Buitenland

Liveblog: België handhaaft hoogste niveau terreurdreiging

Bij politieacties in Brussel zijn de afgelopen dagen 21 verdachten opgepakt. Intussen blijft het hoogste dreigingsniveau ook maandag van kracht in de Belgische hoofdstad. De laatste ontwikkelingen leest u in dit liveblog.

Redactie digitale media
23 November 2015 06:38Gewijzigd op 15 November 2020 23:32
Patrouille op de Grote Markt in Brussel. beeld EPA
Patrouille op de Grote Markt in Brussel. beeld EPA

22.30 uur: Liveblog gesloten – De redactie sluit het liveblog.

22.15 uur: Commerciële centra gesloten houden – Het Brussels gewest beveelt de burgemeesters aan om ook de commerciële centra dinsdag nog gesloten te houden. Woensdag kunnen ze dan weer open gaan.

22.00 uur: Liet Salah Abdeslam zijn bomgordel achter in Parijs? – Die vraag stelt Het Laatste Nieuws nadat er eerder op de avond een bomgordel was gevonden in een prullenbak in de Parijse voorstad Montrouge. Onderzoekers zinspelen nu op de mogelijkheid dat Salah op het laatste moment op zijn aanvankelijke voornemen is teruggekeerd en zijn opdracht op 13 november niet tot het einde toe heeft uitgevoerd.

21.30 uur: Moskee Molenbeek ontvangt dreigbrief van ‘Christelijke Staat’ – De Molenbeekse moskee Attadamoune heeft vandaag een brief ontvangen met doodsbedreigingen aan de moslimgemeenschap. De brief werd ondertekend door ‘L’Etat chrétien’, of ‘Christelijke staat’. Dat bevestigt Jamal Habbachich, de voorzitter van de raad van moskeeën van Sint-Jans-Molenbeek tegenover Het Laatste Nieuws na berichtgeving op de website van de Franstalige openbare omroep RTBF. Ook twee andere moskeeën gebedshuizen in Molenbeek kregen de brief.

21.00 uur: Frankrijk wil OESO inzetten tegen terroristen – Om degeldstroom in te dammen die terroristen gebruiken, moet meer worden gedaan aan de bestrijding van witwaspraktijken. Om dat waar te maken, denkt de Franse minister van Financiën aan de inzet van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De OESO beschikt over een taskforce die is gespecialiseerd in de internationale bestrijding van het witwassen van geld. Alle belangrijke Europese staten, maar ook landen als Japan, de Verenigde Staten, Israël, Zuid-Korea en Australië zijn lid van de OESO. Lees hier meer.

20.00 uur: Duitse politie houdt verdachten aan – De Duitse politie heeft maandag in een opvangcentrum voor asielzoekers in de stad Heinsberg nabij Keulen twee mannen aangehouden. De politie kwam in actie na verklaringen van getuigen die zeiden dat zich in het opvangcentrum „meerdere personen van Arabische afkomst” ophielden die uit Parijs en België afkomstig waren. Dat meldt de Duitse nieuwssite RP Online. De politie zette een bijzondere aanhoudingseenheid in nadat eerst het stadsdeel Gangel-Langbroich geheel was afgezet. Volgens de politie is een van de aangehouden mannen een 28-jarige Tunesiër. De tweede is een 18-jarige man uit Syrië. Deze laatste is inmiddels weer vrijgelaten.

19.45 uur: Terroristen opereren het liefst in vertrouwde omgeving – Alleen in Brussel is het hoogste niveau terreurdreiging van kracht. Niet in een bijvoorbeeld Gent of Antwerpen, dat slechts een half uur rijden is verwijderd van de de Belgische hoofdstad. Waarom is er daar dan ook geen terreuralarm niveau vier?, vraagt De Standaard zich af. „Een terreurcel slaat bij voorkeur toe in een omgeving die ze kennen en met vrienden of familie”, zegt terreurdeskundigd Rik Coolsaet.

