Buitenland

Klimaattop Parijs nadert ontknoping

PARIJS. De klimaattop in Parijs nadert de ontknoping. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, die de vergadering voorzit, presenteert zaterdagochtend het definitieve klimaatakkoord van Parijs.

12 December 2015 09:23
beeld Greenpeace
beeld Greenpeace

Een Franse official liet zaterdagmorgen om 5 uur weten dat er een eindakkoord was bereikt. „Alle puzzelstukjes liggen op hun plaats om een ambitieus akkoord te kunnen presenteren.” De vertegenwoordigers van de 195 deelnemende landen moesten het na twee weken onderhandelen in de nacht van vrijdag op zaterdag eens worden over 48 resterende discussiepunten. Om 11.30 uur wordt het akkoord officieel gepresenteerd.

In het akkoord staat onder meer dat de opwarming onder de 2 graden moet blijven en dat het streven is om de temperatuur met maximaal 1,5 graden te laten oplopen in het jaar 2100. Het nieuwe verdrag moet de opvolger worden van het Kyotoprotocol uit 1997.

Een aantal punten leverden nog forse discussies op. De grootste struikelblokken waren het toezicht op het nakomen van de klimaatafspraken. Van de EU moesten die er per se in, China moest daar echter niet aan denken.

De VS stelden een internationaal agentschap voor, vergelijkbaar met het internationaal atoomagentschap IAEA. Maar India, China en andere ontwikkelingslanden zijn daar niet voor.

Daarnaast moeten landen hun CO2-uitstootdoelen voortdurend aangescherpen. India is ervoor om dat elke tien jaar te doen, de VS willen elke vijf jaar een herziening. De EU is daar ook voor.

Daarnaast bleek de financiering van het Green Climate Fund een probleem. Met dat fonds kunnen de arme landen maatregelen tegen de klimaatverandering nemen.

In 2010 is op de klimaattop in Cancun afgesproken dat voor het Green Climate Fund vanaf 2020 in principe 100 miljard dollar beschikbaar moet zijn. Dat gaat naar verwachting ook gebeuren, maar ontwikkelingslanden zijn bang dat de rijke landen hun aandeel aan het klimaatfonds zullen financieren uit de pot van ontwikkelingshulp. Ze krijgen dan feitelijk een sigaar uit eigen doos.

Ook is voorgesteld om bedrijven mee te laten betalen aan het fonds. Of zij daartoe bereid zijn, is nog een open vraag.

Nederland volgt in de onderhandelingen de lijn van de EU die in 2030 in totaal 40 procent minder uitstoot van CO2 wil, dat is volgens klimaatwetenschappers de belangrijkste oorzaak van de stijgende temperatuur.

Een aantal partijen waaronder de EU, de VS, Zwitserland en Mexico willen ook in het akkoord opnemen wanneer de wereld klimaatneutraal moet zijn. De kleine-eilandstaten die bang zijn voor sterkere zeespiegelstijging willen een uitstootneutrale wereld vanaf 2060. Maar Saudi-Arabië beweert dat zo’n wereld hun duurzame ontwikkeling bedreigt. Andere deelnemers interpreteren dat echter als ”bedreiging voor de olieproductie”. Ook het olierijke Venezuela wil geen termijn vastleggen in een akkoord.

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) vrijdag gaat de klimaattop nu „echt de end game in”. De Europese Unie is volgens haar „positief en optimistisch”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer