„Gewone hygiënemaatregelen volstaan bij hulp aan vluchteling”
BILTHOVEN. Hoe is de medische zorg voor vluchtelingen in Nederland geregeld? En lopen vrijwilligers op opvanglocaties een groter risico op infectieziekten? Hella Smit, communicatieadviseur van het RIVM in Bilthoven, geeft antwoord op die vragen.
Worden asielzoekers gecontroleerd op infectieziekten?
„Ja, vluchtelingen die via een aanmeldcentrum naar een locatie van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) gaan, krijgen daar een medische check.” Die aanmeldcentra zijn er in Ter Apel, Wageningen, Gilze, Budel-Cranendonck en Arnhem.
Normaal gesproken worden asielzoekers op de centrale ontvangstlocatie in Ter Apel (Groningen) direct getest op tuberculose. Door de grote toestroom komt het echter voor dat er in de noodopvang vluchtelingen verblijven die nog geen medisch onderzoek en tuberculosescreening hebben gehad. „Het risico op tuberculose onder Syrische vluchtelingen is niet zo groot; keuring daarop is dan niet direct nodig.”
Worden asielzoekers gevaccineerd?
„De meeste asielzoekers zijn volwassen. Als ze uit Syrië komen, zijn ze vaak ingeënt. Onder Eritreeërs en Ethiopiërs ligt de vaccinatiegraad lager. Hebben kinderen inentingen gemist, dan zorgt de GGD ervoor dat ze die inhalen. Veel vluchtelingen komen overigens uit kampen in Turkije. Daar zijn de afgelopen jaren verschillende vaccinatiecampagnes geweest. De meeste kinderen hebben hun inentingen dus al onderweg gekregen.”
Hoe is de medische hulp aan asielzoekers geregeld?
„Een asielzoeker die in een asielzoekerscentrum verblijft, kan terecht bij het Gezondheidscentrum asielzoekers (GCA). Bij verblijf in een tijdelijke locatie voor noodopvang is de gemeente verantwoordelijk voor de medische zorg.” Daar kan de locatiemanager een afspraak regelen bij de huisarts of een zwangere vrouw verwijzen naar de verloskundige.
Komen er onder vluchtelingen bepaalde ziekten vaker voor?
„Die zijn mij niet bekend. Ik weet dat er enige tijd geleden ergens problemen waren met schurft. Als er veel mensen bij elkaar leven, moet je dat direct behandelen om verspreiding tegen te gaan.”
Moeten vrijwilligers die hulp verlenen aan asielzoekers extra maatregelen nemen?
„Het is voldoende om de gewone dagelijkse hygiëne in acht te nemen. Oftewel: was je handen regelmatig. Als iemand hoest, ga er dan niet voor staan zodat iemand in je gezicht hoest. Dat doe je bij familie immers ook niet.
Verder is er niet zoveel anders dan wanneer je in een drukke bus zit of op de markt loopt. Ook dan weet je niet welke ziektekiemen de mensen om je heen bij zich dragen.”
Is het zinvol om handschoenen of een mondmaker te dragen?
„Het risico op een luchtweginfectie is vergelijkbaar met dat op andere drukke plaatsen in Nederland of in het buitenland. Bij het schoonmaken is het verstandig om handschoenen te gebruiken, maar dat zou je normaal ook doen. Het is niet nodig om een mondmasker te dragen.”
Wat als iemand op de opvanglocatie gewond raakt?
„Probeer contact met bloed te voorkomen. Datzelfde geldt overigens als iemand een zweer heeft. Maak de wond schoon met alcohol of jodium en verbindt deze. Laat verdere verzorging over aan de huisarts, als dat nodig is.”