19.30 uur: IS graaft zich in in hoofdstad Raqqa – Islamitische Staat is de hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat, Raqqa, aan het versterken, vooruitlopend op een verwachte tegenaanval van de internationale gemeenschap na de aanslagen in Parijs. De terreurbeweging bouwt naar verluidt bunkers en tunnels in de Syrische stad met 350.000 inwoners. Dat meldt The Independent op gezag van de activistenbeweging ‘Raqqa wordt stilletjes afgeslacht’, een van de weinige onafhankelijke bronnen over de stad. IS eiste eerder al ten minste één strijder uit iedere familie en heeft die eis nu opgeschroefd. De groepering heeft een database aangelegd van alle mannen en jongens boven de veertien.

19.20 uur: België handhaaft terreurdreigingsniveau – Het terreurniveau in Brussel blijft op vier. Dat maakte de Belgische premier Charles Michel maandagavond bekend, na een nieuwe dreigingsanalyse door het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) en na overleg met de Nationale Veiligheidsraad. Sinds zaterdag gold het hoogste dreigingsniveau voor het Brussels Gewest. Dat betekent dat dreiging „ernstig en zeer nabij” is. Voor de rest van België stond het niveau een trede lager (op drie), omdat dreiging „mogelijk en waarschijnlijk” is. Ook dat blijft zo. Michel kondigde wel aan dat vanaf woensdag de scholen en de metro geleidelijk weer open gaan. „Dat geeft de scholen de tijd om met de veiligheidsdiensten maatregelen te nemen.” De dreiging van aanslagen geldt volgens de premier nog altijd voor winkelcentra, straten en het openbaar vervoer. Het aantal grootschalige evenementen wordt volgens hem ‘verminderd’.

19.10 uur: Man aangehouden voor terrorisme – Een man, die zondagavond tijdens de politieacties in België werd aangehouden, is officieel aangeklaagd. Hij verscheen maandag voor de rechter-commissaris en is vastgezet op verdenking van terrorisme. Over de identiteit wil het Belgische Openbaar Ministerie geen mededelingen doen. Eerder was al wel bekend dat de internationaal gezochte Salah Abdeslam, die wordt gelinkt aan de aanslagen in Parijs, nog niet is gevonden of opgepakt. Zondagavond werden in totaal zestien mensen opgepakt. Na verhoor werden er vijftien weer op vrije voeten gesteld. Maandag waren er ook huiszoekingen. Daarbij werden vijf personen opgepakt. Twee van hen zijn ook vrijgelaten. Voor de overige drie wordt nog nader onderzoek verricht en de drie zullen dinsdag voor een rechter-commissaris verschijnen voor eventuele verdere aanhouding, zo maakte het OM maandagavond bekend.

19.05 uur: Bomgordel Montrouge – De melding van de vondst van de bomgordel in Montrouge doet France Info op gezag van anonieme bronnen. De gordel heeft explosieven aan de voor- en achterkant.

18.58 uur: Bomgordel gevonden in Montrouge – In Montrouge, een voorstad ten zuiden van Parijs, is in een prullenbak een bomgordel gevonden, vergelijkbaar met de exemplaren die werden gebruikt tijdens de aanslagen in Parijs van 13 november. Dat meldt France Info.

18.40 uur: Thalys-reizigers moeten zich eerder melden – Passagiers voor de internationale treinen van Thalys, TGV en ICE vanuit Brussel-Zuid of Antwerpen-Centraal worden verzocht dertig minuten vroeger aanwezig te zijn voor veiligheidscontroles. Dat meldde de internationale tak van de Belgische spoorwegen NMBS maandagmiddag op Twitter. De veiligheidscontroles zijn een gevolg van het hoge dreigingsniveau in het Brusselse Gewest. Het kan zijn dat op de stations de passagiers wordt gevraagd hun identiteitspapieren te laten zien. Ook kan bagage worden gecontroleerd. Daarom wordt alle reizigers gevraagd eerder dan normaal aanwezig te zijn.

18.25 uur: IS verheerlijkt aanslagen Parijs in video – Terreurbewzeging Islamitische Staat heeft een nieuwe video gepubliceerd waarin de aanslagen in Parijs worden verheerlijkt. Dat meldt de Belgische Syrië-kenner Pieter Van Ostaeyen op Twitter. IS uit via Twitter ook trots over de terreurdreiging en de bijbehorende veiligheidsmaatregelen in Parijs en Brussel. „Een van de belangrijkste IS-accounts op Twitter meldde met trots dat ze erin geslaagd waren twee Europese grote steden volledig te verlammen”, zegt Van Ostaeyen. „Twee steden die tot voor kort bruisten van leven en industriële activiteit, klonk het bij hen.” Daarnaast publiceerde IS een filmpje waarin vier Syrië-strijders worden geïnterviewd. Het gaat om een Tadzjiek, twee Algerijnen en een tot voor kort onbekende Belg, Abu Qatada al-Beljiki. Wie het is, is onduidelijk, maar het gaat om een zeer jong iemand. De jongere broer van Abdelhamid Abaaoud is het vrijwel zeker niet”, aldus Van Ostaeyen.

16.55 uur: Thuisbezorging floreert bij terreurdreiging – De thuisbezorging van maaltijden maar ook het online boodschappen doen hebben in Brussel een hoge vlucht genomen in het weekeinde. In Brussel geldt sinds zaterdag het hoogste dreigingsniveau en mensen is aangeraden drukke plaatsen te mijden. Ook veel winkels en restaurants sloten de deuren. Een gouden kans voor thuisleveringssites. Lees hier meer.

16.50 uur: Nancy schrapt sinterklaasfeesten – De Franse stad Nancy heeft besloten drie grote publieke sinterklaasfeesten te schrappen. Het besluit is een uitvloeisel van de aanslagen in Parijs tien dagen geleden. Dat heeft burgemeester Laurent Hénart maandag bekendgemaakt, aldus de krant Le Figaro. Twee manifestaties op 4 december alsmede het grote sinterklaasdefilé een dag later gaan niet door. De drie feesten zijn de belangrijkste jaarlijkse evenementen in Nancy. De organisatie verwachtte dit jaar circa 140.000 bezoekers. Het besluit is genomen in overleg met het departement Meurthe-et-Moselle. Sinterklaas ziet er in Noordoost-Frankrijk vrijwel net zo uit als onze goedheiligman, alleen daar rijdt hij niet op een witte schimmel maar voert hij een ezel mee. Zijn metgezel is niet een al dan niet zwartgeschminkte Piet, maar vadertje Fouettard, een in het zwart geklede boeman met een knuppel.

15.30 uur: Van Rijn: meer jeugdwerk tegen radicalisering – Teams met hulpverleners uit verschillende disciplines kunnen ertoe bijdragen dat jongeren niet radicaliseren. Bovendien moeten jongeren veel meer worden betrokken bij het beleid. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (Jeugdzorg) maandag in Brussel na overleg met zijn Europese collega’s. Als „integrale jeugdteams” snippers informatie uit de hoek van jeugdzorg, onderwijs en werk bundelen verhoogt dit de kans om vroegtijdig te kunnen ingrijpen, denkt hij. Het Nederlandse EU-voorzitterschap gaat vanaf januari prioriteit geven aan het helpen tegengaan van radicalisering door meer samenwerking op het gebied van jeugdwerk, jeugdzorg en onderwijs. „Dat moet hoger op de agenda.” „Van groot belang is natuurlijk de economische situatie”, verwees Van Rijn naar de hoge jeugdwerkloosheid in bijvoorbeeld Brussel. „Het blijft natuurlijk heel moeilijk.” Wat werkt in het ene land kun je in andere landen ook invoeren, zei de staatssecretaris. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat het Nederlandse model als voorbeeld moet dienen.

15.25 uur: Ook ziekenhuizen voeren maatregelen in – Twee grote ziekenhuizen in Brussel hebben maandag extra maatregelen getroffen als gevolg van de hoge terreurdreiging in de Belgische hoofdstad. Vooral het patiëntenbezoek is beperkt. Het universitaire ziekenhuis Saint-Luc in Sint-Lambrechts-Woluwe schrapt geplande consultaties. Patiëntenbezoek is beperkt tot het „strikte minimum”. Wie geen dwingende reden heeft om bij een patiënt langs te gaan, „wordt uitgenodigd dat niet te doen”. Voor de rest werkt het ziekenhuis zoals anders. Het UMC Sint-Pieter schroeft de beveiliging op en sluit een aantal ingangen. Ook het aantal bezoekers is beperkt. Wel blijven alle afspraken staan.

14.40 uur: „Oproep tot stilte op Twitter komt vaker” – Met een foto van een grote bak met kattenvoer, bedankte de Belgische federale politie maandagmiddag alle mensen die zondagavond gehoor gaven aan de oproep om niet te twitteren over de politieacties in Brussel zondagavond. Enkele mensen plaatsten foto’s van hun kat met de hashtag BrusselsLockdown. Dat voorbeeld werd al snel gevolgd en zelfs maandag gebeurde het nog massaal. „Het was wel vermakelijk. En verstandig bovendien. Er kwam na die oproep nog maar weinig informatie naar buiten, ik heb wel het idee dat het heeft gewerkt”, zegt Peter Kerkhof, hoogleraar Sociale media aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Kerkhof kan zich niet herinneren dat eerder zo’n oproep bij zo’n grote actie is gedaan. „Bij de ontruiming van een pand meldt de politie wel eens dat ze last hebben van ‘live-verslaggeving’ op Twitter, maar dat is niet te vergelijken met zondag”, legt hij uit. „Twitter is dé plek om bij te houden wat er gebeurt. Je kunt heel snel informatie bij elkaar krijgen. Maar het is ook een geruchtencircuit. Veel informatie is onbetrouwbaar. En onjuiste informatie kan weer leiden tot paniek.” De hoogleraar wijst op de ontploffing bij Shell in Moerdijk in juni vorig jaar. Op Twitter verschenen toen veel berichten die achteraf niet bleken te kloppen. „Als overheid moet je op dat moment online aanwezig en zichtbaar zijn. Dat lukt de laatste jaren steeds beter. Het is belangrijk om via die weg informatie te verspreiden, maar ook juist om onjuiste informatie te ontkrachten.” Traditionele media spelen ook nog altijd een belangrijke rol, merkte Kerkhof zondagavond. De oproep tot ‘sociale mediastilte’ kwam namelijk ook voorbij in de televisie-uitzending, en de actie nam toen in korte tijd nog grotere vormen aan. „Je kunt grote groepen mensen op die manier nog altijd snel bereiken. Maar de rol van sociale media zal de komende jaren natuurlijk niet kleiner worden, eerder groter. Ik denk dat oproepen zoals die van zondag vaker gaan komen, en dat die ook worden opgevolgd. Zeker als het gaat om zaken waarbij mensen de politie of andere instanties kunnen helpen.”

13.08 uur: Nieuwe arrestaties in België – De politiediensten in België hebben maandagochtend opnieuw huiszoekingen gedaan. Bij de vijf huiszoekingen in de Brusselse regio en twee in de Luikse regio werden vijf mensen opgepakt. Dat meldde het federaal parket, het Belgische Openbaar Ministerie, maandag. Zondagavond waren er ook op verschillende plekken huiszoekingen en arrestaties. In totaal zijn nu 21 mensen van hun vrijheid beroofd. Zij worden „op dit moment verhoord door de politiediensten”, aldus het persbericht van het parket.

12.59 uur: „Sorry, wij zijn open!” – Op de Facebookpagina met de Engelse kop ’Sorry, we’re open!’ worden alle adressen van Brusselse cafés, restaurants, parken en winkels verzameld die maandag wel open zijn. „Wanneer de terreurdreiging het hoogste niveau bereikt moet de samenleving haar rug rechten”, staat er op de pagina. „Angst is gewoon een slechte raadgever”, zegt initiatiefnemer Gerben Van den Abbeele tegen brusselnieuws.be. „Het idee van de pagina is ook ingegeven door het gevoel dat de reactie misschien wel wat buitenproportioneel is. Toegegeven, dat is maar een gevoel. Maar als iemand een aanslag wil plegen, kan dat toch nog steeds? Zelfs in Parijs is het leven niet op die manier lamgelegd.”

12.54 uur: Eerste slachtoffers Parijs begraven – In Frankrijk worden maandag de eerste slachtoffers van de aanslagen in Parijs begraven. De 24-jarige Caroline Prénat, een van de 89 slachtoffers in concertzaal Bataclan, werd in Lyon ten grave gedragen. Haar familie had de aanwezigen gevraagd een witte roos mee te nemen.

