obama het land met meer financiële schulden heeft opgezadeld dan welke andere president in de geschiedenis van de VS ook.
„Veel mensen zijn de huidige regering zat en Clinton zou dezelfde richting zijn opgegaan of misschien nog erger. Ze heeft geen respect voor het ongeboren leven en de heiligheid van het huwelijk.” Over Trumps persoonlijke leven weten we maar weinig, meent hij. „De meeste media steunden Clinton. Wij staan niet achter haar liberale waarden.
Ontevreden
De in Florida woonachtige Gerrit Wolbers is blij met de verkiezingsuitslag. Beide kandidaten waren volgens hem verre van ideaal. „Ik had gedacht dat Trump door zijn toch wel brute retoriek te veel mensen tegen zich in het harnas had gejaagd. Kennelijk zijn Amerikaanse kiezers zo ontevreden met de bestaande situatie dat ze desondanks op hem hebben gestemd.”
Wolbers hekelt Trumps beledigende taalgebruik richting minderheden, vrouwen en zijn politieke opponenten. „Maar”, zegt hij „alleen al het feit dat Trump, en Pence zeker, zich tegen abortus keert, was voor veel christenen reden om toch Republikeins te stemmen. Dat thema is veel belangrijker in een semi-christelijk land als de Verenigde Staten dan in een bijna seculier land als Nederland.”
E. Nieuwenhuis, woonachtig in New Jersey, stemde niet op Trump. „Zijn grove en ruwe taal is schandalig. Het maakt mij als reformatorisch christen bang voor de toekomst.” Omdat het voor hem ook principieel niet mogelijk was zijn stem aan Clinton te geven, koos Nieuwenhuis voor een derde kandidaat.
„Net als veel mensen in dit land vond ik de verkiezingsuitslag schokkend. Wij hadden dit echt niet verwacht.” Ergens is hij toch ook blij: de Republikeinse partij heeft altijd zijn voorkeur gehad. „Voor velen is Trump een roepende uit de woestijn. Er heerst grote ontevredenheid over de economische welstand. Obama heeft veel beloofd, maar weinig veranderd.”
Vooral over de benoeming van conservatieve rechters zijn Amerikaanse christenen erg te spreken. Kegel verwacht dat onder Trump pro-life rechters zitting zullen nemen in het hooggerechtshof.
Bijbelse wetten
„Nederlanders kunnen het misschien moeilijk doorgronden, maar in Amerika zijn nog steeds veel conservatieve wetten die Bijbels en moreel correct zijn”, stelt Kieboom. „Al geef ik toe dat dit steeds minder wordt.” Lagere rechtbanken ondermijnen volgens hem de wetten die abortus, euthanasie en het huwelijk regelen. „De hoogste rechter kan daar in een definitieve uitspraak een rem op zetten. Ik ben bang dat er van die Bijbelse wetten onder Clinton al snel weinig zou zijn overgebleven.”
Ook Nieuwenhuis rekent op een andere koers, nu de Senaat en het Huis van Afgevaardigden in handen van de Republikeinen blijven. „Het stemmen is voorbij, maar ons wacht nu een grotere taak – op onze knieën gaan. Daar zijn we nooit mee klaar.”
Een inwoner van Grand Rapids, die anoniem wenst te blijven, verwacht dat de wereld snel een andere Trump zal zien dan die van de campagne. „Dat hoorde je al aan zijn woorden aan het adres van Clinton nadat zij verloren had.” Bang voor verdeeldheid is hij niet. „Alles wat Trump zegt, denken veel mensen ook. Alleen durft niemand het hardop te zeggen.”