AMSTERDAM. Wie dacht dat met het faillissement van V&D en de schoenenketens van Macintosh het leed in de Nederlandse winkelstraat nu wel voor eventjes geleden was, komt bedrogen uit. Maandag zetten ook Perry Sport en Aktiesport de eerste schreden richting een faillissement.
Aan het moederbedrijf van beide sportketens, UPG, is maandag uitstel van betaling verleend; vaak het voorportaal van een bankroet.
Waar vorige week al 8000 V&D-medewerkers droevig nieuws werd aangezegd, komen daar zo mogelijk nog eens de 2300 werknemers bij die in Nederland de 180 vestigingen van Aktiesport en 70 winkels van Perry Sport bemensen.
Vakbond FNV noemt de situatie „zeer spijtig.” De penibele situatie van Aktiesport en Perry Sport hangt volgens de bond deels samen met de recente faillissementen van V&D en Macintosh. De sportketens hadden zogeheten ”shop-in-shops” in de warenhuizen van V&D en in de schoenenzaken van Scapino.
Die verkooppunten moesten noodgedwongen sluiten, waardoor een deel van de omzet wegviel, terwijl het personeel wel op de loonlijst drukt.
Hoewel de sportwinkels daarmee deels worden meegezogen in de val van V&D en Macintosh waren de financiële resultaten van beide bedrijven al jaren niet al te best.
De bonden hopen op een doorstart, maar duidelijk is dat, als er al een komt, die minimaal zal zijn en vooral Perry Sport betreft. „Dit komt als een grote windhoos over ons heen en we kijken eigenlijk alleen naar de brokstukken die ons om de oren vliegen”, verwoordde een FNV-bestuurder maandagavond tegenover de NOS het gevoelen bij de vakbeweging.
USG is het zoveelste winkelconcern dat de laatste tijd in de problemen is gekomen. Alleen al de afgelopen weken vielen DA Drogisterijen, V&D, modeketen La Ligna en de schoenenwinkels van Macintosh om. De opmars van sterk op prijs concurrerende webshops en de nog altijd niet overschietende koopbereidheid van Nederlanders zijn daar belangrijke oorzaken van, al stellen winkeldeskundigen dat de sportketens zelf onvoldoende op de veranderde markt hebben ingespeeld.
Net als V&D is ook Perry Sport een winkelconcern met een lange historie: de eerste winkel opende al in 1866 de deuren in de Amsterdamse Kalverstraat onder de naam The English American Warehouse Perry&Co.
In 1941 ontwikkelde Perry een Nederlandse versie van het Britse bordspel Monopoly, waarbij de straatnamen van het spel waren gebaseerd op plaatsen waar het filialen en/of magazijnen had: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht, Haarlem en Arnhem.
Vanaf 1978 maakte Perry achtereenvolgens onderdeel uit van KBB (Bijenkorf) en Vendex (V&D), waarna USG de sportketen –inmiddels uitgebreid met concurrent Sporthuis Centrum– in 2006 overnam.
Grote namen vallen weg
Met een bankroet van Aktiesport en Perry Sport zouden er weer twee grote winkelnamen uit het straatbeeld verdwijnen. Deze ketens gingen ze (onder meer) al voor, waarvan enkele een doorstart maakten:
* La Ligna (dameskleding)
* Paradigit (computers)
* Foto Klein (foto en video)
* V&D (warenhuis)
* Macintosh (schoenenketens als Scapino, Dolcis en Invito)
* DA Retailgroep (drogisterij)
* BAS Group (Dixons, iCentre en MyCom)
* Ardenberg (schoenenketens als Van Dalen en Dr. Adams)
* Miss Etam (dameskleding)
* Schoenenreus
* Mexx (kleding)
* Halfords (auto en fiets)
* Free Record Shop (muziek)
* Polare (boeken)
* Siebel (juwelier)
* Block (elektronica)
* De Harense Smid (idem)
* Expo (cadeaushop)
* Oad (reisbureau)