12.29 uur: „Geen dreiging tegen EU-instellingen” – Er is geen specifieke dreiging voor een aanslag op de Europese instellingen, zei een woordvoerder van de Europese Commissie maandag. „Ondanks het hogere dreigingsniveau in Brussel hebben de Belgische autoriteiten ons bevestigd dat er dat er geen specifieke dreiging is tegen de Europese instellingen, inclusief de Europese Commissie”, zei de zegsman. Wel zijn de veiligheidsmaatregelen bij de gebouwen van de commissie licht verscherpt. Zo worden alle auto’s en bagage gecheckt voordat ze de gebouwen in mogen, zei hij. De zegsman zei dat alle vergaderingen doorgaan, maar dat evenementen buiten de commissiegebouwen zijn afgelast. „We werken kalm door.”

11.57 uur: Kerk in Brussel: open of niet? – De afkondiging van het hoogste dreigingsniveau plaatste ook de kerken in de stad voor een dilemma: de dienst laten doorgaan of schrappen? De Protestantse Kerk Brussel besloot heel bewust de dienst wél door te laten gaan. „Het was goed om bij elkaar te zijn.”

11.17 uur: Betoging door moslims in Italië – Moslims hebben zaterdag in Rome en Milaan gedemonstreerd tegen IS en islamofobie. Lees hier een verslag van onze correspondent Ewout Kieckens.

10.20 uur: Hollande en Cameron slaan handen ineen – Frankrijk zal de luchtaanvallen op terreurgroep Islamitische Staat (IS) nog verder opvoeren. De aanvallen zullen zich „intensiveren en erop gericht zijn maximale schade toe te brengen aan Islamitische Staat.” Dat zei de Franse president François Hollande maandag op een gezamenlijke persconferentie met de Britse premier David Cameron. Ook Cameron zei in Parijs ervan overtuigd te zijn dat het Verenigde Koninkrijk samen met Frankrijk en andere partners militaire luchtaanvallen moet uitvoeren in een poging Islamitische Staat te verslaan. „Later deze week zal ik het parlement een alomvattende strategie voorleggen om IS aan te pakken”, zei Cameron op de persconferentie. Cameron: „Ik steun de acties die president Hollande neemt in Syrië tegen IS en het is mijn vaste overtuiging dat Groot-Brittannië dat ook moet doen.”

09.43 uur: Openbaar leven Brussel nagenoeg stilgevallen – Het openbare leven in Brussel is maandagochtend nagenoeg stilgevallen. Met name in het centrum van de Belgische hoofdstad is het veel rustiger dan normaal. In andere delen van Brussel, onder meer bij de Europese instellingen, proberen mensen gewoon naar hun werk te gaan. Metro’s rijden niet, scholen, universiteiten en crèches zijn dicht en ook veel winkels, cafés en restaurants houden de deuren gesloten, als gevolg van het hoogste dreigingsniveau. Bussen en sommige trams rijden wel. Slechts een enkele reiziger waagt zich in de treinstations. De treinen rijden wel, maar beduidend minder mensen maken daar gebruik van. Grote bedrijven, waaronder Electrabel en grote bankconcerns zoals KBC hebben hun personeel opgeroepen niet naar Brussel te komen, maar thuis te werken. Ook de twee vestigingen van Ikea in Anderlecht en Zaventem, nabij Brussel, zijn gesloten. Niet alles is gesloten. De grote supermarktketens Delhaize en Carrefour houden hun vestigingen open, op vier winkels na die in het centrum van Brussel liggen. Ook het Atomium, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad, is te bezoeken. De ochtendspits rond Brussel was iets rustiger dan gebruikelijk, maar nog steeds flink, meldde het Vlaams verkeerscentrum. In de binnenstad was er minder verkeer op straat. In Brussel geldt de hoogste terreurdreiging na de aanslagen in Parijs. Militairen en agenten bewaken cruciale plekken in de stad, zoals de grote stations en de Grote Markt. Maandagmiddag vindt er een evaluatie plaats van het dreigingsniveau.

