Binnenland
Vluchtelingen betogen in Nijmegen

APELDOORN. Zeventig vluchtelingen hebben dinsdag in Nijmegen gedemonstreerd tegen leefomstandigheden die volgens hen slecht zijn. Staatssecretaris Dijkhoff verwacht dat er dit jaar zo’n 60.000 asielaanvragen komen. En Alphen aan den Rijn wil in de gevangenis maximaal 1140 ontheemden onderbrengen.

Reactie regio
beeld ANP
beeld ANP

De vluchtelingen die dinsdag in Nijmegen betoogden, vinden dat het in tentenkamp Heumensoord te koud is. Ook klagen ze over de hygiënische omstandigheden en de maaltijden. De mannen, vrouwen en kinderen liepen dinsdag door een aangrenzende woonwijk naar de campus van de Radboud Universiteit. Na een tijdje stuurde de politie hen daar weg.

In het natuurgebied Heumensoord bouwt het Centraal Orgaan opvang asiel­zoekers (COA) een noodopvang voor 3000 mensen. Twee weken geleden liepen er al vluchtelingen weg uit onvrede over de leefomstandig­heden. Burge­meester Bruls van Nijmegen heeft geen signalen dat de voorzieningen in het kamp beneden niveau zijn. Hij wijst erop dat het tentenkamp een sobere, maar humane noodvoorziening is.

Meer asielverzoeken

De verwachting is dat het aantal asielverzoeken dit jaar in Nederland zal uitkomen op 50.000 tot 60.000. Dat schreef staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie dinsdag aan de Kamer. Tot en met september bedroeg de asielinstroom 35.900. Het gaat om nieuwe asielaanvragen, nareizen van gezinsleden en tweede en volgende aanvragen van asiel, aldus Dijkhoff. Het kabinet ging er in 2014 nog van uit dat er dit jaar 22.000 asielzoekers zouden komen. Het kabinet trekt extra geld uit voor de opvang. Hoeveel is nog niet duidelijk.

Gevangenis

Het college van B en W van Alphen aan den Rijn wil de gevangenis in die plaats ombouwen tot vluchtelingenopvang. Donderdagavond vergadert de gemeenteraad over het voorstel. In de gevangenis worden maximaal 1140 vluchtelingen een halfjaar ondergebracht. Omwonenden en bedrijven in de omgeving van de gevangenis aan de Eikenlaan zijn dinsdag per brief geïnformeerd. De mensen die nu nog gevangenzitten in de inrichting, zullen naar andere gevangenissen worden overgeplaatst.

Leuzen

In Hendrik-Ido-Ambacht zijn dinsdag leuzen gekalkt op de gymzaal aan de Weteringsingel, waar 25 vluchtelingen worden opgevangen. Op de muren stond ”Eigen volk eerst. Laat hun maar sterven”. Op Twitter plaatste SGP-ChristenUnieraadslid Van Hartings­veldt de Bijbeltekst Exodus 22:21: „U zult ook de vreemdeling geen overlast doen, noch hem onderdrukken; want u bent vreemdeling geweest in Egypteland.” Burgemeester Heij­koop heeft geschokt gereageerd op de leuzen op de gymzaal.

Sporthal

In sporthal De Prinsenhof in Hasselt worden sinds vanmiddag tijdelijk honderd vluchtelingen opgevangen. Dat meldde burgemeester Bilder van Zwartewaterland. Het gaat om vluchtelingen die eerder in Ter Apel verbleven. Ze blijven tot en met zaterdagochtend in Hasselt. Ouders van schoolkinderen die gymles in de hal hebben, zijn dinsdag geïnformeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer