Buitenland

Bindend klimaatverdrag aangenomen in Parijs

PARIJS. De bijna tweehonderd deelnemers aan de VN-klimaattop in Parijs hebben zaterdagavond een bindend klimaatakkoord aangenomen.

Redactie wetenschap
12 December 2015 17:47
Na de mededeling dat het verdrag was aangenomen, barstte in de zaal een minutenlang applaus en gejuich los. beeld AFP
Na de mededeling dat het verdrag was aangenomen, barstte in de zaal een minutenlang applaus en gejuich los. beeld AFP

Na meer dan anderhalve week vergaderen zijn ze het eens geworden. Het verdrag is erop gericht de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Alle deelnemende landen moeten zich aan de doelstellingen in het verdrag houden.

Na de mededeling dat het verdrag was aangenomen, barstte in de zaal een minutenlang applaus en gejuich los. Er was ook nog ruimte voor een kwinkslag. Conferentievoorzitter Laurent Fabius onderbrak het gejuich om het historische akkoord te bekrachtigen met een hamerslag. „Ze zeiden me dat ik nog even een klap met de hamer moest geven. En het is maar een klein hamertje, maar het brengt iets groots tot stand”, grapte Fabius.

Belangrijkste punten in het verdrag zijn: het beperken van de opwarming van de aarde tot maximaal 2 graden, met 1,5 graad als streefwaarde, het fors verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en investeren in arme landen die moeite hebben de klimaatdoelstellingen te halen.

De Franse president François Hollande sprak eerder zaterdag, toen de ontwerptekst werd gepubliceerd, van een historisch akkoord. Volgens conferentievoorzitter Fabius leidt het verdrag tot een keerpunt in het gebruik van fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool. Zowel bedrijven als overheden moeten geleidelijk overschakelen op alternatieve energiebronnen.

Opluchting

Tot grote opluchting van voorzitter Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, hadden de tegenstanders China, India, Saoedi-Arabië en de andere Golfstaten zich voor de stemming al voor het nieuwe klimaatverdrag verklaard, meldde de BBC zaterdag aan het einde van de middag.

De delegaties van de deelnemende landen zullen zondag het klimaatverdrag ondertekenen.

De G77 met Zuid-Afrika als woordvoerder, en de China-groep, in totaal meer dan 130 landen, hebben zich inmiddels uitgesproken voor de tekst van het akkoord.

Om uiteenlopende redenen hebben China, India en Saoudi-Arabië zich steeds fel verzet tegen uitstootbeperkingen.

De Saoedi’s en de Golfstaten hebben zich steeds fel gekeerd tegen een verwijzing naar een beperking van de temperatuurstijging op aarde tot 1,5 graden. Dat zou ten koste gaan van hun olieverkoop.

India en China wilden zich eerst ook niet conformeren aan het 2-gradendoel. Hun economieën zouden zich dan langer kunnen ontwikkelen doordat ze dan nog steeds gebruik konden maken van het goedkope steenkool.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer