Politiek

CU-Kamerlid Dik-Faber: „Put de schepping niet uit”

DEN HAAG. „Als de wereld­gemeenschap niet besluit om het klimaat te redden, komen er op termijn zeker 500 miljoen vluchtelingen onze kant op.”

12 December 2015 11:25
ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber. beeld ANP
ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber. beeld ANP

ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber was deze week in Parijs bij de klimaattop. Ze werd geraakt door deze schets die Feike Sijbesma, CEO van DSM, voorhield aan de delegatie Nederlandse Kamer­leden die de onderhandelingen van nabij meemaakten.

„Mijn ogen gingen toen open voor de noodzaak om snel effectieve maatregelen te nemen. Heel concreet gaat het onder meer om Bangladesh, waar zich keer op keer natuurrampen voordoen. Ik denk ook aan gebieden in Afrika die met extreme droogte te maken krijgen. Als in dergelijke gebieden niet meer geleefd kan worden, komen vele miljoenen mensen als vluchteling onze kant op.”

Het ChristenUnie-Kamerlid zat met enkele collega-Kamerleden in Parijs om sfeer te proeven en ideeën op te doen. „Elke dag voerden we overleg met de Nederlandse delegatie. We waren maar een klein radertje in het geheel. Er liepen zo’n 45.000 mensen rond.”

De politica van de ChristenUnie gebruikte deze week haar tijd deze week ook voor een ontmoeting met vertegenwoordigers van de ACT Alliance, een internationale organisatie van kerken, die zich bezighoudt met de leefomgeving. „Ik sprak met mensen uit Kenia en uit Duitsland. Ons bindt die zorg om Gods schepping. Die moeten we bewaren, en niet uitbuiten. Nu putten we de aarde uit.”

Hoe geloofwaardig is de inzet van Europa tijdens de top?

„De inzet van Europa is ambitieus. Zo wil de Unie echt werk gaan maken met vergaande klimaat­doelen, onder meer door herziening van het beleid als blijkt dat de doelen niet worden gehaald. Toen ik gistermiddag naar huis kwam, hoorde ik dat handels­verdragen niet onder de akkoorden zouden vallen. Dat vind ik een gemiste kans. Klimaat­verandering is belangrijker dan handel.”

Wat vindt u van het Nederlandse klimaatbeleid?

„Er gebeurt gelukkig veel, maar dat is niet voldoende. Ik kan er echt niet bij dat er de komende jaren 4 miljard euro beschikbaar komt om biomassa bij te stoken in Nederlandse kolencentrales. Ook zou er meer moeten gebeuren op het gebied van energie­besparing.”

Heeft Nederland een morele schuld heeft ten aanzien van ontwikkelings­landen?

„Zeker. Het klimaat verandert vooral door activiteiten van ontwikkelde en zich ontwikkelende landen. We hebben de morele verplichting om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden.”

Wat mag dat kosten?

„In het klimaatfonds moet wereldwijd vanaf 2020 elk jaar 100 miljard dollar gestort worden. Nederland heeft 100 miljoen euro toegezegd. Daar mag best een tandje bij. Verder mag het geld dat voor dat fonds is bestemd, niet uit de middelen voor ontwikkelingssamenwerking komen.”

Komt er een klimaatakkoord?

„Als er geen ambitieus akkoord komt, lijden de deelnemers gezichtsverlies. Dus er moet goed nieuws uit Parijs komen.”


serie
Klimaattop Parijs

CU-Kamerlid Dik-Faber raakte deze week geïnspireerd door een betoog van DSM-CEO Sijbesma over de relatie tussen klimaat en vluchtelingenstromen. 

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer