Kerk & religie
Franse protestanten op synode Unepref: Woord meer centraal stellen

ANDUZE. De Franse protestantse kerken verenigd in de Unepref willen geen hiërarchisch aangestuurde synodekerk zijn, maar een verzameling van levende gemeenten. Belangrijke zaken als zending, evangelisatie en diaconaal dienstbetoon moeten zich op het vlak van de lokale gemeente afspelen.

In het Zuid-Franse Anduze zijn Franse protestanten voor een synode bijeen.  beeld RD
In het Zuid-Franse Anduze zijn Franse protestanten voor een synode bijeen.  beeld RD

Dat zei ds. Jean-Raymond Stauffacher, voorzitter van het moderamen van de Unepref, vrijdag op de synode van de Union Nationale des Églises Protestantes Réformées Évangéliques de France (Unepref).

Gelijktijdig met de landelijke vergadering (convention nationale) is vrijdag in Anduze de synode van de Unepref begonnen. Ds. Stauffacher, predikant te Marseille en voorzitter van het moderamen (commission permanente), gaf vrijdag een toelichting op herstructureringsplannen van de Unepref. Het Franse kerkgenootschap wil antwoorden vinden op de missionaire uitdagingen van deze tijd en daarom moet de kerk worden gereorganiseerd. De communicatie binnen de gemeenten en de communicatie tussen alle gelederen van laag naar hoog en tussen de gemeenten onderling moet versoepeld worden, aldus ds. Stauffacher.

Onderdeel van de herstructurering is de nadruk op de contacten met buitenlandse kerken. Vertegenwoordigers van buitenlandse kerken kregen daarom gelegenheid de synode toe te spreken. De Braziliaanse voorganger Carlos del Pino, docent systematische theologie en kerkplanter in Torrelodones, lichtte de synodeleden in over de contacten tussen de Braziliaanse zendingsorganisatie APMT (Association Presbytérienne Missionnaire Transculturelle) en de Unepref.

Leren

Dr. Michael Mulder sprak namens de Stichting Steun Gereformeerde Franse Kerken (SSGK) uitgaande van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Nederland. Dr. Mulder memoreerde de historische banden tussen de gereformeerde kerken van Frankrijk en Nederland. Beide kerken delen een geschiedenis, maar staan ook voor dezelfde uitdagingen, aldus dr. Mulder. Franse protestantse kerken zijn langer dan de Nederlandse kerken gewend te leven als minderheid in een geseculariseerde omgeving. Daarom kunnen Nederlandse kerken leren van de Franse, aldus dr. Michael, die de Unepref prees vanwege de plannen om zich te richten op de kerntaken van de kerk.

Ook ds. Tim Verduin, die namens de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) sprak, was lovend over de moed van Unepref om de lokale gemeente centraal te stellen. Ds. Verduin meldde dat tijdens de komende GZB-zendingsdag de zending in Europa en ook de kerk van Frankrijk in de schijnwerpers zal staan.

Ds. Marcel Manoel, vertegenwoordiger van de Église Protestante Unie de France (EPUdF), deed een beroep op de synodeleden om, ondanks de meningsverschillen, de dialoog met de EPUdF voort te zetten. De EPUdF –de verenigde gereformeerde en lutherse kerken– nam in mei 2015 het besluit om mogelijk te maken dat homo’s in de kerk trouwen. Ds. Manoel, voormalig voorzitter van de Église Reformée de France, wees erop dat meningsverschillen eerder tot overleg dan tot scheiding moeten leiden. „De allereerste synode in Jeruzalem werd immers ook gehouden vanwege meningsverschillen.”

De Unepref-synode werd vrijdagmorgen geopend met een overdenking over Hemelvaart door ds. Wout van Veelen. Ds. Van Veelen, afkomstig uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en nu predikant van de Unepref-gemeente in Bagard, noemde de herdenking van Hemelvaart belangrijk, ondanks dat velen Hemelvaartsdag als een dagje vakantie zien.

Eindstation

De komst van de Heilige Geest is niet zozeer een compensatie van Jezus’ lijfelijke afwezigheid, maar eerder een intensivering daarvan, benadrukte ds. Van Veelen. „Romeinen 8 en het slot van Openbaring duiden in de richting dat de Heilige Geest niet zozeer compenseert maar gemis nog sterker doet gevoelen, opdat de gemeente van Christus nog intenser zou verlangen naar Zijn lijfelijke terugkomst. Het kenmerkende van Christus’ gemeente is dat zij nooit gearriveerd is. Al zijn de synodeplannen van de herstructurering een stap voorwaarts en dus een mijlpaal voor de Unepref, dan nog is ‘Anduze’ niet het eindstation. Gods gemeente is op mars. Laten wij gezamenlijk voorwaarts gaan”, zo wenste ds. Van Veelen de synode toe.

In het Franse Anduze heeft dezer dagen de landelijke vergadering van het Franse kerkgenootschap Unepref plaats. RD-medewerker Gerrit van Dijk is erbij. Vandaag zijn tweede bijdrage.

www.unepref.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer