Muziek
Klinkend erfgoed centraal op jaarbijeenkomst SOGK in Arnhem

De jaarbijeenkomst van de Stichting Oude Gelderse Kerken (SOGK), zaterdagmiddag 25 juni in de Koepelkerk in Arnhem, staat in het teken van het klinkend erfgoed: verdwenen en vergeten klokken.

Redactie muziek
De Koepelkerk in Arnhem. beeld Hans Nijenhuis
De Koepelkerk in Arnhem. beeld Hans Nijenhuis

Gastspreker is Gert Oldenbeuving, die de Publiekslezing 2016 houdt. In zijn lezing ”Verdwenen en vergeten klokken: wat doen wij met ons klinkend erfgoed?” gaat hij onder meer in op het belang van het behoud en de waardering van luidklokken. „Hebben klokken van na 1945 recht op bescherming? Wat doen we met de vele kerksluitingen, samenvoeging van parochies? Hebben deze klinkende monumenten nog een toekomst?”

Oldenbeuving was ruim twintig jaar adviseur voor klokkenzaken bij de Katholieke Klokken- en Orgelraad. Daarnaast was hij adviseur bij diverse beiaardprojecten in binnen- en buitenland. Ook is hij als klokken- en orgeldeskundige lid van de raad van advies van de SOGK.

Aan het eind van de middag geeft Oldenbeuving een kort concert op het Naberorgel uit 1841 in de Arnhemse Koepelkerk.

De SOGK zet zich al meer dan veertig jaar in om „een maximale bijdrage te leveren aan het behoud van de religieuze monumenten in de provincie Gelderland.” De stichting is daarbij een partner van andere organisaties, waaronder de provincie.

De jaarbijeenkomst duurt van 12.30-17.30 uur.

Meer informatie: www.oudegeldersekerken.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer