„Laten we de sprong in het diepe wagen”
Naam:
Daniela Demkova
Beroep: Manager
Land: Slowakije
Woonplaats: Bratislava (hoofdstad)
Bent u tevreden over de situatie in Slowakije?
„In veel streken van het land hebben mensen hun baan verloren. Hoe verder naar het oosten, hoe slechter het wordt. Er is een groot verschil tussen Bratislava en het platteland. Voor velen gaan de veranderingen wel heel snel. De politiek is niet meer zo verdeeld als een paar jaar geleden. Het gaat de goede kant op.”
Waar denkt u aan bij de Europese Unie?
„Ondanks de sterke bureaucratie ben ik zeker geen euroscepticus. Ik ben voorstander van een sterke Europese Unie. Zo hoort het. De sterke invloed van de Verenigde Staten moet nodig worden teruggedrongen. Europese landen zouden hun belangen beter gezamenlijk moeten behartigen.”
Wat voegt Slowakije toe aan de EU?
„Wij zijn een natuurlijk onderdeel van de Unie en komen na een gat van veertig jaar communisme terug in het hart van Europa. In de dubbelmonarchie (het land maakte deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk, SdJ) was Slowakije het meest ontwikkeld. De beroepsbevolking is goed opgeleid en werkt hard voor lonen die lager liggen dan in het Westen.”
Is Slowakije gereed voor toetreding?
„Misschien zou even uitstel geen kwaad hebben gekund. Maar ik kan de vraag ook omkeren. Is de EU klaar voor Slowakije en de andere nieuwe landen? Dat ze hun grenzen dichtgooien, geeft te denken. Wij verwachten een goede samenwerking.”
Ziet u voordelen voor Slowakije bij toetreding tot de EU?
„Kijk eens hoe goed Spanje en Portugal het hebben gedaan, toen ze eenmaal toetraden. Dat kan ook voor ons zo gaan. In een hoogontwikkelde Unie met stevige democratieën is de kans kleiner dat de verkeerde mensen de politiek naar hun hand kunnen zetten.”
Zijn er ook nadelen voor Slowakije?
„De manier waarop in Europees verband wordt samengewerkt, moet fair zijn. Het moet er anders aan toegaan dan vroeger, toen de beslissingen in Moskou en in Praag werden genomen. Ons land moet niet het slachtoffer worden van de globalisering, van hamburgers en Coca-Cola.”
Bent u bang dat het nationale karakter van Slowakije zal verdwijnen?
„We koesteren onze eigen erfenis, maar we zijn niet zo nationalistisch als wel eens is voorgesteld. Ons nationale karakter zie ik vooral in culturele zin. Hoewel ik vind dat Europa sterk moet zijn, wil dat trouwens niet zeggen dat er een Europese superstaat moet komen.”
Zal er persoonlijk iets voor u veranderen?
„Hopelijk niet. Ik ben wel bang dat de prijzen zullen stijgen. In het algemeen hoeven ontwikkelde mensen zich minder zorgen te maken als de sociaal zwakkeren.”
Bent u al eens in een van de EU-lidstaten geweest?
„Ik ben in Nederland, België, Oostenrijk en Italië geweest. Wat me opvalt, is dat mensen in die landen minder bang zijn voor de toekomst. Over een paar jaar zullen wij er ook zo uitzien.”
Zou u in een van de EU-lidstaten willen werken?
„Voor mij is het niet zo interessant. Ik kan me voorstellen dat er genoeg mensen zijn die dat wel willen, als ze een baan krijgen aangeboden. De meesten zullen net zo lang werken tot ze een auto en een flat kunnen betalen, om dan weer terug te gaan naar hun eigen land, Slowakije.”
Dit is het zesde deel in een serie portretten van nieuwe EU-burgers.