Binnenland
Stormjager snelt naar hagel en onweer

ARKEL. Ontzagwekkende onweersbuien, vernietigende hagelregens, verwoestende stormwinden. Nederland kampte de afgelopen dagen met extreem weer. Stormjager Sven Simcic (31) uit Arkel beleeft drukke tijden.

J. Visscher
Stormjager Sven Simcic uit Arkel: „In het Zwarte Woud in Duitsland heb ik de gevolgen van een tornado in kaart gebracht. Een bos van 7 kilometer lang en 300 meter breed was verwoest.”   beeld RD
Stormjager Sven Simcic uit Arkel: „In het Zwarte Woud in Duitsland heb ik de gevolgen van een tornado in kaart gebracht. Een bos van 7 kilometer lang en 300 meter breed was verwoest.”  beeld RD

Waar natuurgeweld is, daar wil Simcic zijn. Als jongetje al was hij gefascineerd door onweer. „Ik drukte mijn neus tegen het raam om niets te hoeven missen. Of ik zocht een plek waar ik een weids uitzicht had. Dan zat mijn moeder weer eens in de stress. Als een ander onder het dekbed kruipt, ga ik op onweer af. Je ziet verschrikkelijk veel kracht loskomen. Ik raak onder de indruk van een enorme bliksemschicht die door de wolken schiet.”

Sven Simcic is stormjager, ook wel stormchaser genoemd. Geregeld rijdt hij met zijn terreinwagen binnen en buiten Nederland naar locaties waar noodweer komt of is geweest. Zo spoedde hij zich donderdag naar Breukelen. Daar trok een valwind een spoor van vernielingen. Dertig populieren langs het Amsterdam-Rijnkanaal braken als lucifers. Enkele uren later was hij in de regio Venray, waar een uitzonderlijk heftige hagelbui miljoenenschade veroorzaakte aan onder meer kassen.

Als een van de weinigen in Europa beschikt Simcic over een terreinwagen met daarop een mobiel weerstation. Apparatuur meet bijvoorbeeld luchtdruk, temperatuur en windgegevens. De stormjager uit Arkel –bij Gorinchem– werkt onder meer samen met het KNMI. „Stormjagers zijn de oren en ogen van het weerbedrijf.”

Tornado

Simcic documenteert schades door noodweer en verkoopt gegevens aan meteorologen. De informatie kan weerberichten nauwkeuriger maken. „In het Duitse Zwarte Woud heb ik de gevolgen van een tornado in kaart gebracht. Een bos van 7 kilometer lang en 300 meter breed was verwoest. Ik ga het pad van de tornado na en registreer de dikte van de omgewaaide bomen en de valrichting.”

Een riskant karwei is het bepalen van de diameter van hagelstenen. „Je kunt bij warm weer niet te lang wachten, anders is de hagelsteen gesmolten. Tijdens een hagelbui draagt de stormjager een helm.”

Soms waarschuwen stormjagers lokale autoriteiten of bewoners voor naderend noodweer. Het valt Simcic op dat Nederlanders vaak laconiek reageren. „Mensen zeggen: Het zal wel meevallen. Zo praten ze zéker als boven hen de lucht nog strakblauw is. Ze laten hun barbecue doorgaan, vinden dat ik nogal een gekke auto heb en redeneren: Doe maar normaal. In Duitsland reageert de bevolking vaak anders op onze waarschuwingen. Daar timmeren mensen bijvoorbeeld de ramen dicht.”

Boerenschuur

Zet Simcic zijn leven op het spel met zijn werk? „Ik zit ook bij de brandweer. Als ik een brandend huis binnen ga, is mijn veiligheid ook in het geding. Stormjagen kent sensatie, maar die staat voor mij niet voorop. Ik wil weerkundigen vooruit helpen. Wij nemen onze veiligheidsmaatregelen. Op plekken waar noodweer zal losbarsten, zoeken we een plek waar we heen kunnen vluchten, zoals een tankstation, viaduct of boerenschuur.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer