Buitenland

Analyse: Mailkwestie blijft Clinton aankleven

Als het om de kwestie van de uitgelekte e-mails gaat, gedroeg Hillary Clinton zich als een sfinx. Zwijgend, met een minzame, vaak hautaine glimlach hoorde ze opmerkingen en vragen daarover aan. Ook haar campagneteam zweeg. Nu de FBI een nieuw onderzoek gaat starten, kan de Democratische presidentskandidaat niet langer zwijgen.

W. B. Kranendonk
28 October 2016 19:21Gewijzigd op 16 November 2020 08:01
WINSTON-SALEM. Hillary Clinton en First Lady Michelle Obama op campagne. Het schandaal rond het e-mailverkeer van Clinton blijft haar achtervolgen na nieuwe ontwikkelingen van WikiLeaks. beeld AFP, Alex Wong
WINSTON-SALEM. Hillary Clinton en First Lady Michelle Obama op campagne. Het schandaal rond het e-mailverkeer van Clinton blijft haar achtervolgen na nieuwe ontwikkelingen van WikiLeaks. beeld AFP, Alex Wong

Betrouwbaarheid en transparantie zijn geen begrippen die de gemiddelde Amerikaan de Democratische presidentskandidaat toedicht. Integendeel, er hangt altijd mist en ruis om Clinton heen. Het e-mailschandaal, dat bijna elke dag een vervolg krijgt, versterkt dat.

De nieuwe aflevering mails die klokkenluiderssite WikiLeaks deze week openbaar maakte, wijst uit dat Clinton niet alleen onverstandig handelde in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken, maar ook en vooral dat Bill Clinton financieel behoorlijk profiteerde van de positie en invloed van zijn vrouw als minister.

Ook al is er op dit moment geen keihard juridisch bewijs, het is

al lang een publiek geheim dat The Clinton Foundation (TCF) er direct en indirect voordeel van had dat Hillary Clinton minister was. Uit de mails die deze week via WikiLeaks vrijkwamen, blijkt dat de stichting niet alleen lief­dadigheidswerk financierde, maar ook de portemonnee van Bill Clinton spekte.

Consultant Douglas Band zorgde ervoor dat grote bedrijven niet alleen geld doneerden aan de TCF, maar ook de voormalige president forse bedragen schonken. In ruil daarvoor hield Bill Clinton dan toespraken of ontving hij mensen thuis om hun wensen te horen en advies te geven. Er zijn aanwijzingen dat bedrijven dit niet deden uit medelijden met mensen in nood die door TCF zouden worden geholpen. Ook niet omdat ze Bill Clinton wilden steunen, maar vooral om de minister van Buitenlandse Zaken –Hillary Clinton– gunstig te stemmen.

De vrijgekomen mails wijzen uit dat deze verwevenheid Bill Clinton ettelijke miljoenen opleverde. Volgens Douglas Band waren deze ‘vergoedingen’ nodig om de reis- en verblijfskosten van Bill Clinton te dekken. Spottend merkt een briefschrijver in The New York Times op dat wanneer Clinton zo veel geld voor zijn reiskosten nodig had, hij waarschijnlijk met een gouden vliegtuig heeft gevlogen.

De nieuwe onthullingen voeden het beeld dat Hillary Clinton haar positie als minister heeft misbruikt. Uit eerdere mails was al duidelijk geworden dat TCF tijdens haar ambtsperiode diverse keren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aanklopte. Nu blijkt dat de liefdadigheidsorganisatie die Hillary en Bill beheren ook een goede inkomstenbron voor meneer Clinton is geweest.

De hele gang van zaken draagt uiteraard niet bij aan het vertrouwen in de Clintons. Bovendien versterkt deze het beeld dat er nauwe banden bestaan tussen de politieke elite in Washington, Wall Street, de media en de Clintons. Dat is niet alleen schadelijk voor de Democratische presidentskandidaat, maar versterkt ook de afkeer van veel kiezers ten opzichte van de politiek.

Het wantrouwen jegens de „bestuurskliek” in Washington wordt nog eens aangewakkerd door mails die deze week uitlekten waaruit blijkt dat werknemers van Clinton zich zorgen maakten over uitspraken van Obama. De president stelde dat hij niet heeft geweten dat Hillary Clinton als minister haar persoonlijke e-mailaccount gebruikte voor zakelijke correspondentie. Terwijl het niet anders kan of hij moet dat wel hebben (kunnen) weten – gewoon door te letten op het mailadres waar de berichten van Hillary Clinton die hij moest beantwoorden vandaan kwamen.

In de gelekte mails komt naar voren dat Clintons medewerkers wilden proberen de schade te beperken. „We moeten dit opruimen”, aldus Cheryl Mills, voormalig stafchef van Clinton op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Conclusie: Obama zegt het niet te hebben geweten, maar er is bewijs dat hij het wel degelijk wist. En dat terwijl de huidige president –met alle kritiek die op hem te leveren valt– de indruk wekt meer integer en betrouwbaar te zijn dan Clinton.

Volgens sommigen bieden deze mails over Obama een begin van een verklaring waarom de minister van Justitie de kwestie „weinig serieus” heeft onderzocht. Zou Obama er ook belang bij hebben om de zaak zo veel mogelijk in de doofpot te stoppen, vragen sommige commentatoren zich af.

Alle rumoer kan in het voordeel van Donald Trump zijn. Vooral als de stroom berichten de komende dagen niet stopt. De verwachting is dat dit ook nog niet gebeurt. Sommigen denken dat er voor de verkiezingen van 8 november nog wel enkele grote klappen zullen vallen. Dat moet ook niet worden uitgesloten. WikiLeaks beweert nog vele duizenden mails in voorraad te hebben.

Eerder nog liet Clinton via haar campagneteam weten dat de hele kwestie is geënsceneerd door Rusland. Hoewel duidelijk is dat Moskou pogingen doet om de stembusstrijd te beïnvloeden, is die verklaring voor veel Amerikanen te gemakkelijk. Bovendien gaat Clinton daarmee voorbij aan de vraag of ze zelf fout is geweest. Met het FBI-onderzoek zal Clinton niet makkelijk wegkomen

Meer over
Witte Huis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer