Economie

Het wordt leeg in de winkelstraat

DEN HAAG. De leegstand in de Nederlandse winkelstraten loopt in versneld tempo op nu publiekstrekkers als warenhuis V&D, drogisterijketen DA en de schoenenwinkels Dolcis, Manfield en Invito failliet lijken te gaan.

Redactie economie
23 December 2015 21:42Gewijzigd op 16 November 2020 00:17
Ook V&D heeft uitstel van betaling gekregen. beeld ANP
Ook V&D heeft uitstel van betaling gekregen. beeld ANP

Volgens vastgoeddeskundige Jaap Kaai (Fontys Hogescholen) trekken hierdoor nog minder mensen naar de stad om te winkelen, met als gevolg dat er daarna nog meer bedrijven zullen verdwijnen.

V&D, DA en het moederbedrijf (Macintosh) van winkelketens Scapino, Dolcis, Invito en Manfield: allemaal maakten ze woensdag bekend mogelijk om te vallen.

V&D vroeg en kreeg woensdag uitstel van betaling van de rechtbank in Amsterdam, omdat de eigenaar niet langer bereid is geld in het concern te steken.

Slechts enkele uren na het slechte nieuws van V&D kwam drogisterijketen DA Retailgroep met het bericht óók bijna om te vallen. Ook hier is woensdag door de rechtbank uitstel van betaling verleend, wat vaak het voorportaal is van een faillissement.

DA telt in totaal 266 winkels verspreid over Nederland, bijna allemaal geëxploiteerd door zelfstandige ondernemers. De surseance betreft DA Retailgroep en Retail Shared Service Centre in Zwolle, waar het hoofdkantoor en het distributiecentrum zijn gevestigd.

Woensdag kreeg ook Macintosh, dat dinsdag al uitstel van betaling ontving voor het moederbedrijf, uitstel van betaling voor de schoenenketens Dolcis, Manfield, Invito en PRO Sport.

„Lege etalages zijn niet aantrekkelijk, dat trekt geen mensen”, zegt Kaai. V&D, DA en de schoenenwinkels van Macintosh zijn volgens hem beeldbepalende partijen, gevestigd op A-locaties. Als zij verdwijnen gaat de leegstand in de winkelcentra „gigantisch” omhoog, zegt hij.

Kaai wijst erop dat de leegloop al jaren aan de gang is, maar dat het nu wel heel hard gaat.

Om de binnensteden aantrekkelijk te houden, moet de functie ervan volgens hem veranderen. „Binnensteden moeten ook de functie krijgen van wonen, werken en horeca. De winkels die er nog zijn, moeten geconcentreerd worden in minder straten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer