Kerk & religie
Franse kerk Unepref kiest andere organisatie

ANDUZE. Het Franse kerkgenootschap Unepref (Union Nationale des Églises Protestantes Réformées Evangéliques de France) krijgt een andere kerkorganisatie. De Unepref is niet langer georganiseerd naar het klassiek gereformeerde model van classes en provinciale/regionale synodes.

Gerrit van Dijk
9 May 2016 10:33Gewijzigd op 16 November 2020 03:25
Broederlijke optocht in Anduze in het teken van het klimaat. beeld RD
Broederlijke optocht in Anduze in het teken van het klimaat. beeld RD

De Unepref schafte deze gelaagdheid af en is nu gegroepeerd rond drie kernen: roeping, vorming en zending/evangelisatie. De synode van de Unepref, die vrijdag en zaterdagmorgen in Anduze bijeen was, besloot deze nieuwe kerkorganisatie te bekrachtigen na een proces van herstructurering.

Gelijktijdig met de convention nationale (landelijke vergadering) kwam de synode van de Unepref vrijdag en zaterdag voor de eerste keer in de nieuwe constellatie bijeen. De synode besloot de gemeenten van Meaux, Thiers en Saint-Laurent-du-Pape tot de Unepref toe te laten. Deze drie gemeenten hadden de EPUdF (de fusie van gereformeerde en lutherse kerken in Frankrijk) verlaten vanwege het besluit homohuwelijken kerkelijk in te zegenen.

Mars

Na afloop van de synode verzamelden de synodeleden en enkele honderden gemeenteleden zich op het plein voor de Grand Temple (Grote Kerk) voor de ”marche fraternelle” (broederlijke optocht), dit keer opgezet als een mars in het teken van het klimaat. De stoet liep vanaf de kerk door de smalle straatjes van Anduze en eindigde in het Park van de Cordeliers. Daar werden toespraken gehouden. De burgemeester van Anduze, Bonifacio Iglesias, prees de maatschappelijke betrokkenheid van de protestanten die een lange geschiedenis kent in de streek waar Anduze ligt, de Cevennen. Deze streek is nog steeds het meest protestantse deel van Frankrijk.

In het conferentiecentrum Béthanie werd zaterdagmiddag de landelijke vergadering voortgezet met een gevarieerd programma voor alle leeftijden. In de workshop ”Als zendeling in Frankrijk” vertelden vertegenwoordigers van verschillende niet-Franse zendingsorganisaties wat zij doen aan zending en evangelisatie in Frankrijk. David Stoddard, geboren in de VS maar sinds jaren kerkplanter in Berlijn, sprak over Mission to the World (MTW). Deze organisatie, uitgaande van de Presbyterian Church in America, heeft veertien zendingswerkers in Frankrijk. MTW onderhoudt contacten met Unepref en ondersteunt al sinds de oprichting (veertig jaar geleden) de Faculté Jean Calvin in Aix-en-Provence.

Vier Brazilianen van de zendingsorganisatie APMT (Association Presbytérienne Missionnaire Transculturelle) vertelden over hun ervaringen in Frankrijk. Juarez Teodoro, kerkplanter in Branouz-les-Taillades, noemde het bijzonder dat het Fransen waren die voor het eerst in Brazilië zending bedreven en dat nu na zo veel jaren Brazilianen als zendelingen naar Frankrijk komen. Teodoro doelde op de zending vanuit Genève die door Fransen, vooral de Fransman Calvijn, was opgezet. De APMT werkt in diverse Europese landen. Tim Verduin van de Gereformeerde Zendingsbond vertelde over de „holistische werkwijze” van de GZB.

De vergadering werd zondag afgesloten met een kerkdienst in de grote tent van Béthanie. Zo’n dienst in het veld roept bij Franse protestanten herinneringen op aan de vervolgingen van de hugenoten, de ”désert” (woestijn). Verwijzend naar deze „woestijntijd” zei ds. J. R. Stauffacher dat de Heere in de woestijn een gezegend ”Bethanië” kan geven.

In het Franse Anduze had de afgelopen dagen de landelijke vergadering van het Franse kerkgenootschap Unepref plaats. RD-medewerker Gerrit van Dijk was erbij. Vandaag zijn derde bijdrage.


Lees ook:

Maakt de kerk in Frankrijk een comeback? (Reformatorisch Dagblad, 30 mei 2015)

„Twintig kerkgangers, dat is best veel in Frankrijk” (Reformatorisch Dagblad, 29 oktober 2014)

Een plantje in Quartier Latin (Reformatorisch Dagblad, 18 april 2013)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer