Wat is er afgesproken in Parijs?
PARIJS. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius presenteerde zaterdag het eindconcept van het klimaatakkoord van Parijs. Later zaterdag stemmen de landen over het akkoord. Daarna is het officieel vastgesteld. Zondag zullen ze naar verwachting een handtekening onder het akkoord plaatsen.
Een overzicht van de afspraken in het akkoord.
- De opwarming van de aarde moet onder de 2 graden blijven. Het streven is om de temperatuur met maximaal 1,5 graden te laten oplopen in het jaar 2100.
- Landen worden gevraagd hun toezeggingen voor uitstootbeperkingen van CO2 (intended nationally determined contributions (INDC’s)) elke vijf jaar aan te scherpen.
- Landen die geen toezeggingen hebben gedaan voor uitstootbeperking van CO2 worden gevraagd dit voor de top in 2016 te doen.
- Er komt een transparant mechanisme om na te gaan of landen hun toezeggingen nakomen. Of dat ook inhoudt dat er een apart internationaal klimaatagentschap komt, zal op komende bijeenkomsten worden doorgesproken.
- Rijke landen zeggen toe vanaf 2020 samen elk jaar 100 miljard euro te doneren aan het Green Climate Fund. Arme landen kunnen daarmee aanpassingen aan de klimaatverandering bekostigen.
- De huidige toezeggingen voorzien in een jaarlijkse uitstoot tot 2020 van 55 gigaton CO2. Om maximaal 1,5 graden temperatuursverhoging te bereiken moet deze uitstoot met 40 gigaton omlaag.