07.52 uur: Frankrijk voorbereid op chemische aanval – De Franse regering heeft alle voorzorgsmaatregelen tegen een chemische of bacteriologische aanval van terroristen genomen. Dit verzekerde zondag de minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, voor de radio-omroep Europe1. De dreiging van terroristen met chemische wapens houdt de Fransen bezig sinds de terroristische aanslagen van 13 november in Parijs en de publicatie van een mededeling van het ministerie van Volksgezondheid de dag erna. Het ministerie verspreidde 14 november aan overheidsdiensten de opdracht een bepaald tegengif te produceren tegen „neurotoxische organofosfaten”. Het ministerie doelt op giftige chemische verbindingen die onder meer het zenuwweefsel aantasten. Het tegengif dat het ministerie op voorraad wil hebben, wordt volgens Franse media uitsluitend vervaardigd in instellingen van de strijdkrachten. De discreet gepubliceerde mededeling is door een bezorgd parlementslid als „buitengewoon alarmerend” omschreven. „We moeten er rekening mee houden, maar het is wel moeilijk voor de terroristen om zoiets vanuit het buitenland te organiseren”, zei Le Drian zondag.

07.25 uur: Actie België „nog niet gedaan” – Het is volgens de Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken te vroeg om te weten of de terreurdreiging na de politieacties zondag is afgenomen. Hij zei dat de acties in ieder geval nog niet zijn afgelopen. „De actie is nog niet gedaan. We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben”, aldus de minister in het Belgische journaal. Jambon wil niet veel kwijt over de antiterreuracties van de politie. „De zaken zijn heel gevoelig, elk detail kan de zaken in het honderd doen lopen. Als je een verdediging opzet en je gaat zeggen ‘daar en daar staan we’, dan is dat meestal interessante informatie voor mogelijke aanvallers”, zei de minister. „Dat gaan we dus niet wereldkundig maken.” Het dreigingsniveau in Brussel is maandag nog op het hoogste niveau. Zondag werden bij politieacties in Brussel en Charleroi zestien mensen opgepakt. Er zijn 22 huiszoekingen gedaan.

07.24 uur: Oud-burgemeester Molenbeek: niet te laks – Oud-burgemeester van Molenbeek Philippe Moureaux (PS) ontkent dat zijn beleid te laks was, maar geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt. Hij had zich meer met de jongeren in de omstreden Brusselse gemeente moeten bezighouden, zei hij zondag op de Belgische televisie. Moureaux was van 1992 tot 2012 burgemeester van Molenbeek. Eerder deze week verweten de Antwerpse burgemeester Bart De Wever en rector van de KU Leuven Rik Torfs hem laksheid uit electoraal gewin. Moureaux ontkent dat. Hij ziet geen verantwoordelijkheid tegenover de geradicaliseerde jongeren in zijn gemeente, zoals de broers Brahim en Salah Abdeslam, die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs. Volgens Moureaux is de macht van een burgemeester relatief. Hij geeft wel toe dat hij fouten heeft gemaakt. „Ik heb me veel met de jongeren beziggehouden, maar niet genoeg. Ik had meer moeten doen.”

07.20 uur: Belgisch mediabedrijf enige tijd ontruimd – Het gebouw van Medialaan, een Belgisch mediabedrijf, is zondag enige tijd ontruimd geweest nadat het telefonisch was gewaarschuwd voor een aanslag. Na onderzoek door de politie bleek er niets verdachts aanwezig, zo meldde het bedrijf in Vilvoorde, dat aan de noordrand van Brussel ligt. Uit voorzorg had Medialaan het hele gebouw ontruimd. Iedereen was naar het nabijgelegen Eurovolleycenter gebracht. De politie had honden ingezet om het pand te controleren op explosieven. Medialaan is eigenaar van diverse Belgische radio- en televisiezenders zoals VTM, 2BE en Q-music Vlaanderen. Ook het station van Mechelen was enige tijd ontruimd, omdat het mediabedrijf vermoedelijk vanaf dat station telefonisch was gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag. „Het gebouw werd daarom even afgesloten en ontruimd. Er was dus geen bomalarm voor het station zelf”, aldus een politiewoordvoerder.

