Binnenland
Kind vluchteling loopt „onacceptabel” risico

AMSTERDAM. Kinderen van vluchtelingen lopen tijdens hun tocht naar en door Europa „onacceptabele risico’s” op onder meer ziekte, overlijden, uitbuiting en misbruik. Europese landen „falen” in het beschermen van deze „grootste slachtoffers” van de vluchtelingencrisis.

Redactie binnenland
Een moeder wacht in de Griekse grensplaats Gevgelija met haar kinderen totdat ze de grens met Macedonië mag passeren. beeld AF
Een moeder wacht in de Griekse grensplaats Gevgelija met haar kinderen totdat ze de grens met Macedonië mag passeren. beeld AF

Dat stellen 41 Europese kinderombudsmannen uit 33 landen, verenigd in de Taskforce Children on the Move, in een maandag gepresenteerd onderzoek. Zij roepen de Europese Commissie „dringend” op een aanvullend actieplan op te stellen voor kindervluchtelingen. „Europa moet zijn inzet intensiveren en de verantwoordelijkheid nemen voor zijn internationale verplichtingen aan kinderen.”

De Nederlandse kinderombudsman Marc Dullaert presenteerde de uitkomsten van het onderzoek maandagmiddag in Amsterdam. Aan het eind van de middag zou hij het rapport overhandigen aan de Tsjechische Eurocommissaris Jourova (Justitie, Consumenten en Gendergelijkheid). Ook boden alle kinderombudsmannen de studie aan de regering in hun land aan.

Het rapport signaleert dat er het afgelopen jaar sprake was van een „enorme toename” van het aantal kinderen onder de vluchtelingen. In 2015 hebben „ten minste 337.000 kindervluchtelingen” asiel aangevraagd in Europa. In juni was 16 procent kind; in december ging het om 35 procent.

De risico’s waaraan kinderen tijdens hun reis naar en door Europa blootstaan, zijn vooral „dood, ziekte, mensenhandel, scheiding van ouders, afpersing door smokkelaars, uitbuiting en misbruik.” Van de vluchtelingen die de reis over de Middellandse Zee niet overleven, is circa 30 procent kind. Andere minderjarigen komen „nat en koud aan op de kust en lopen het risico op onderkoeling, veelal met ziektes als longontsteking tot gevolg. Er is onvoldoende coördinatie en directe hulp aan de kust van Griekenland.”

Het onderzoek wijst ook uit dat „veel kinderen tijdens de tocht verwijderd raken van hun ouders.” Dit gebeurt met name door „de chaos rond Europese grensposten.” Als kinderen hun ouders kwijt zijn, blijken ze „dikwijls slachtoffer van mensensmokkel en seksueel misbruik.”

Alleenreizende kinderen lopen een „vergroot risico” om slachtoffer te worden van mensenhandel en seksuele uitbuiting. „Veel van deze kinderen willen zich niet bij de autoriteiten melden, omdat ze bang zijn om in gevangenschap te worden geplaatst, waardoor ze hun reis naar Noord-Europa niet kunnen vervolgen.”

De ombudsmannen adviseren de Europese leiders om bij de uitvoering van het herverdelingsplan kinderen voorrang te geven, om zo de risico’s die minderjarigen lopen te verminderen. Het gaat daarbij om 160.000 vluchtelingen die vanuit Griekenland en Italië moeten worden verdeeld over andere Europese landen.

Ook willen de ombudsmannen dat de condities van de registratie- en doorvoercentra op de route naar Europa „snel worden verbeterd.” De centra moeten beschikken over „kindvriendelijke ruimtes” en worden uitgerust met warm water en dekens. Bovendien moeten er aparte slaapruimtes komen voor mannen enerzijds en vrouwen en kinderen anderzijds.

De vluchtelingencrisis stond maandag op de agenda van de vergadering van Europese ministers van Justitie in Amsterdam.


Lees ook

Fotoserie: glimlach voor een kind op de vlucht

Kind is opgejaagd wild in vluchtelingenkamp

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer