Toogdag HHK-mannen: De wacht houden bij het gezag van de Bijbel
Geloofsgehoorzaamheid doet onvoorwaardelijk buigen voor het gezag van de Schrift. Het is de taak van christenen om de wacht houden bij het gezag van de Bijbel, zei ds. W. Pieters, predikant te Garderen, zaterdag op de jaarlijkse toogdag van de Hersteld Hervormde Mannenbond te Lunteren.
De toogdag, die ongeveer tweehonderd bezoekers trok, had als thema ”Gods Woord”. In de morgenbijeenkomst sprak ds. Pieters over ”Het Woord gegeven”. ’s Middags werd door dr. P. de Vries uit Boven-Hardinxveld een lezing gehouden over ”Het Woord onderzoeken”.
God geeft Zijn Woord aan mensen. Via het Woord wil Hij met hen omgaan, aldus ds. Pieters. „We mogen ons erover verwonderen dat er een Bijbel is. Van meet af aan heeft in Gods gemeente het Woord gezag gehad. Het is geen vraag geweest of de Schrift door de Heilige Geest geïnspireerd is”, zei de predikant. „Ook in de Reformatie is niet getornd aan het gezag van de Schrift, wel over hoe de Schrift toepast moest worden.”
Pas in de achttiende eeuw ontstond Bijbelkritiek. Die kritiek begint vaak in de wetenschap, stelde ds. Pieters. „Laten we daarom de wacht houden bij het gezag van de Bijbel. Ook Jezus zelf boog voor de letter van de Schrift.” Dat gezag ligt volgens de predikant niet in wat de kerk erover besloten heeft maar ligt in haar belijden. „De Bijbel zelf geeft getuigenis dat ze de Goddelijke waarheid is. Van die waarheid geeft de Heilige Geest getuigenis in onze harten. Geloofszekerheid komt dus van Bovenaf.”
Waarom bent u lid van de mannenvereniging? Voor de gezelligheid of bestudering van het Woord van God? Die vraag stelde emeritus predikant en bondsvoorzitter ds. J. C. den Toom in zijn openingswoord op de toogdag. Het eerste mag er volgens hem zijn, maar het tweede moet het doel zijn. Johannes heeft het Woord gehoord, gezien en getast en dat Woord verkondigt hij: God is een Licht en geen duisternis is in Hem. „Door die verkondiging word je heerlijk vertroost en mag je delen in Zijn gunst”, zei ds. Den Toom.
Volgens dr. De Vries, die naast gemeentepredikant ook docent is aan het Hersteld Hervormd Seminarie in Amsterdam, is de Bijbel een reisgids op weg naar het nieuwe Jeruzalem. Die gids moet biddend bestudeerd worden. „De Bijbel is bron, norm en toetssteen van ons geloof.” De belijdenisgeschriften ziet dr. De Vries als hulpmiddelen om dichter bij de kern van de Schrift te komen. „Ze vormen geen raster van de Schrift.”
Het lezen van de Schrift moet volgens de predikant samengaan met het overdenken ervan. Bijbelonderzoek noemt hij geen doel op zich. Het gaat erom de kracht van het Woord te leren kennen in het eigen hart. De predikant noemde de Bijbel met Uitleg een prachtig hulpmiddel om de Schrift beter te verstaan. Calvijn is voor hem de grootste Schriftuitlegger met bevindelijke elementen.
Bijbelkennis en bevindelijke kennis moeten volgens de dr. De Vries in elkaar overgaan. De Bijbelverklaring van Matthew Henry noemde hij wat dat betreft een goudmijn. Dr. De Vries: „De Bijbel is een venster dat uitzicht biedt op God. In de Schrift leren we Hem kennen, maar daar is wel de sleutel van geloof en bekering voor nodig. Zo blijven we een leven lang leerling van de Schrift.”