07.15 uur: „Aanslag op stadion Hannover verijdeld” – Een grondig voorbereide terroristische aanslag op het voetbalstadion van Hannover is dinsdag verijdeld door de wedstrijd Duitsland - Nederland op het laatste moment af te gelasten. De terroristen die deze aanslag hebben beraamd zijn niet gepakt. Ze zouden opnieuw kunnen proberen een aanslag te plegen. Dit hebben bronnen uit de Duitse inlichtingendiensten in de zondagseditie van de Frankfurter Allgemeine Zeitung bevestigd. Drie bommen moesten in het stadion ontploffen en twee er buiten, een op een busstation en een op een treinstation. De Franse geheime dienst heeft de Duitse collega’s gewaarschuwd. De Fransen hebben ook namen van terroristen doorgegeven, maar ze zijn nog niet getraceerd. Er zijn in Hannover geen explosieven gevonden. Maar dat betekent niet dat er geen aanslagen beraamd waren, aldus de bronnen van de krant. De wedstrijd werd tijdig afgezegd en daarom hebben de terroristen dinsdag hun plannen niet uitgevoerd.

07.00 uur: Franse politie geeft foto dader Parijs vrij – De Franse politie heeft zondag een foto vrijgegeven van een van de drie mannen die zich vorige week vrijdag opbliezen bij het Stade de France in Parijs. „Deze persoon is de derde aanvaller die in het Stade de France omkwam,” aldus de oproep op de Twitterpagina van de nationale politie van Frankrijk. Mensen die informatie hebben over de identiteit van de dader, worden opgeroepen zich te melden. Tot nu toe is een van de drie zelfmoordterroristen die aanslagen pleegden bij het Stade de France geïdentificeerd. Van de anderen zijn in oktober in Griekenland vingerafdrukken afgenomen nadat ze daar als vluchtelingen waren aangekomen. Bij een van de twee was na de aanslagen in Parijs een Syrische paspoort gevonden, maar het is onduidelijk of dat een echt paspoort is.

06.53 uur: Ook dreigingsniveau Europese Raad verhoogd – De Europese Raad heeft zondag het eigen dreigingsniveau voor terreuraanslagen verhoogd van geel naar oranje, nadat de Belgische autoriteiten hadden bepaald dat het niveau voor Brussel maandag op het hoogste niveau blijft. Volgens de raad gaat het om een preventieve maatregel. Er worden extra veiligheidsmaatregelen genomen en niet-essentiële vergaderingen in het gebouw van de raad in Brussel gaan niet door. Maandagavond zal worden bepaald of het niveau oranje blijft of het wordt verlaagd naar geel.

06.50 uur: „Abdeslam gevlucht voor politieacties Luik” – Terreurverdachte Salah Abdeslam is mogelijk gevlucht voor politieacties in de stad Luik. Belgische media meldden zondag dat Abdeslam met de auto uit Luik is gevlucht. Hij zou op de snelweg E40 richting Duitsland zijn gereden. Het federaal parket heeft niet gereageerd op de berichtgeving. Abdeslam, die wordt gezocht in verband met de aanslagen in Parijs, zou voortdurend sociale media in de gaten houden vanwege de politieacties in België. De Belgische autoriteiten hebben zondag mensen opgeroepen niet op internet te berichten over de huiszoekingen. Belgen hebben na de oproep massaal kattenfoto’s gedeeld op Twitter. Humor is volgens de Belgische twitteraars het beste wapen tegen angst.

06.44 uur: Canada sluit ambassade Brussel – Canada heeft zijn ambassade in Brussel gesloten vanwege het verhoogde dreigingsniveau in de Belgische hoofdstad. Het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken liet maandag weten dat de ambassade tot nader order gesloten blijft. Alleen in spoedgevallen worden consulaire diensten verleend. Ook is het reisadvies voor Canadezen naar België aangescherpt. Canadezen wordt aangeraden oplettend te zijn vanwege de terreurdreiging.

06.42 uur: Kopstuk Sharia4Belgium geïsoleerd in cel – Ex-leider Fouad Belkacem van de omstreden beweging Sharia4Belgium is geïsoleerd opgesloten in de gevangenis van Antwerpen. Hij mag voorlopig geen contact hebben met andere gevangenen. Ook mag hij niet meer gaan wandelen of ontspannen. Bezoek mag alleen worden ontvangen achter een glazen wand. Daarover bericht de krant Gazet van Antwerpen maandag. Het gevangeniswezen heeft de maatregelen genomen na de aanslagen in Parijs, omdat wordt gevreesd dat Belkacem de gebeurtenissen zou aangrijpen om gevangenen te radicaliseren. Belkacem werd in februari veroordeeld tot twaalf jaar cel en duizenden euro’s boete vanwege zijn rol als leider van Sharia4Belgium, dat door de rechter een terroristische organisatie werd genoemd. Hoewel de groep geen aanslagen heeft gepleegd, streefde Sharia4Belgium dat volgens de rechter wel na.

