Buitenland
Interactieve kaart: islam in europa

Het beeld dat héél Europa enorme hoeveelheden moslims krijgt te verwerken, klopt niet. Wie de kaart bekijkt, ziet een duidelijke driedeling. De meeste moslims bevinden zich in het zuidoosten van Europa: Bosnië, Albanië, Kosovo en natuurlijk het Europese deel van Turkije. Die zijn daar al eeuwen. Dat geldt ook voor Rusland, waar de moslimbevolking zich al eeuwenlang met name concentreert in de Kaukasus met al z’n deelstaatjes.

Redactie digitale media
Syriërs in Berlijn bereiden een maaltijd tijdens de ramadan. beeld AFP
Syriërs in Berlijn bereiden een maaltijd tijdens de ramadan. beeld AFP

Interactieve kaart: islam in Europa

Na het zuidoosten komt West-Europa. Frankrijk, Engeland, Duitsland, Nederland, België: de West-Europese landen bieden samen een thuis aan miljoenen moslims. Dat is wél nieuw. Tot pakweg zestig jaar geleden woonden in deze landen nauwelijks mensen die zich islamitisch noemden. Neder­land kreeg een kleine zestig jaar geleden pas zijn eerste moskee. Door het einde van de kolonisatie, door gastarbeiders en door vluchtelingenstromen veranderde dat in snel tempo.

In Oost-Europa veranderde in diezelfde periode echter maar weinig. Het percentage moslims in, zeg, Polen of Wit-Rusland is altijd al buitengewoon laag geweest. Die landen zijn duidelijk niet in trek bij migranten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Islam in Europa

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer