„Depressie omgeven met stigma en schaamte”
Een op de twintig volwassen Nederlanders kampt met een depressie. Onder jongeren is dat een op de vijftien. Toch rust er nog vaak een taboe op. Een maandag gelanceerde campagne moet dat veranderen. Eleospsychiater Ewoud de Jong reageert.
Wat vindt u van de campagne?
„Positief. Het is erg belangrijk dat de overheid aandacht vraagt voor stemmingsproblemen. De gevolgen van dit type ziekte zijn groot. Zowel voor de mensen die het treft als voor de hele maatschappij.”
Rust er een taboe op depressie?
„Depressie is omgeven met stigma en schaamte. Het is gemakkelijker om te vertellen dat je je arm hebt gebroken op skivakantie dan te zeggen dat je depressief bent. Mensen met een depressie hebben vaak het idee dat ze falen, voelen zich tekortschieten en tobben met schuldgevoelens.”
Hoe kun je een depressie herkennen?
„Depressieve mensen zijn het grootste deel van de week somber, kunnen niet meer genieten van alledaagse dingen. Ze hebben doorgaans weinig energie, kunnen zich moeilijk concenteren en zijn besluiteloos. Vaak zien ze als een berg tegen de nieuwe dag op, eten ze onvoldoende en slapen ze slecht. Niet zelden horen er ook vage lichamelijke klachten bij.”
Wat moet iemand doen die ontdekt dat hij depressief is?
„Meld je bij de huisarts. Deze kan gerichte adviezen geven en afhankelijk van de ernst gericht doorverwijzen. Verder is een goede dagstructuur belangrijk. Kom op tijd je bed uit, eet drie keer per dag. Blijf vooral ook bezig. Een goede remedie is bewegen. Minstens een halfuur sporten heeft doorgaans positieve effecten op iemands stemming.”
Hoe moeten familie en vrienden omgaan met een depressieve persoon?
„Leer begrijpen wat depressiviteit is. Zeg niet: „Joh, kop op. De zon schijnt.” Een depressief iemand wéét dat, maar hij kán niet anders dan depressief zijn. Toon in plaats daarvan begrip voor iemands problemen, ga naast hem zitten. Wees vooral niet veroordelend. Niemand kiest ervoor depressief te zijn.”
Waarom zijn jongeren vaker depressief dan ouderen?
„Met name in de adolescentiefase komt er veel op jongeren af. Denk aan studie- en beroepskeuze, relaties aangaan en het verlaten van het ouderlijk huis. Niet iedereen kan daar even goed mee omgaan.”
Wat kunnen kerken betekenen voor mensen met een depressie?
„Over het algemeen gesproken komen kerkmensen later in de hulpverlening terecht dan onkerkelijken. Daardoor zijn hun klachten doorgaans ernstiger. In het pastoraat moet daarom aandacht zijn voor depressiviteit.
Verder mogen predikanten weleens wat vaker preken over hoe de kerk moet omgaan met de gebrokenheid van het leven, psychische klachten en de neiging tot stigmatisering. Juist de kerk, het lichaam van Christus, moet voor mensen met een depressie een veilige plek zijn.”
Hoe omgaan met depressie?
Als je zelf depressief bent:
Vermijd drugs en alcohol, die kunnen de klachten verergeren.
Onderhoud contact met vrienden en familie. Je naasten zijn belangrijk, als steun en voor je herstel. Onderzoek samen hoe je het beste kunt omgaan met je depressie.
Zoek steun bij lotgenoten. Verhalen van andere mensen met een depressie kunnen waardevol en troost bieden.
Als je een depressief iemand steunt:
Lees zo veel mogelijk over depressie.
Prijs iedere vooruitgang, hoe klein ook. Blijf positief en probeer daarin echt te blijven.
Geef onvoorwaardelijke steun. Maak duidelijk dat het niet uitmaakt hoe je naaste zich voelt of gedraagt.
Bron: omgaanmetdepressie.nl