06.35 uur: „Concertgangers verstopten zich in kleedkamer” – Een aantal concertbezoekers die tijdens de aanslagen in Parijs in de popzaal Bataclan is doodgeschoten, hield zich schuil in de kleedkamer van de band Eagles of Death Metal. Een iemand overleefde de aanval in de kleedruimte, omdat die zich verstopte onder de leren jas van een van de bandleden. Dat hebben de vaste bandleden Jesse Hughes en Josh Homme gezegd tegen Vice.com. Ruim een week na de aanslagen gaven ze hun eerste interview. Vice plaatste zaterdag een stukje van het gesprek op de website. Terroristen openden vorige week vrijdag het vuur toen Eagles of Death Metal een optreden gaf. De bandleden konden op tijd wegkomen, maar 89 bezoekers kwamen om het leven. Een deel van hen had zijn toevlucht gezocht in de kleedkamer. „De schutters wisten binnen te komen en vermoordden iedereen die daar was”, aldus Hughes. Volgens hem zijn zoveel mensen vermoord, omdat ze hun vrienden niet achter wilden laten. Het hele interview met de zichtbaar aangeslagen leden van Eagles of Death Metal wordt later deze week gepubliceerd.

06.30 uur: Zestien verdachten opgepakt bij politieactie – Bij politieacties in Brussel zijn zondag zestien verdachten opgepakt. Onder de arrestanten is in ieder geval niet Salah Abdeslam, die wordt gezocht vanwege de aanslagen in Parijs. Bij de huiszoekingen zijn geen vuurwapens of explosieven gevonden. Volgens het federaal parket, het Belgische Openbaar Ministerie, waren er tijdens de politieacties geen bijzondere incidenten. Wel is er bij een snackbar in de Brusselse gemeente Molenbeek met een auto ingereden op een groep agenten. Er zijn daarop twee schoten gelost door de politie. De inzittenden probeerden te vluchten, maar zijn opgepakt. Op de persconferentie wilde het federaal parket geen vragen van journalisten beantwoorden. Over politieacties in Luik, waar eerder zondag over werd gesproken, zijn geen mededelingen gedaan.

06.30 uur: Terreurdreiging Brussel blijft hoog – De terreurdreiging in Brussel blijft op het hoogste niveau. De Belgische premier Charles Michel meldde zondag verder dat de scholen en universiteiten op maandag gesloten blijven. De metrostations blijven dicht. Minister Koen Geens (Justitie) sprak eerder op de dag nog de verwachting uit dat de metro’s weer zouden gaan rijden. „We vrezen een aanslag als in Parijs”, aldus Michel. Volgens hem zijn winkelcentra en -straten en het openbaar vervoer mogelijke doelen van terroristen. De extra agenten en militairen blijven op hun post en het aantal grote evenementen wordt tot een minimum beperkt. Michel riep iedereen op voorzichtig te blijven. Het advies om drukke plekken te mijden blijft van kracht. „Niemand is tevreden of gelukkig met deze situatie, wij ook niet”, aldus Michel. De regering heeft er alles aan gedaan om de situatie te normaliseren, maar het hoogste niveau blijft nodig, zei hij. „We zijn ons ervan bewust dat de situatie voor iedereen moeilijk is.” Het dreigingsniveau voor de Belgische hoofdstad werd vrijdagnacht naar het maximale niveau vier opgehoogd omdat er concrete aanwijzingen voor een of meerdere aanslagen waren. Tal van evenementen werden afgelast, en het centrum maakte het hele weekend een desolate indruk. Op veel plekken posteerden of patrouilleerden agenten en militairen. Het OCAD, dat het dreigingsniveau vaststelt, heeft een onafhankelijke evaluatie gemaakt, op basis van adviezen van veiligheidsdiensten, aldus de premier. Maandagmiddag volgt een nieuwe evaluatie. Michel wilde nog altijd geen details geven over de dreiging. Voor de rest van België blijft dreigingsniveau drie van kracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer